Chvejúce sa srdce vedie k porážke mozgu

Odhaduje sa, že na Slovensku trpí 100- až 150-tisíc ľudí tzv. fibriláciou predsiení. Je to najčastejšia porucha srdcového rytmu. Srdcové predsiene, dutiny, ktorými krv vstupuje do srdca, začnú nekoordinovane kmitať, čo môže viesť k odstrašujúcej diagnóze v podobe cievnej mozgovej príhody. Riziko fibrilujúcich srdcových predsiení totiž spočíva najmä v tom, že pri tomto "chvení" v nich vznikajú krvné zrazeniny.

21.08.2014 06:00
srdce, EKG, vyšetrenie, rytmus srdca,... Foto:
Za normálnych okolností sa srdce sťahuje a uvoľňuje v pravidelnom rytme.
debata

Krvné zrazeniny sa môžu dostať do krvného obehu a ak skončia v mozgových cievach, dochádza k nebezpečnej cievnej mozgovej príhode. Ak ju aj pacient prežije, rôzne formy postihnutia ho môžu sprevádzať po celý život. Fibrilovanie predsiení srdca vedie k srdcovému zlyhávaniu, to zas opätovne zhoršuje fibriláciu a vzniká tak začarovaný kruh, ktorý zhoršuje celkovú prognózu pacienta. Riziko mozgovej porážky je u pacientov s fibriláciou predsiení v porovnaní so zdravou populáciou až 5-násobne vyššie! Pritom nemusia pociťovať nijaké príznaky.

Stáva sa aj to, že srdcová arytmia je „nemá“, jej prítomnosť lekári nevedia odhaliť a pacient nepravidelnú činnosť srdca nepociťuje. Prejavy arytmií sú totiž veľmi rôznorodé, siahajú od neškodného pocitu „preskočenia“ v hrudníku až po mozgovú porážku či náhlu smrť. „Je samozrejmé, že ak nemáme nezvratné dôkazy o arytmii ako o jednoznačnej príčine ťažkostí pacienta, nemôžeme ju ani účinne liečiť,“ vysvetľuje prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta Kardiologickej kliniky Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Aj preto je dôležité odhaliť ju včas, pretože liečba riediaca krv môže zabrániť fatálnym následkom.

Čo je to predsieňová fibrilácia srdca?

Za normálnych okolností sa srdce sťahuje a uvoľňuje v pravidelnom rytme. Určité bunky v ňom produkujú elektrické signály, ktoré spôsobujú, že pravidelne pumpuje krv. Fibrilácia srdca vzniká, keď sa v dvoch horných srdcových predsieňach vyskytujú nepravidelné elektrické signály. Tieto predsiene sa nazývajú atriá, preto sa jej hovorí aj atriálna fibrilácia. Pri chvení predsiení teda elektrické impulzy srdca celkom strácajú svoj pravidelný rytmus. Srdcové predsiene bijú chaoticky, nepravidelne a rýchlo (vyše 300 úderov za minútu).

Keďže počas predsieňovej fibrilácie bijú predsiene príliš rýchlo a neúčinne (bez toho, že by sa efektívne sťahovali), krv v tejto časti srdca prúdi pomalšie, hromadí sa a má tendenciu zrážať sa. Môžu preto vzniknúť krvné zrazeniny, ktoré sa nazývajú tromby. Ak sa takáto krvná zrazenina z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu, prostredníctvom ktorého sa môže dostať do rôznych telesných orgánov. Ak sa dostane do mozgu, vzniká mozgová porážka ako najzávažnejšia komplikácia fibrilácie predsiení. Druhým najčastejším miestom, kam trombus doputuje, sú končatiny. Dochádza k tepnovej trombóze, sprevádza ju veľká bolesť a končatina je belavá a chladná. Pľúcna embólia sa zas prejavuje dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku a zrýchlenou činnosťou srdca.

Chaotický srdcový nepokoj majú najčastejšie hypertonici

„Diagnózu fibrilácie predsiení poznáme viac ako sto rokov, kedysi ju istý holandský lekár nazval delirium cordis. A je to pravda, srdce sa ocitá akoby v delíriu, akoby nevedelo, čo má robiť,“ vysvetľuje profesor Hatala. „Sme v očakávaní epidémie fibrilácie srdca, odhaduje sa, že do roku 2050 bude len v Európe týmto problémom trpieť 15 miliónov ľudí.“ Dôvodom je lepšia liečba srdcových ochorení, keď napríklad prekonaný infarkt myokardu prežíva viac pacientov, a takisto stúpajúci vek, pretože s ním stúpa aj výskyt porúch srdcového rytmu. Medzi ochorenia, ktoré najčastejšie spôsobujú vznik arytmií, patrí najmä vysoký krvný tlak, spomínaný prekonaný infarkt a chronické srdcové zlyhávanie. „K absolútne prevládajúcemu rizikovému faktoru patrí vysoký krvný tlak, ktorý má viac ako 90 % zo vzorky slovenských pacientov s diagnózou predsieňovej fibrilácie,“ zdôrazňuje profesor Hatala. „Najmä ak nie je primerane liečený.“

