Pitie vody po konzumácii alkoholu opici nezabráni

Vypitie niekoľkých pohárov vody po konzumácii veľkého množstva alkoholu nezabráni bolestiam hlavy, ktoré vás budú na druhý deň trápiť. Pred opicou vás neochráni ani dodatočná konzumácia jedla. Vyplýva to zo štúdie holandských a kanadských vedcov. Jediným spôsobom, ako opici zabrániť, je vraj piť menej alkoholu.

10.09.2015 06:00
fľaše, alkohol, Foto:
Vedci stále nepoznajú príčinu, prečo majú ľudia po konzumácii alkoholu opicu.
debata

„Čím viac (alkoholu) vypijete, tým je pravdepodobnejšie, že budete mať opicu,“ uviedol hlavný autor štúdie Joris Verster. „Pitie vody môže pomáhať proti smädu a suchu v ústach, ale neodstráni následné problémy, bolesť hlavy a nevoľnosť,“ dodal.

Vedci v rámci štúdie skúmali zvyklosti pri pití alkoholu u viac ako 800 študentov. Ich cieľom bolo okrem iného zistiť, akým spôsobom by sa dalo „pľuštenie“ zmierniť.

Ukázalo sa napríklad, že viac ako dve tretiny študentov v snahe o odvrátenie pľuštenia pijú pri konzumácii alkoholu aj vodu a viac ako polovica pije vodu pred spaním. Viac ako polovica študentov sa snaží zabrániť opici tiež tým, že sa po pití alkoholu naje. Podľa štúdie však nič z toho na intenzitu pľuštenia nemá výraznejší vplyv.

Problémom pri boji proti opici je podľa Verstera skutočnosť, že vedci stále nepoznajú jej presné príčiny. „Výskumy dospeli k záveru, že nejde iba o dehydratáciu. Vieme, že to má niečo spoločné s imunitným systémom. Kým však nebudeme poznať príčiny, je nájdenie účinného lieku veľmi nepravdepodobné,“ povedal Verster.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #alkohol #opica #bolesť hlavy