Prečítali sme za vás: Čaj s vínom a bezvedomie

Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., je známy záchranár, špecialista na urgentnú medicínu, čerstvý prezident Slovenského Červeného kríža a odborný garant projektu Krajina záchrancov. Počas svojho profesionálneho života záchranára videl veľa úzkosti, strachu i bolesti. Kniha Volali ste záchranku? učí, že zachrániť niekomu život môže byť až zázračne jednoduché. Historky z nej sú skutočné, zmenené sú mená, miesto a čas.

29.03.2014 06:00
debata

Letíme k nahlásenému bezvedomiu 80-ročného pána, ktorý sa lieči na srdce. Cestou uvažujem nad možnými príčinami: úmrtie na starobu, zastavenie krvného obehu následkom infarktu, mozgová porážka, hypoglykémia, opitosť, epilepsia, mdloba starého človeka… Možností je veľa, ale život dokáže pripraviť aj situácie, ktoré sa v odbornej medicínskej literatúre nenachádzajú.

Bezvedomie je často nahlasovaná situácia spolu s označením „nereaguje“. „Nereaguje“ môže znamenať aj to, že babka je nahnevaná na celú rodinu, hrá mŕtveho chrobáka, neodpovedá na oslovenie, pozerá do prázdna a prestrašená rodina nahlási, že nereaguje, čo operátor vyhodnotí ako bezvedomie a záchranka už štartuje.

V našom prípade prídeme do obývacej izby rodinného domu so zhromaždenou rodinou, postihnutý je už evidentne pri vedomí a reaguje na nás. Zisťujem, čo sa stalo, a na prvé počutie mám pocit, že som sa zle opýtal. Mňa zaujíma nahlásené bezvedomie, ale starší čulý pán vysvetľuje, že mal chuť na čaj s vínom, ktorý má nesmierne rád a nepil ho už niekoľko rokov, lebo užíva lieky na srdce. Lieky sú úplne bežné a užíva ich deväť z desiatich ľudí po 70. roku života. Neverím, že nikto z nich si nedá ani pohár vína, pivo alebo štamperlík.

„Tak som pred pár dňami prestal užívať lieky, aby som si mohol vypiť čaj s vínom.“ Nechápavo počúvam a aj sa tak tvárim, lebo dedko pokračuje vyčítavým hlasom: „Lieky a víno sa nesmú kombinovať. A ja som tak túžil naposledy v živote si vypiť čaj s vínom.“ V tichosti obdivujem optimizmus osemdesiatnika. Pri pomyslení, že dodržiavanie tohto pravidla by na Slovensku buď znížilo spotrebu liekov o dve tretiny, alebo zastavilo spotrebu alkoholu, lebo lieky užíva skoro každý a alkohol pije pravidelne tiež skoro každý, sa musím usmievať.

„Tie lieky, čo užívate, môžete pokojne kombinovať s dvoma deci vína, len nech je medzi liekmi a vínom dvojhodinová prestávka.“ Toto nepoviem hocikomu, lebo mnohí by si povedali, ja som chlap, ja môžem trikrát viac, ako si doktorko myslí. Zať a syn nášho najpoctivejšieho pacienta mu začínajú moje slová opakovať, asi majú skúsenosť s dedkovým zabúdaním.

„Nemusíte mi to opakovať, toto si zapamätám lepšie ako čokoľvek iné.“

Manželka, doteraz ticho pozorujúca vývoj situácie, nesmelo namietne, z jej slov cítiť zároveň záujem a obavy o manžela, rešpekt k vyjadreniu lekára aj pekné spomienky na doterajší spoločný život:
„To by ste mu nemali dovoliť, pán doktor, lebo bude bujný.“

Starký s vidinou vylepšeného čaju ju však upokojuje:
„Neboj sa, už som zabudol, čo znamená byť bujným.“

Medzitým, samozrejme, pacient dostal do žily lieky, ktoré vynechal, aby sme zvýšili ich koncentráciu v krvi. Po dvadsiatich minútach strávených na adrese, na ktorú sme prichádzali skoro s pietnym výrazom, odchádzame s úsmevmi z veselej spoločnosti ľudí troch generácií.

Osvetový dodatok

Nie je problém zakázať cigarety, alkohol, solenie, tuky, sedavý spôsob života a iné bežné zlozvyky. Nikto nedodržiava ideálnu životosprávu. Ak zakážeme všetko, nikto si z toho nič nerobí. Zvlášť zaujímavý je postoj k alkoholu. Určite pravidelné pitie väčšieho množstva neprospieva. Lenže náhle vynechanie dennej dávky môže viesť v krátkom čase k vzniku nebezpečných abstinenčných príznakov aj delíria, a tak sa pozitívny účinok abstinencie neprejaví.

Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku? Foto: Dixit
Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku? Viliam Dobiáš - Volali ste záchranku?

Všetci ľudia vedia, že lieky a alkohol by sa nemali spájať. Lieky užíva pravidelne polovica ľudí nad 40 rokov a väčšina nad 60 rokov. Neverím, že rovnaké množstvo ľudí nepije alkohol. Len pijú s výčitkami. Vynechať lieky proti vysokému tlaku, aby som si mohol vypiť, môže viesť k mozgovej porážke. Zabíja nie alkohol, ale vynechané lieky. V skutočnosti je len pár liekov, ktoré sa vôbec nesmú kombinovať s alkoholom, rozptyl medzi jedným a druhým musí byť najmenej tri hodiny a dávka alkoholu nie viac ako jeden normovaný nápoj s rovnakým množstvom alkoholu za 24 hodín: 200 ml vína alebo 500 ml piva s obsahom 4 % alkoholu alebo 40 ml destilátu. Slovo „alebo“ sa nemôže nahradiť slovom „a“.

Nebezpečné lieky na kombináciu s alkoholom sú niektoré antibiotiká, lieky na posilnenie erekcie (viagra a jej podobné preparáty) a nitráty s rôznymi názvami na rozširovanie ciev srdca. Zvýšenú opatrnosť treba pri liekoch proti vysokému tlaku a na upokojenie a spanie. Káva môže zosilniť účinok liekov proti bolesti, kombinácia je výhodná, ale nie vtedy, ak niekto nespí od bolesti.

(Z knihy Volali ste záchranku?, kapitola Čaj s vínom, Dixit)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MUDr. Viliam Dobiáš #Volali ste záchranku? #Prečítali sme za vás