Zistiť, či mal pacient arytmiu, nemusí byť také jednoduché. „Ťažkosti pacienta sú z hľadiska zistenia výskytu fibrilácie predsiení veľmi nespoľahlivé,“ tvrdí profesor Hatala. „Mnohí prídu do ambulancie s tým, že včera im bolo zle, dnes sa však už cítia v poriadku a EKG majú o. k.“ „Klasické EKG je len ako blesk v určitej histórii pacienta,“ súhlasí MUDr. Ľuboš Urban, PhD., z oddelenia arytmií a kardiostimulácie NÚSCH. „Aj preto sa čoraz viac kladie dôraz na odhalenie nemej, bezpríznakovej fibrilácie srdca, pretože riziko mozgovej príhody je rovnaké u pacienta s ťažkosťami aj bez nich. Dokonca ani 24-hodinový monitoring srdca prístrojom nazývaným holter, vo veľkosti volkmena, ktorý pacientovi požičiame, nemusí arytmiu ukázať, pretože aj to je len pomerne krátky časový úsek.“

Snímač implantovaný v blízkosti srdca

Riziko cievnej mozgovej príhody je u pacientov s fibriláciou predsiení 5-násobne zvýšené bez ohľadu na to, či trpia záchvatovitou, alebo chronickou formou fibrilácie. „Ak krvná zrazenina vznikne v ušku ľavej predsiene srdca, kde sa často tvoria tromby, tá ju vystrelí rovno do mozgu. Stačí mať hypertenziu a vek 65–74 rokov a už ste v kategórii vysoko rizikovej populácie,“ pokračuje Róbert Hatala. Cievna mozgová príhoda je treťou najvýznamnejšou príčinou smrti na svete a výskyt tejto diagnózy je v porovnaní s počtom srdcových infarktov dvojnásobný.

V roku 2008 bol na trh uvedený unikátny prístroj, akési mini-EKG, od firmy Medtronic. Má veľkosť USB kľúča a od tohto obdobia ho malo implantovaných niekoľko stoviek Slovákov. „Tento prístroj má možnosť transportovať na diaľku EKG záznam pacienta pomocou modernej technológie,“ vysvetľuje kardiológ Urban. Stačí, keď si k voperovanému mini-EKG priloží malý snímač a odborníkovi v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb sa na obrazovke počítača objaví obraz fungovania srdca pacienta. „Je to akési kontinuálne EKG, jedinečný nástroj, ktorý nám umožňuje skorý štart v antikoagulačnej, čiže krv riediacej liečbe.“

Nové molekuly na riedenie krvi

Ešte donedávna bola možná liečba znižujúca zrážavosť krvi jedine pomocou varfarínu. Táto známa účinná látka má aj množstvo interakcií s inými liekmi, potravinami, pomalý nástup i odznievanie účinku. Pri nastavovaní na liečbu varfarínom sú potrebné veľmi časté odbery krvi (spočiatku každé tri dni) a aj neskôr každomesačné kontroly. Ak by sa totiž pacientovi rozriedila krv príliš, mohol by začať nekontrolovane krvácať. Manažment riedenia krvi je preto veľmi náročný.

Od minulého roka sú však v SR v rámci antikoagulačnej liečby k dispozícii tri ďalšie molekuly, ktoré možno pacientovi za presne stanovených podmienok (bodovací systém) predpísať aj na základe toho, či už prekonal cievnu mozgovú príhodu alebo tranzitórny ischemický atak, čiže akúsi minimŕtvicu, predzvesť porážky (príznaky, ktoré sa do 24 hodín vytratia). Zohľadňuje sa, či má pacient chronické srdcové zlyhávanie, aký má krvný tlak, vek, či je diabetik. Podľa najnovších odporúčaní Európskej kardiologickej spoločnosti by u väčšiny pacientov s fibriláciou predsiení bez chlopňovej chyby mali byť uprednostňované práve nové lieky znižujúce zrážavosť krvi, ktoré nevyžadujú diétne obmedzenia ani pravidelné monitorovanie ich účinku v krvi. Keďže ide o nové molekuly a skúsenosti s nimi narastajú postupne, musia sa dodržiavať prísne pravidlá ich predpisovania a starostlivý odborný dohľad. V porovnaní s doterajšou liečbou významne znižujú riziko cievnej mozgovej príhody, ale aj nebezpečného krvácania.

