Komplikácie zle liečenej cukrovky môžu ohroziť život

Diabetes mellitus, známejší pod pojmom cukrovka, je jedno z najčastejších a najzávažnejších chronických ochorení. Ak sa správne a včas nelieči, prináša často až život ohrozujúce komplikácie.

24.01.2014 06:00
debata (1)
Vo väčšine rozvinutých krajín je diabetes... Foto: SHUTTERSTOCK
cukrovka, diabetes, injekcia, inzulín Vo väčšine rozvinutých krajín je diabetes štvrtou hlavnou príčinou všetkých úmrtí.

Problém je však v tom, že až tretina pacientov, ktorí týmto ochorením trpia, o ňom vôbec nevie, a teda sa ani nelieči. Ako dôsledok nekontrolovanej cukrovky im hrozí vysoké riziko srdcovo-cievnych ochorení, zlyhanie obličiek, slepota či amputácia končatiny.

„Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ konštatoval docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Problémom je aj fakt, že mnoho ľudí o svojom ochorení nevie.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Diagnostika a liečba diabetu.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Vo väčšine rozvinutých krajín je diabetes štvrtou hlavnou príčinou všetkých úmrtí. Nárast počtu prípadov diabetu lekári označujú ako najrýchlejšie sa rozvíjajúcu globálnu epidémiu 21. storočia. Preto by mal každý človek poznať rizikové faktory a varovné prejavy ochorenia, aby vyhľadal lekára včas.

„Medzi príznaky diabetu patrí nadmerné močenie, ustavičný smäd, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán či schudnutie bez známej príčiny,“ povedala doktorka Zuzana Némethyová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu. Komplikácie spojené s cukrovkou totiž skracujú život často až o 20 rokov.

Diabetes je ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín – hormón, ktorý pomáha meniť glukózu z potravy na energiu, ktorú potrebujú všetky bunky v tele na svoju správnu funkciu. Pokiaľ sa glukóza „nespaľuje“ správne a začne sa hromadiť v krvi, postupne ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve postihnutie ciev je najčastejšou príčinou závažných komplikácií cukrovky.

Medzi najčastejšie patria srdcovo-cievne ochorenia, ktoré hrozia diabetikom 2– až 4-krát častejšie, ako ľuďom bez diabetu. Cukrovka poškodzuje cievy najmä procesom aterosklerózy, pri ktorom sa zužujú, alebo aj úplne uzavrú tepny a orgány sa nedokrvujú. Môže spôsobiť akútny srdcový infarkt, náhlu cievnu mozgovú príhodu, chronické srdcové zlyhávanie, ale aj náhlu smrť spôsobenú poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu. Ateroskleróza dolných končatín môže zase viesť k odumieraniu tkaniva nohy a vyžadovať až jej amputáciu.

Jednou z najčastejších komplikácií je poškodenie nervov – diabetická neuropatia. Viac ako polovica pacientov má nejakú formu neuropatie. Vysoká hladina glukózy môže napádať nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Preto môže spôsobiť problémy s trávením, vyprázdňovaním či v intímnom živote. Závažnou komplikáciou je aj tzv. diabetická noha. Prejavuje sa infekciami, vznikom vredov alebo deštrukciou tkaniva nohy. Riziko amputácie končatiny je u diabetikov 15– až 40-krát vyššie ako u zdravých ľudí. Diabetické komplikácie nohy sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií dolných končatín z iných ako poúrazových príčin.

Diabetes je v súčasnosti tiež najčastejšou príčinou zlyhania obličiek. Vysoká hladina cukru totiž ničí ich bunky, ktoré postupne strácajú svoju filtračnú schopnosť. Zatiaľ čo včasné štádiá zlyhávania je možné ovplyvniť a zvrátiť ich rozvoj, pri pokročilejších štádiách je proces nezvratný. Skorú diagnostiku komplikuje fakt, že problémy sa nijako neprejavujú, až kým funkcia obličiek neklesne pod kritickú hranicu. Preto sú jedinou možnosťou včasného záchytu problémov pravidelné krvné testy a vyšetrenia moču.

Pacientov často trápia aj problémy so zrakom, tzv. diabetická retinopatia, ktorá je najčastejšou príčinou nezvratnej slepoty. Diabetici majú riziko oslepnutia 10– až 20-násobne vyššie ako iní ľudia. Okrem retinopatie im hrozí tiež vyššie riziko vzniku glaukómu a sivého zákalu. Negatívnym vplyvom cukrovky na organizmus je aj znižovanie schopnosti imunitného systému bojovať proti infekciám. Pre vysokú hladinu cukru získavajú baktérie a plesne živnú pôdu pre svoj rast a infekcie sa rozvíjajú rýchlejšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetes mellitus