Trápia vás večne studené nohy? Tipy, ako si pomôcť

Studené nohy? V zime nič netradičné. Hoci máme toto ročné obdobie radi, pre ľadové chodidlá a od zimy stuhnuté prsty na nohách nemôžeme ani zaspať. Tu sú tipy, ako si pomôcť.

18.12.2015 06:00
studené nohy, bosé nohy Foto:
Masáž, horúca polievka či časté saunovanie - všetko vymenované pomáha.
debata (2)

Kúpeľ nôh

Vrátili ste sa zo zimnej prechádzky a vaše nohy sú studené ako cencúle? Do vane s nimi! Kúpeľ je pre ne prvou pomocou. Horúcou vodou, ktorá by nemala presiahnuť 40 stupňov, naplňte vaňu alebo lavór. Dve polievkové lyžice soli alebo tri kvapky škoricového oleja zmiešajte so šťavou z dvoch citrónov a premiešajte. Nohy si v tomto liečivom kúpeli močte aspoň pätnásť minút, ak sa voda ochladí, okamžite prilejte horúcej.

Pomôže sauna

Obľubujete v zime saunovanie? Robíte dobre, len sa nezabudnite po tejto činnosti osprchovať studenou vodou. Zlepšíte tým krvný obeh, nielen v nohách.

Ricínový olej na noc

Masírujte si týmto olejom pred spaním chodidlá a potom si ich strčte pod teplú prikrývku. Ricínový olej zabezpečuje lepšiu cirkuláciu krvi a rozširuje cievy.

Masáž nôh

Pomôže napríklad masážna pomôcka ježko. Stimuluje krvný obeh a zaistí, že vaše nohy budú znova teplé. Alebo vezmite masážnu kefu a krúživými pohybmi masírujte nielen chodidlá, ale aj členky a lýtka.

Gymnastika prstov

Oplatí sa jej venovať dvakrát denne, ráno a večer, trvá smiešnych desať minút. Nenápadne môžete cvičiť aj pod stolom v kancelárii alebo v jedálni. Najprv prsty na nohách natiahnite, potom nimi krúžte v smere hodinových ručičiek. Prsty stiahnite a znova čo najviac roztiahnite. Toto cvičenie opakujte a praktizujte kedykoľvek počas dňa.

Aj strava zahreje

Ak celkovo patríte k ľuďom, ktorí sa stále cítia ako „zamrznutí“, potrebujete sa zohriať zvnútra, a to správnou stravou. Pikantná polievka s kari, čili a zázvorom stimulujú spaľovanie a teda vytvárajú aj telesné teplo.

Správne ponožky

Nie sú ponožky ako ponožky. Materiál (vlna) je zodpovedný za to, či naše nohy ostanú v teple. Ideálne, ak by mali ponožky voľný nezvieravý zdravotný lem a boli by bez gumičiek.

Správna obuv

Teplé zimné topánky by podľa možnosti mali mať hrubú gumenú podrážku. Ochráni proti chladu a vlhku odspodu. A nakoniec, vlhké nohy budú skôr studené ako suché. Pozor aj na ďalšie pravidlo: zimné topánky nesmú byť príliš úzke.

Termovankúšiky

Ak ich raz vyskúšate, hrozí, že od nich budete závislí. Dostať ich aj v drogérii, treba ich vložiť do topánok a minimálne päť hodín budete mať krásne teplé chodidlá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prechádzka #chlad #studené nohy #krvný obeh #chodidlo #podrážka