Existujú tri hlavné skupiny liekov na liečbu predsieňovej fibrilácie: lieky na udržanie primeranej pulzovej frekvencie, lieky na udržanie sínusového rytmu (nášho vlastného rytmu srdca) a lieky na riedenie krvi. Okrem toho je možná aj katétrová alebo chirurgická liečba a implantácie špeciálnych generátorov elektrických impulzov – kardiostimulátorov a defibrilátorov.

Príznaky predsieňovej fibrilácie (môžu však chýbať):

  • búšenie srdca
  • nepravidelný a rýchly tep
  • krátky dych a zhoršenie dýchania najmä pri námahe
  • bolesti na hrudníku
  • zvýšená únava a slabosť
  • závraty

Hlavné príčiny vzniku predsieňovej fibrilácie

  • vysoký krvný tlak
  • ischemická choroba srdca
  • vrodené chyby srdca
  • vrodené alebo získané postihnutie srdcových chlopní, najčastejšie mitrálnej (dvojcípej) chlopne
  • ochorenia pľúc (karcinóm, zápal pľúc, pľúcna embólia)
  • zvýšená činnosť štítnej žľazy
  • nadmerné, nárazové pitie alkoholu
  • diabetes
  • obezita

Miniatúrne EKG priamo pri srdci

Monitorovanie elektrickej činnosti srdca využívajú lekári viac ako 60 rokov, aby zistili prípadné poruchy srdcového rytmu. Časom sa tieto zariadenia miniaturizujú. Od veľkých mnohokilových prístrojov sa vývoj neuveriteľne posunul až k unikátnemu prístroju s názvom Reveal LINQ s dĺžkou 4,4 cm, ktorý sa implantuje priamo do blízkosti srdca. V tele ho má viac ako 25 Slovákov, čo je momentálne najviac na svete. Táto miniaturizovaná verzia (starší implantát mal veľkosť USB kľúča) umožňuje monitoring fungovania srdca pacienta bez toho, aby sa pacient musel s lekárom stretnúť, tzv. telemonitoring. Zavádza sa pod kožu hrudníka v lokálnej anestéze, nie je potrebné ani šitie. Toto diagnostické zariadenie dokáže presne zaznamenávať aj po dobu troch rokov aj inak „nemú“, dovtedy neodhalenú srdcovú arytmiu, ktorá môže spôsobiť náhlu cievnu mozgovú príhodu. Ak má lekár nezvratný dôkaz o arytmii ako jednoznačnej príčine ťažkostí (napr. dovtedy nejasné záchvaty straty vedomia), môže ju aj účinne liečiť.

Odhalí výskyt atriálnej fibrilácie!

Je smutné, ak sa o svojej predsieňovej fibrilácii pacient dozvie až na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, čo utrpel mozgovú príhodu. Pritom tento problém je možné odhaliť počas merania tlaku špeciálnym tlakomerom. Presnosť schopnosti tohto prístroja odhaliť fibriláciu srdcových predsiení počas samomerania doma potvrdili dve klinické štúdie.

Atriálnu fibriláciu v ranom štádiu ochorenia, keď pacient ešte nepociťuje žiadne príznaky, môže pomôcť odhaliť digitálny tlakomer švajčiarskej firmy Microlife s názvom BP A200 PC AFIB. Tento prístroj umožňuje skríning a včasnú diagnostiku rizikových faktorov mozgovej príhody. Presne a spoľahlivo meria tlak krvi, pulz a identifikuje výskyt atriálnej, predsieňovej fibrilácie srdca. Pri jej opakovanom výskyte upozorňuje na nevyhnutnosť vyhľadať lekára. Na získanie presných hodnôt tlaku krvi využíva najmodernejšiu technológiu MAM. Ide o automatické, trikrát opakované, počítačovo vyhodnotené meranie, ktoré zodpovedá hodnotám krvného tlaku v stave pokoja. Tlakomer možno prostredníctvom USB kábla pripojiť k PC, ktorý prostredníctvom špeciálneho softvéru eviduje a vyhodnocuje namerané údaje. Prístroj je klinicky testovaný a má 5-ročnú záruku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porážka #srdce