Kašlú astmatici na liečbu?

Na túto otázku máme na Slovensku odpoveď. Áno kašlú. Odborníci so špecializáciou z imunoalergológie a pľúcnej medicíny na konštatovali, že vyše polovice slovenských pacientov nemá kontrolovanú astmu. Takmer polovica v skutočnosti nedodržiava pravidelnú odporúčanú liečbu, vysadzuje ju, respektíve užíva ju sezónne.

03.07.2016 06:00
astma, dýchanie Foto:
Vlohy k alergii a astme sú podľa MUDr. Kataríny Bergendiovej celoživotné.
debata

Hmm, patrím medzi nich aj ja. Lekári nám hovoria „neadherentní“, čiže nespolupracujúci pacienti.

Poviem vám svoju skúsenosť. Už šesť rokov, odkedy sa mi narodil syn, som nemala problémy s astmou. Predtým som trpela tzv. ľahkou intermitentnou (občasnou) astmou alergického pôvodu. (Astma môže byť aj nealergická, ponámahová a podobne.) Vždy som mala výborné spirometrie (to však majú mnohí astmatici, najmä ak sa liečia) a o astme svedčilo najmä vyšetrenie nazývané NIOX. Na základe analýzy oxidu dusnatého vo výdychu dokáže určiť úroveň zápalu v prieduškách. Odborníčka občas počula v mojom hrudníku stetoskopom aj piskoty, nikdy som však nemala reálny veľký záchvat a nemusela som užiť záchranné lieky (rozťahujúce priedušky). V posledných rokoch som sa cítila výborne, prestala som chodiť na kontroly a pripisovala som to okrem hormonálnych zmien po pôrode aj pitiu špeciálneho japonského zeleného čaju modulujúceho imunitu.

Táto peľová sezóna je mimoriadne zlá. V čase kvitnutia brezy, najvýraznejšieho jarného alergénu (ktorý je spoločne s palinou mojím najsilnejším), bolo sucho, veterno a teplo. Mnohí alergici sa mali skutočne zle a po lieky si išli aj tí, čo to inak nerobievajú. Aj ja, alergička od svojich 15 rokov, som pochopila, že protialergický čaj ma tentoraz nezachráni a nasadila som si antihistaminiká (lieky proti alergii) a protialergické kvapky do očí. Boli jarné víkendy, keď som sa plánovite rozhodla nejsť do prírody. Smutné obmedzenie v takomto krásnom období roka. Pri upratovaní som občas cítila mierny tlak na prieduškách, najmä ak som použila rozprašovače. Ešte stále to bolo dobré.

Po tlačovej konferencii k Svetovému dňu astmy sa v bratislavskom obchodnom dome pre verejnosť robili merania zápalových parametrov v prieduškách (vyšetrenie NIOX) a spirometriu. Zúčastnila som sa, pretože mi bolo jasné, že sa ma to týka. NIOX ukázal 58 ppb, čo je jasná, a povedzme si to na rovinu, nie veľmi dobre kontrolovaná astma. Počas najbližšieho víkendu som blízkemu človeku na narodeniny darovala parfum. Samozrejme, že ho otestoval a privoniavala som k nemu aj ja. A to bol môj spúšťač záchvatu astmy. Môj vlastný darček.

Skrátim to. Momentálne poslušne užívam inhalačné kortikoidy. Inhalujem Vincentku z inhalátora. Pokašliavam a cítim tlak v prieduškách. Zle sa mi cvičí v telocvični, pretože ma dráždi tamojší prach. Keď príde kolegyňa navoňaná do kancelárie, namiesto pochválenia parfumu otváram okno. Mimochodom, kašeľ môže byť jediným príznakom astmy. Kašlala som na liečbu a teraz kašlem pre astmu.

Skupiny liekov proti astme

  • Kontrolóry: Sú to tzv. preventívne lieky, ktoré sa užívajú pravidelne a dlhodobo. Kontrolujú priebeh astmy a majú protizápalový účinok. Ich užívanie sa nesmie prerušiť ani vtedy, keď je astmatik bez príznakov. Keďže bezprostredný účinok týchto liekov si pacient často neuvedomuje, má tendenciu na ne často „pozabudnúť“. Odborníci hovoria, že adherencia pri liečbe respiračných ochorení je nízka. Znamená to, že pacienti sú „nespolupracujúci“. Napríklad pri diabete či kardioochorení je „šťuchanec“ od neliečenej choroby silnejší ako v prípade astmy, kde sa stav po vysadení liečby nemusí okamžite zhoršiť.
  • Uvoľňovače: Sú to záchranné alebo úľavové antiastmatiká, ktoré sa používajú na odstránenie akútnych ťažkostí pri astme. Mali by sa podávať len pri zhoršení stavu. Uvoľňovače astmu neliečia, netlmia totiž zápal, odstraňujú len jeho dôsledok, a to zúženie priedušiek, ktoré sa po podaní záchranného lieku roztiahnu. Pre tento rýchly a viditeľný účinok ich mnohí pacienti užívajú častejšie, ako je potrebné, lenže nutnosť ich zvýšeného používania je znakom zhoršovania prieduškovej astmy! Cieľom totálnej kontroly nad týmto ochorením je dosiahnuť taký stav, aby pacient uvoľňovače nemusel vôbec používať. 40 % pacientov si myslí, že úľavové lieky sa užívajú denne. Nie je to pravda!
  • Fixné kombinácie: V jednom inhalátore sa nachádza nielen protizápalový inhalačný kortikoid, ale aj úľavový liek rozširujúci priedušky. Navzájom sa podporujú vo svojom účinku. Takýto liek môže astmatik použiť v oboch situáciách – ako liek potláčajúci zápal, ale v prípade potreby aj na úľavu od ťažkostí. Ide teda o udržiavaciu aj záchrannú terapiu v jednej fixnej kombinácii. Liečba kombinovaným preparátom, samozrejme, nie je určená pre každého astmatika.

Čo je to NIOX

Veľmi citlivá metóda na stanovenie alergického zápalu v dýchacích cestách. Ide o analýzu NO (oxidu dusnatého) vo vydychovanom vzduchu. Jeho zásluhou sa podstatne zrýchlila diagnostika bronchiálnej astmy. Pľúca zdravého človeka NO vylučujú len v minimálnom množstve. Pri alergickom zápale jeho tvorba stúpa. Hodnoty veľmi rýchlo reagujú na liečbu aj na zhoršenie ochorenia. Podľa výsledkov tohto neinvazívneho vyšetrenia sa teda aj upravuje liečba.

„Treba si uvedomiť to, že vlohy k alergii a astme sú celoživotné,“ hovorí MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., z ImunoVital Centra v Bratislave. „Subjektívne dobrý stav ešte nie je dôvodom na predčasné ukončenie liečby. Pri dnešných možnostiach diagnostiky dokážeme liečbu ušiť na mieru, a ak bude pacientov stav dlhodobo stabilizovaný, postupne sa mu dávky liekov znížia na minimum, respektíve ich bude môcť užívať v dlhších časových intervaloch.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #Astma #MUDr. Katarína Bergendiová #imunoalergológia