Medicinálna pedikúra - na zhrubnuté a zdeformované prsty

Slovo medicinálna znamená liečebná, vysvetlil podiater MUDr. Vladimír Hostýn, ktorý sa na Slovensku venuje medicinálnej pedikúre.

14.04.2015 06:00
nechty, nohy, pedikúra, medicinálna pedikúra Foto:
Tieto zdravé krásne nohy potrebujú pedikúru, určite nie medicinálnu.
debata (3)

Pre Pravda.sk vysvetlil, že pedikérka môže nohy ošetrovať len „odtiaľ potiaľ“. Nesmie napríklad rezať alebo odrezávať stvrdnuté časti. To už patrí do rúk odborníkom. „Na bežnej pedikúre vám nohy "oškrabkajú“, natrú, vymasírujú. Ale sú ľudia, nielen diabetici, ktorí majú deformity prstov alebo hyperkeratózy. Treba to ošetriť, no nie zrezať. „Lebo keď režem, neviem presne, kade režem. Ale keď používam nástavce na vysokootáčkové frézy, vrstvu kože dávam po vrstve dole a mám pod kontrolou, čo robím,“ uviedol lekár, ktorý sa medicinálnej pedikúre na Slovensku, konkrétne v Lehniciach na oddelení diabetickej nohy, začal venovať ako prvý a odborníkov v tomto smere aj školil.

Zhrubnuté a zdeformované nechty

Ako ďalej priblížil, pedikérka nevie ošetriť zhrubnuté a zdeformované nechty. Tie trápia predovšetkým starých ľudí. Sú zhrubnuté, vytŕčajú a oni majú problém obuť si topánky, tobôž v nich kráčať. „Ak si dajú šľapky, môžu si zlomiť prst,“ objasnil podiater, čo je v praxi, najmä v prípade ťažkých diabetikov, pomerne bežné. „Mojou úlohou je uľaviť pacientovi v jeho problémoch. Keď má zdeformované prsty, ja mu ich asi nenarovnám, ale môžem mu poradiť, aby nosil iné topánky a ošetriť mu prsty tak, aby ho nedráždili. Ak máte totiž zhrubnutú kožu na stupaji, čím je hrubšia, tým je lokálny tlak väčší. Ten postihuje kožu, ktorá ešte viac zhrubne a takto to ide dokola, kým sa to radikálne neodstráni a nezmení sa biomechanika, aby sa tlak nevytváral,“ skonštatoval lekár a pridal aj hrôzostrašný scenár. Skončiť sa to môže najhoršie až tak, že po odtrhnutí vznikne rana, do ktorej sa dostane infekcia. Dotyčný si ju nevšimne a ak má neuropatiu, skončí na chirurgiu a nevyhne sa amputácii.

Takéto nechty patria na pedikúru určite nepatria. Foto: SHUTTERSTOCK
nechty, diabetická noha, medicinálna pedikúra Takéto nechty patria na pedikúru určite nepatria.

Neuznaná podiatria

Spomínaný odbor „podiatria“ na Slovensku zavedený, resp. uznaný nie je, vraj o to nebol záujem. Preto je MUDr. Hostýn členom Českej podiatrickej spoločnosti a podiatriu vykonáva vo svojom centre v bratislavskej Petržalke. „U nás je starostlivosť o nohy rozdrobená do jednotlivých odborov – chirurgia, traumatológia či diabetológia, kým podiatria je odbor, ktorý by mal všetky vedomosti o diagnostike a liečbe spájať. Podológ (podiater) by na rozdiel od chirurga mal mať prehľad o pacientovi. Traumatológa zaujíma len zlomenina, ku ktorej došlo, chirurg amputuje končatinu a pošle pacienta domov. Noha sa prevaľuje do jednej strany, vytvára ďalší defekt a človek sa nemá kam obrátiť,“ myslí si MUDr. Hostýn.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetická noha #podiatria #medicinálna pedikúra #deformity prstov