Schudnite: Nadváha spôsobuje nadmerné zaťaženie kĺbov, ktoré vedie k ich postupnému ničeniu. Dôsledkom sú stupňujúca sa bolesť a horšia hybnosť kĺbu.
Hýbte sa: Pravidelný pohyb je pre zachovanie hybnosti kĺbov to najlepšie. Dobre vyvinuté svaly navyše môžu čiastočne zastúpiť zníženú funkciu kĺbov.
Jedzte s rozumom: Zabudnite na fast¤food a ohrievané polotovary. Do jedálneho lístka zaraďte obilniny, strukoviny, ovocie a zeleninu, mäso, ryby a mliečne výrobky.
Nejedzte medvedíky: Chrupavka kĺbu je až zo 40 % tvorená kolagénom. Vyberajte si doplnky stravy s kolagénom v tej najprirodzenejšej forme. Gumové medvedíky veľmi nepomôžu.
Vyživujte kĺby: Zvýšte príjem vápnika a vitamínu D a K. Na to by mali myslieť najmä tehotné ženy a ľudia s nadmernou fyzickou záťažou, či už v práci, alebo pri športe.
Pite: Dodržiavajte pitný režim. Málo vody spôsobuje zvýšenú únavu, poruchu obličiek, ale aj bolesť kĺbov. Najvhodnejšia je čistá voda.
Podpätky len výnimočne: Vysoké podpätky menia ťažisko celého trupu a neúmerne preťažujú prednú časť nohy. Je dôležité typy obuvi často striedať a venovať pozornosť aj správne modelovanej stielke na podporu klenby.
Seďte rovno: Seďte na celej ploche sedadla a chodidlami sa o zem opierajte celou plochou. Nohy majte v pravom uhle a rozkročené minimálne na šírku pliec.
Pozor na myš: Častými pohybmi myši pri počítači, písaním sms alebo zaťažovaním prstov na dotykových obrazovkách sa ničia kĺby aj šľachy. Nezabúdajte teda na prestávky a precvičujte si prsty a zápästia.
Nepodceňuje zranenia: Ak si zraníte kĺby, nepodceňujte to. Úraz môže prejsť do nenávratnej traumatickej zmeny, napríklad do osteoartrózy.
Tipy, ako sa stravovať:
Ideálne je jesť päťkrát denne ovocie a zeleninu.
Uprednostnite čerstvé domáce sezónne produkty.
Tepelne upravujte potraviny tak, aby nestrácali výživné látky, pričom minimálne polovicu dennej stravy by mala tvoriť surová strava.
Aspoň dvakrát do týždňa jedzte morské ryby.
Vypite počas dňa dva až tri litre tekutín.
Obmedzte jedlá z bielej múky, s obsahom cukru a priemyselne spracované polotovary.
Z olejov používajte rastlinné za studena lisované s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, napríklad Omega-3.
Obmedzte na minimum pitie kávy.
Znížte príjem bielkovín z mäsa a údenín.
Dbajte na bohatý prísun vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty (A, C, E, kyselina listová).