Respiračné ochorenie je možné 'predýchať'

Soplíky, kašeľ, odŕhanie, v horšom prípade aj zvýšená teplota či horúčka - teploty nad nulou a vlhké hmlisté počasie nahrávajú ochoreniam dýchacích ciest. Komplikované je to najmä s malými deťmi v úzko spätnom kolektíve predškolských zariadení, ktorých imunitný systém sa ešte len "učí". Dýchací systém je vo všeobecnosti hlavným miestom infekcií a respiračné nákazy sú aj najčastejšou príčinou návštevy ambulancie detského lekára.

07.02.2015 06:00
deti, škôlka, radosť, úsmev Foto:
U detí do piatich rokov veku tvoria ochorenia dýchacích ciest polovicu celkovej chorobnosti a u detí od päť do 12 rokov veku 30 percent.
debata

U detí do piatich rokov veku tvoria ochorenia dýchacích ciest polovicu celkovej chorobnosti a u detí od päť do 12 rokov veku 30 percent, tvrdí MUDr. Helena Potanková z Tatranských klimatických kúpeľov Lučivná. Podľa nej ide o nealergické i alergické ochorenia. Počet alergických ochorení sa stále zvyšuje, čo súvisí hlavne s „urbanizáciou“ prostredia, teda zväčšovaním podielu populácie žijúcej v mestách. Alergická rinitída a astma v detskom i dospelom veku sa za posledné desaťročia stávajú častým ochorením a ich výskyt je na vzostupe. Na Slovensku trpí každé štvrté dieťa alergiou.

Navyše v tomto období nie je vždy celkom jasné, či kašľajúce a sopliace dieťa má vírusovú, bakteriálnu infekciu, alebo svoju úlohu zohráva aj zápal na alergickom podklade. Najmä ak je dieťa alergické na plesne či roztoče ako celoročné alergény. Alergickým zápalom dýchacích ciest oslabená sliznica sa stáva citlivejšou na rôzne vyvolávatele respiračných infekcií – či už ide o vírusy, alebo baktérie. Aj to je dôvodom, prečo mnohí pediatri spoločne so sirupmi proti kašľu či na riedenie hlienov deťom automaticky predpisujú aj antihistaminiká, lieky proti alergii.

Dôležité je správne a časté smrkanie

„Sekrét, ktorý sa vytvára v nose, je potrebné odstraňovať. U dojčiat a menších detí odsávaním, u väčších detí smrkaním. Smrkanie má byť pravidelné, nenásilné, každá nosová dierka osobitne!" zdôrazňuje MUDr. Helena Potanková. Pri použití nosových kvapiek dieťa leží v horizontálnej polohe, ak nejde o sprej. Kvapky sa podávajú dvojfázovo, to znamená po nakvapkaní prvej kvapky do každej nosnej dierky, nos vysmrkáme a potom opäť nakvapkáme. Prvá kvapka čistí, druhá lieči.

Ideálne je, ak v prvej fáze použijeme morskú vodu v spreji na vyčistenie nosa a následne nosové kvapky na uvoľnenie nosa, tzv. dekongestívum. „Takéto nosové kvapky však nepoužívame dlhšie ako týždeň,“ upozorňuje odborníčka. "Správne smrkanie slúži ako prevencia vzniku ochorení stredného ucha, prinosových dutín a dolných dýchacích ciest.“ Deti často pri smrkaní robia chyby ako nedostatočný nádych, otvorené ústa počas siakania, smrkanie súčasne z oboch nosových dierok.

Pri zvlhčovaní dýchacích ciest, ale aj liečbe kašľa (bez ohľadu na to, či je jeho pôvod alergický, alebo infekčný), môže veľmi dobrú službu urobiť inhalátor. Inhalovanie studenej pary je niečo celkom iné ako naparovanie nad čajom či bylinným odvarom, ktorý navyše pacientovi so sklonom k alergii môže zhoršiť stav, senzibilizovať ho. Inhalátor pomocou tlaku vzduchu premieňa liečivý roztok, napr. minerálnu vodu, kyselinu hyalurónovú so zvlhčujúcim účinkom či fyziologický roztok zmiešaný s mukolytikom (ambroxol na uvoľňovanie hlienov) na aerosól. Ten sa vďaka rozprašovaným časticiam miniatúrnej veľkosti dostáva hlboko do dýchacích ciest. Práve preto sa odporúča ako doplnková liečba akútnych, ale aj chronických respiračných ochorení.

Používanie inhalátora hneď pri prvotných príznakoch prechladnutia zabráni rozvoju infekcie, a tým sa možno vyhnúť liečbe antibiotikami. Okrem toho inhalačná liečba pomáha pri kašli spôsobenom suchým vzduchom v prekúrených priestoroch, uľaví astmatikom i alergikom.

Klimatická liečba je vlastne priestorová inhalácia

„Inhalácia je vdychovanie liečivých prírodných vôd v rámci liečby ochorení horných a dolných dýchacích ciest. Zlepšuje funkciu sliznice dýchacích ciest, pôsobí protizápalovo, skvapalňuje hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie. Rozoznávame priestorovú a individuálnu,“ vysvetľuje lekárka. Samozrejme, ak sa dieťa nenachádza v klimatických kúpeľoch, doma môže robiť jedine individuálnu inhaláciu. Inhalátor môže využívať celá rodina, súprava a príslušenstvo sa po použití opláchnu horúcou vodou. Pre deti je najvýhodnejšie inhalovať s maskou, môžu pritom spokojne pozerať televízor alebo počúvať rozprávku, či dokonca rozprávať. Dôležité je len vdychovať výpary, až kým zásobník liečiva nie je prázdny.

Pre často a chronicky choré deti je možná kúpeľná klimatická liečba. Tá sa kombinuje s rehabilitáciou zameranou na dýchací systém a respiračnú fyzioterapiu. Rehabilitácia pri ochoreniach dýchacích ciest má liečebný i preventívny význam. „Absolvovaním liečebného pobytu dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu, resp. k stabilizácii choroby u chronických pacientov, redukcii následnej antibiotickej liečby. V prípade malých detí môže prevencia zabrániť rozvinutiu ochorení, na ktoré je dieťa predisponované, napr. bronchiálnej astmy,“ vysvetľuje MUDr. Helena Potanková z Lučivnej.

Návrh na kúpeľnú liečbu vypisuje špecialista alebo lekár poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu. Za vypísanie návrhu poistenec neplatí. Následne putuje do zdravotnej poisťovne, kde ho schvaľuje revízny lekár. Dĺžka pobytu je 21–28 dní. Rodič môže ísť na kúpeľný pobyt ako sprievod. Niektoré klimatické kúpele vychádzajú v ústrety aj rodičom, ktorým zdravotná poisťovňa neschváli sprievodcovský pobyt v rámci poistenia. Počas konkrétnych mesiacov majú v závislosti od ponuky kúpeľov možnosť absolvovať pobyt s dieťaťom zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #sopeľ #horúčka #infekcia dýchacích orgánov #inhalácia