Máte problém s črevami? Návšteva odborníka je nevyhnutnosť

Počet pacientov s chronickým zápalovým ochorením čriev výrazne stúpa. Bolesti brucha, časté hnačky alebo strata hmotnosti nemusia byť len banálnymi prejavmi alergií či stresu, ale aj signálom k návšteve lekára.

07.08.2015 14:00
debata

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, nešpecifické chronické zápalové ochorenia čriev, majú na svedomí takmer tri milióny diagnostikovaných pacientov v Európe. Z nich je osemtisíc Slovákov, pričom často ide o mladých ľudí, ktorí lekárske vyšetrenie napriek prejavom odkladajú. Chronický zápal postihuje rôzne oblasti tráviaceho traktu s rôznym rozsahom aj hĺbkou. Striedajú sa obdobia pokoja so silnými črevnými či inými systémovými prejavmi.

Prvý vrchol výskytu ochorenia lekári lokalizujú do 15. až 25. roku života, objavujú sa však aj prípady vzniku choroby u dojčiat a batoliat. „Hoci príčina ochorenia dosiaľ objasnená nie je, vznik u malých detí pravdepodobne podmieňuje silná genetická predispozícia imunitného systému neprimerane reagovať na faktory vonkajšieho prostredia,“ vysvetľuje detská gastroenterologička Iveta Čierna z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

Druhé, spravidla menšie prepuknutie zápalu sa pozoruje u starších ľudí medzi 55. a 65. rokom. Typickými príznakmi sú bolesti brucha, riedka stolica, zrýchlené vyprázdňovanie, krv v stolici, zvýšená teplota a úbytok hmotnosti. Môžu sa pridať zápaly kĺbov, šliach, poruchy rastu, prejavy na koži, pečeni, únava a letargia.

„Klinický obraz Crohnovej choroby je rozmanitý. Môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviacej trubice od ústnej dutiny až po konečník. U detí bývajú okrem čriev častejšie zapálené aj žalúdok a pažerák,“ potvrdzuje doktorka Čierna.

Ochorenie môže významne ovplyvniť sociálne vzťahy dieťaťa s okolím, ale aj sebadôveru. Sprievodnými znakmi choroby sú zmeny nálad, ťažkosti v sústredení a učení, únava, pocity hnevu alebo hanby. Pacienti minimalizujú svoje spoločenské kontakty a snažia sa pohybovať len na im známych miestach, kde poznajú terén, predovšetkým toalety.

„Pre každého je nesmierne dôležitá podpora okolia, ale aj schopnosť zapojiť svoje vlastné vnútorné zdroje. Podiel psychiky môže zásadne ovplyvniť priebeh samotnej choroby aj jej liečbu,“ upozorňuje psychologička Karolína Hlobilová z DFN v Bratislave.

Presná a najmä včasná diagnostika ochorenia je základ. „Podcenené alebo neliečené ochorenie môže mať za následok rozsiahle poškodenia tráviacej trubice a iné zdravotné obmedzenia,“ upozorňuje gastroenterolo­gička.

Liečba síce neodstraňuje príčiny vzniku choroby, ale je zameraná na potlačenie zápalu a predchádzanie jeho opakovaniu, čím ho vie na dlhší čas uviesť do pokojného štádia. Výber liečebných procesov závisí od štádia ochorenia, ale aj od jeho priebehu. „Včasné odhalenie ochorenia a lokalizácia zápalu umožňujú lepšie nastavenie na liečbu a zároveň pacientovi dávajú pocit, že svoj zdravotný stav môže mať pod kontrolou,“ dodala Čierna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #bolesť brucha #zápalové ocharenia čriev #strata hmotnosti