Boj s halitózou: Pomáha žuvanie a kloktanie slanej vody

Nielen to, čo si do úst vkladáme a čo pijeme, zapríčiňuje zápach z úst. Existujú aj iné príčiny, hoci, nie je ich už až tak veľa.

14.09.2015 06:00
halitóza, zápach, ústa Foto:
Hrôza prehovoriť...
debata

Chronický alebo príležitostný

Väčšina ľudí sa už so zápachom úst stretla, keďže ho zapríčiňuje predovšetkým strava (po rannej káve vie byť dych tiež veľmi nepríjemný). Môže byť avšak aj chronický, nielen príležitostný. Najzákernejšie na tejto veci je, že sami od seba nemáme taký odstup, aby sme dokázali zhodnotiť, či sa tento problém týka aj nás. Čo o druhých vieme, o sebe netušíme. Dôdovom tohto „úkazu“ údajne je, že na vlastný „pach“ si zvykneme – cítime ho neustále, preto už nie sme schopní ho cítiť. Aby sme predbehli neprajníkov, ktorí nás na tento fakt netaktne upozornia, môžeme si urobiť kontrolný test. Jednou z možností je olízať si chrbát ruky, chvíľu počkať a potom privoňať. Iný zdroj uvádza ako presnejší olízať čistú polievkovú lyžicu. Výsledok by nemal klamať. No aj tak je azda najspoľahlivejšie spýtať sa osoby, ktorej dôverujeme. Smrdí mi z úst?

Príčiny zápachu z úst:

Potraviny a nápoje
Zlú „príchuť“, ktorú máme v ústach po konzumácii istých potravín (cesnak, cibuľa), alebo rannej káve či alkohole, poznáme azda všetci. Ešte na druhý deň po „akcii“ cítime zatuchnutosť, hnilú chuť a „vôňu“ v ústach. Dokonca aj fajčenie cigariet zanecháva veľmi nepríjemný zápach. Dobrou správou však je, že tento typ zlého dychu je dočasný a vieme ho veľmi rýchlo odstrániť – zubnou hygienou.

Nedostatočná ústna hygiena
Najčastejší dôvod ústneho zápach sú problémy v ústnej dutine. K možným dôvodom patrí zubný kaz, parodontóza či zápal ďasien. Riešenie musíme hľadať u zubného lekára, aby sa zabránilo väčším škodám. Pripomeňme však, že preventívna ústna hygiena je alfou a omegou.

Aj "obyčajná" soľ pomáha... Foto: SHUTTERSTOCK
morská soľ, kloktanie, soľ, dezinkfekcia Aj "obyčajná" soľ pomáha proti zlému dychu. Kloktajte a dezinfikujte.

Iné príčiny

Menej časté spúšťače pre zápach z úst môžu byť spôsobené tráviacim traktom, liekmi alebo metabolickou poruchou. Tvoria však len desať percent.

Domáce prostriedky proti halitóze

Pomáhajú bylinky ako petržlen, šalvia či mäta. Jednoducho ich pravidelne žujte, premenia zlý dych na čerstvý.

Cukríky a žuvačky

Aj žuvačky a cukríky (mätové) môžu zlý dych na nejaký čas zlepšiť. Ďalším pozitívnym účinkom tejto činnosti je stimulácia slín a tým pádom zaistenie, že v ústach nie je sucho. Pretože práve keď je sucho, z úst zapácha.

Kloktajte

Kloktajte mierne slanú vodu. Vydezinfikuje ústa a hrdlo a zaistí čerstvejší dych. Stačí rozpustiť lyžičku soli v pohári a „zázračná“ ústna voda je na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápach #mäta #slaná voda #halitóza #ústna dutina #žuvanie #kloktanie