Erekcia je barometrom mužského zdravia

Poruchy erekcie u mužov starších ako 50 rokov vo väčšine prípadov ukazujú na vážnejší zdravotný problém ako je cukrovka, srdcové ochorenia či vysoký tlak.

10.12.2013 14:00
sex, pár, erekcia, erektilná disfunkcia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Len málo mužov však vyhľadá odbornú pomoc a lieči sa, tvrdí Taťána Šrámková zo sexuologického oddelenia Fakultnej nemocnice Brno. Podľa lekárov dokonca existuje súvislosť medzi erektilnou dysfunkciou a infarktom myokardu.

„Väčšinou medzi erektilnou dysfunkciou a prvým infarktom uplynú tri roky,“ povedal prednosta Internej kardiologickej kliniky Jindřich Špinar. Poruchy erekcie stúpajú s vekom, v 20 rokoch ich má menej ako desať percent mužov a sú skôr psychického pôvodu, nad 50 rokov má poruchy stoporenia už polovica mužov a príčiny sú väčšinou fyziologické. „Je mýtus, že poruchy erekcie väčšinou súvisia so psychikou. Nie je to tak,“ dodal Špinar.

Kardiológovia v posledných rokoch pokročili v liečení srdcových chorôb a predlžujú tak život. Súčasne však kvôli civilizačným chorobám a vyššiemu veku narastá počet mužov s poruchami erekcie. Podľa odhadov kardiológa Špinara môže mať v Česku problém s erekciou zhruba milión mužov. Len zhruba 10 až 15 percent z nich sa samo príde liečiť.

Podľa lekárov je dôležité, aby ľudia s erektilnou dysfunkciou navštevovali lekára, odhalili svoje skryté choroby a liečili sa." Erekcia je barometrom mužského zdravia. Spokojný sexuálny život potom ovplyvňuje kvalitu života, udržuje mladosť, vitalitu a aktivitu," uviedla Šrámková. Ako prevenciu lekári odporúčajú zdravý životný štýl, abstinenciu fajčenia, dostatok pohybu a liečbu pridružených chorôb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #erekcia #erektilná dysfunkcia #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia