Prehnaná dávka kofeínu môže vyvolať búšenie srdca

Existuje návod, ako piť kávu, aby sme dosiahli najvyšší účinok v tom čase, keď to najviac potrebujeme?

04.03.2014 06:00
káva, kofeín Foto:
S kávou to rozhodne netreba preháňať.
debata (2)

Podľa odborníka na výživu a gastroenterológa MUDr. Petra Minárika tu platia isté zákonistosti. Vstrebávanie kofeínu z tráviaceho traktu je – najmä ak kávu pijeme nalačno – veľmi rýchle. Do 30–45 minút sa prakticky všetok kofeín vstrebe a po prechode cez cievne mozgové bariéry pôsobí na mozgové centrá, tvrdí lekár. Kofeín v krvi sa podľa jeho slov rozkladá 2,5 – 4,5 hodiny, preto jeho najvyššie koncentrácie môžu byť v krvi rozdielny čas – od 15 do 20 minút. S touto odlišnosťou treba počítať: Každý milovník kávy musí najskôr spoznať reakcie svojho organizmu na kofeín. Na základe toho môžete zvoliť správnu dávku i frekvenciu pitia kávy.

„Z doterajších štúdií vyplýva, že optimálna dávka kofeínu je nad 150 mg/deň, väčšinou sa pohybuje v rozmedzí 200–300 mg/deň,“ uviedol ďalej Minárik. Sú štúdie, ktoré udávajú optimálnu dávku aj 400 mg/deň. Naopak, veľmi veľké denné dávky kofeínu (500–600 a viac mg/deň) môžu vyvolať opačný efekt a očakávané povzbudenie sa nedostaví, upozornil gastroenterológ a dodal, že u citlivých jedincov sa skôr môžu dostaviť nežiaduce účinky z prehnanej dávky kofeínu (vyšší krvný tlak, búšenie srdca, neprimerane veľký močopudný efekt, pálenie záhy).

Množstvo kofeínu v jednotlivých druhoch zrnkovej a instantnej kávy je rozdielne. Závisí od druhu použitej kávy (robusta obsahuje viac kofeínu ako arabika), od pomerného zastúpenia oboch druhov a od technológie prípravy hotového produktu. „Na trhu existuje aj káva bez kofeínu, výrobca teda vie množstvo kofeínu v káve upravovať podľa potreby. Spravidla však šálka kávy pri bežnom dávkovaní obsahuje 60–75 mg kofeínu,“ hovorí Minárik. Instantná káva má väčšinou 60 mg kofeínu, zrnková káva viac – 75 – 100 mg. Z toho vychádza, že štyri šálky kávy nám v priemere dodajú 300 mg kofeínu.

Správna dávka kávy a kofeínu sa dá vypočítať aj podľa hmotnosti. Pre 60-kilogramovú ženu je primeraná dávka 120–150–180 mg kofeínu za deň a pre 90-kilogramového muža 180–225–270 mg kofeínu za deň.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #búšenie srdca #prehnaná dávka