Na šedý zákal má vplyv aj výživa

Šedý zákal patrí vo svete k najčastejším príčinám porúch zraku a slepoty. Pri tomto očnom ochorení sa zakalí šošovka, čo zhoršuje zrak.

13.06.2016 06:00
oko, oči, očný lekár, vyšetrenie, makula, očný... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za príznaky šedého zákalu sa považujú rozmazané obrysy a kontrasty, citlivosť na oslnenie jasným svetlom alebo zdvojené videnie. Lieky na toto ochorenie nie sú, pacientom môže pomôcť iba operácia – implantácia umelej šošovky. Avšak najnovšie poznatky štúdie z Londýna dávajú postihnutým nádej. Strava bohatá na vitamín C môže pri trvalom zakalení očnej šošovky pomôcť.

Vedci z londýnskej King's College skúmali súvislosť medzi vitamínom C a rizikom zakalenia očnej šošovky pri šedom zákale. Pri tejto príležitosti analyzovali zozbierané dáta v rozpätí desiatich rokov, pričom v centre skúmania bolo 324 dvojičiek – žien.

Pozorované osoby vypĺňali dotazník. Otázky sa týkali stravovacích návykov a užívania doplnkových výživových prostriedkov. Tiež sa však pravidelne podrobovali očným testom. Výsledky vyzerali sľubne: Riziko zákalu šošovky vieme znížiť približne o 33 percent, keď konzumujeme potraviny s vysokým obsahom vitamínu C. Ako bolo uvedené v odbornom časopise Ophthalmology, dôležitejšie je každopádne životné prostredie, vek a životný štýl človeka.

Vedci vychádzajú z toho, že vitamín C, prevažne sa vyskytujúci predovšetkým v citrusových plodoch, brokolici či v paprike, hromadí očnú tekutinu, čím znižuje oxidačný stres. Agresívne kyslíkové radikály, ktoré by inak viedli k zakaleniu očnej šošovky, budú vďaka vitamínu C zachytené, domnievajú sa vedci.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vitamín C #zrak #slepota #šedý zákal