Čínski policajti inhalujú Vincentku

Čínski dopravní policajti v práci inhalujú známu moravskú minerálnu vodu. Silné smogové znečistenie vo veľkých mestách spôsobuje, že títo štátni zamestnanci trpia rôznymi zdravotnými problémami. Inhalácia Vincentky im pomáha odstraňovať smogové častice z priedušiek.

07.04.2016 14:45
Vincentka Foto: ,
Vincentka. Známa alkalická slaná luhačovická voda sa čerpá približne z dvadsaťmetrovej hĺbky.
debata (5)

„Náš čínsky partner začal skúšať efekt inhalácií minerálnej vody medzi dopravnými policajtami, pretože tam majú veľký problém s kvalitou ovzdušia a štátni zamestnanci majú čoraz vážnejšie zdravotné problémy,“ hovorí Ján Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka. „V miestnostiach majú inhalátory a zamestnanci s pomocou inhalátora vdychujú rozprašované častice hlboko do dýchacích ciest. Je to pre nich niečo ako preventívna alebo liečebná rehabilitácia, ktorá pomáha lepšie vykašľať hlieny vznikajúce pri ochoreniach dýchacích ciest.“ Hradí im to vláda. „Aziati majú navyše často aj problém so zápchou, v čom im naša voda tiež pomáha, hoci nemá primárne preháňavé účinky ako napríklad Zaječická alebo Šaratica.“

Čínsky dopravný policajt. Foto: SHUTTERSTOCK
policajt, Čína Čínsky dopravný policajt.

Známa alkalická slaná luhačovická voda sa čerpá približne z dvadsaťmetrovej hĺbky, pričom samotný vrt je hlboký 32 metrov. Ročne sa vyprodukujú 4 milióny 300-tisíc fliaš. „V technologickej časti sa robí jediná úprava – vo filtračnej kolóne sa Vincentka odželezňuje. Do minerálnej vody vstrekujeme kyslík a tým urýchlime proces, ktorý by inak nastal až vo fľašiach, vyzráža sa železo. To by vytvorilo nepekný zákal. Európska únia, bohužiaľ, vymýšľa nové a nové nariadenia a kritériá pre rôzne vody a nie je vylúčené, že v budúcnosti budeme musieť z Vincentky odstraňovať viac látok. Aj preto je pre nás paradoxne jednoduchšie vyvážať do Číny, Ruska alebo Ameriky, lebo v rámci EÚ je takúto vysokominerali­zovanú liečivú vodu ťažko zaradiť do nejakej produktovej kategórie.“ Podľa európskej legislatívy sa pri balenej minerálnej vode navyše už nesmie používať prívlastok „liečivá“. V súlade s európskymi zdravotnými tvrdeniami muselo z etikiet zmiznúť aj to, že je napríklad vhodná po konzumácii alkoholu.

Prvá plniareň stála na kolonáde kúpeľného mestečka už v roku 1820. Vodu pili až na cisárskom dvore vo Viedni a takisto v moravských vínnych pivničkách, pretože vychladená Vincentka v teplých dňoch chutí s kvalitným suchým bielym vínom, neutralizuje žalúdočnú kyselinu a minimalizuje alkoholovú „opicu“. Naopak, „vredári“ by ju mali popíjať teplú. Na vnútorné použitie sa neodporúča hypertonikom.

Každé z ochorení si vyžaduje určitý preferovaný spôsob aplikácie – pitná liečba, inhalácia, kúpele. Najnovšou metódou je módne preplachovanie nosových dutín s pomocou špeciálnej plastovej kanvičky Nasalis. Je to stará jogínska metóda, ktorá v období alergií a astmy opätovne nachádza svoje uplatnenie v rámci tzv. hygieny nosa. Je to efektívnejšie, ako vstrek do nosa zo spreja, hoci aj táto forma využitia minerálnej vody už na trhu existuje. Minerály z Vincentky sa pridávajú aj do zubnej pasty alebo pastiliek proti bolesti hrdla.

Čínski policajti však majú Vincentku najradšej vo forme jemnej hmloviny z inhalátora. Možno inšpirácia pre tých našich. Zo slovenských minerálnych vôd má ku Vincentke najbližšie Sulinka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #minerálna voda #inhalácia