Čo trápi ženy? Najčastejšie zápaly

Zápal môže postihnúť každý orgán ľudského tela, a teda aj pohlavné orgány ženy. Zápal vonkajších rodidiel a pošvy spôsobený kvasinkami je dnes azda najčastejším dôvodom návštevy u gynekológa.

31.10.2015 06:00
prevencia, prehliadka, lekárka, gynekológ Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ich výskyt začal prudko rásť od 70. rokov minulého storočia a súvisí so zmenou štýlu obliekania žien. Nič nesvedčí kvasinkám tak dobre, ako nosenie džínsov a pančúch. Počas života postihne viac ako 75 percent žien.

Mykóza alebo mykotická kolpitída je plesňové ochorenie pošvy, spôsobené kvasinkovou infekciou. Vyvoláva ju hlavne Candida albicans, ktorá sa nachádza v genitáli ako podmienene patogénny mikroorganizmus, ktorý čaká na príležitosť k aktivácii. Táto môže byť vyvolaná užívaním antibiotík, graviditou, menštruáciou, pohlavným stykom, nadmerným príjmom sladkostí  a cukrovkou, imunologickou nedostatočnosťou, tesným oblečením, alergiami v anamnéze.

V súčasnosti sú k dispozícii  v lekárni voľno predajné antimykotiká lokálne aj celkové, ale keď sa samoliečením problém do niekoľkých dní nevyrieši, je vhodnejšie navštíviť  gynekológa. Pretože za tvarohovitým, svrbivým výtokom sa môže skrývať aj iný zápal alebo ochorenie. Úspešnosť antimykotickej liečby je vysoká, ale vysoké je aj riziko recidív.

Základom správnej diagnózy je odobratie cielenej osobnej anamnézy pacientky so zameraním sa na jej subjektívne ťažkosti, na dĺžku ich trvania, prípadné opakovanie sa, ich súvis s menštruačným cyklom. Podľa potreby je možné urobiť aj vyšetrenie moču, krvné vyšetrenia a pri opakovaných zápaloch často využívame medziodborovú spoluprácu napr. s imunológom, endokrinológom, diabetológom.

Správne vyšetrenie by malo pozostávať z:

  • gynekologického vyšetrenia – hodnotí charakter výtoku
  • stanovenia pH výtoku
  • tzv. amínový test (na zrkadlo sa kvapne kvapka 10-percentného roztoku hydroxidu draselného, pri pozitívnom teste vznikne „rybí“ zápach)
  • mikroskopického vyšetrenia (buď vyšetrenie tzv. mokrého preparátu priamo v ambulancii, alebo – častejšie – vyšetrenie fixovaného preparátu v laboratóriu)

Aká je prevencia

  • opatrnosť pri výbere sexuálneho partnera
  • pozor na nadmernú hygienu – veľa mydla hubí prirodzené baktérie a otvára tak cestu baktériám z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti, mnohé prípravky na intímnu hygienu navyše môžu spôsobiť alergický zápal
  • najlepšie je umývať sa len vodou
  • nie je vhodná nepriedušná spodná bielizeň a oblečenie

Vaječníky sú najzradnejšie

Sú uložené v podbrušku, produkujú hormóny a komplexne pôsobia na organizmus ženy. Zradné sú v tom, že kým problémy s prsníkom či krčkom maternice je možné objaviť v počiatočných štádiách, pri vaječníkoch je prípadné zhubné bujnenie ťažšie zistiteľné. Zradné je aj v tom, že nemá výrazne klinické prejavy. Žena nepociťuje žiadne príznaky, ako je bolesť alebo nepohodlie, a to najmä v prvých štádiách ochorenia. Ochorenie je v 70 až 75 percentách diagnostikované až v čase, keď je karcinóm rozšírený mimo malej panvy.

V prípade karcinómu vaječníkov neexistuje použiteľná skríningová metóda na včasné diagnostikovanie. V prípade nevysvetliteľných bolestí brucha v oblasti malej panvy je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Medzi prvé vyšetrenie patrí ultrasonografické vyšetrenie brucha. Ako prevencia môže byť užívanie hormonálnej antikoncepcie, tehotenstvo či dojčenie a preventívne prehliadky.

Aké sú rizikové faktory pre vznik ovariálneho karcinómu?

  • rodinná anamnéza – asi 10 % karcinómov vzniká následkom zdedeného sklonu k vzniku tohto ochorenia. Ak mala alebo má ovariálny karcinóm vaša matka, sestra alebo dcéra, je u vás vyššie riziko
  • osobná anamnéza – ženy, ktoré mali karcinóm prsníka, majú vyššie riziko
  • vek – pravdepodobnosť ochorenia sa zvyšuje u žien po menopauze
  • reprodukčná anamnéza – môže vzniknúť u žien, ktoré začali menštruovať pred 12. rokom veku, alebo u žien, u ktorých nastala menopauza po 50. roku veku. Je pravdepodobnejšie, že vznikne u žien, ktoré nikdy nemali deti (alebo prvé dieťa mali po 30. roku veku), než u žien, ktoré mali deti
  • lieky na plodnosť – podľa niektorých štúdií výskumníci zistili, že dlhodobé užívanie lieku na plodnosť môže u ženy zvýšiť riziko vzniku ovariálnych tumorov
  • estrogénová a hormonálna substitučná liečba
  • fajčenie a alkohol

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #zápal #zápal močových ciest #vaječníky #gynekológ #pošva