Otázky a odpovede: Prečo potrebujeme hormóny?

Hormóny zabezpečujú výmenu informácií medzi rozličnými bunkami a tkanivami. Endokrinný systém predstavuje vnútornú sekréciu aktívnych látok - hormónov do krvi a tkanív, následne sa dostávajú k cieľovým bunkám. Ovplyvňujú všetky dôležité orgánové systémy a tkanivá vrátane nervového systému a imunity. Sú životne dôležité.

11.11.2013 14:00
debata

Ako chránia ženy?
U mužov aj u žien je väčšina hormónov nevyhnutná pre život. Produkcia ženských pohlavných hormónov v menopauze klesá, čo súvisí s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, metabolických porúch aj osteoporózy u žien.

Problémy so štítnou žľazou sa liečia hormonálnymi liekmi. V čom sú tieto lieky iné, ľudia k nim nemajú výhrady, ako napríklad antikoncepcia?
Jednotlivé hormonálne systémy a lieky, ich účinky a nežiaduce prejavy nemožno porovnávať. Často majú rozličnú štruktúru, ich indikácie podávania i nevyhnutnosť pre život sa rôznia. Hormonálnu antikoncepciu nemožno, na rozdiel od substitučnej liečby hypotyreózy, považovať za životne dôležitý liek.

Ďalším, veľmi dôležitým hormónom je inzulín a glukagón. Ani v tomto prípade však mnohí nevedia, že ide o hormóny. Aká je ich funkcia?
Platí uvedené. Pacient s diabetom 1. typu potrebuje inzulín dennodenne ako životne dôležitý liek. Pred jeho objavením bol diabetes mellitus smrteľnou chorobou. Využitie glukagónu v endokrinológii je oveľa zriedkavejšie a využíva sa na špecifické a veľmi zriedkavé druhy nádorov s produkciou inzulínu.

Odpovedal: Prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., hlavný odborník MZ SR pre endokrinológiu a vnútorné lekárstvo

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #otázky a odpovede