Podľa Američanov je dentálna niť zbytočná a nepomáha. Naozaj?

V USA oficiálne zrušili odporúčanie dočisťovať zuby dentálnou niťou. Jej pozitívny účinok sa podľa nich nedokázal.

24.08.2016 06:00
zuby, zubná niť Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Skutočný prínos nie je preskúmaný, prehlásila americká vláda pre renomovanú tlačovú agentúru Association Press. Odporúčanie používať dentálnu niť bolo už vyčiarknuté zo smernice „The Dietary Guidelines for Americans“. Odporúčania tejto smernice majú ponúkať Američanom pokyny pre zdravší život. Čo hovorí na toto zrušenie rakúsky doktor z Viedne, Claudiu Ratschew zo stomatologickej komory?

Je to nezmysel!

„Je to úplný nezmysel,“ vyjadril sa pre rakúske noviny News. Používanie zubnej nite je samozrejme potrebné – toto je všeobecný názor všetkých rakúskych lekárov a tiež vedcov. Dôvod je prozaický – len vďaka dentálnej niti môžeme vyčistiť kontaktné miesta medzi zubami. Ako je už známe, zapadávajú tam zvyšky jedál. Baktérie sa premieňajú na kyseliny, ktoré potom napádajú zubnú sklovinu. A zubný kaz je na svete. Zákerné na tom je, že si ho človek spravidla všimne neskoro, pretože navonok nie je viditeľný. Okrem toho, častokrát zavíta k zubárovi neskoro, až keď cíti bolesť. „Vtedy je už kaz relatívne hlboký.“

Najdôležitejší nástroj

Podľa Ratschewa je dokonca zubná niť, pravdaže popri zubnej kefke, „najdôležitejším čistiacim nástrojom“. Používať by sme ju mali denne, a to večer. „Nie drsne,“ varuje odborník, treba ísť na to opatrne, jemne, pohybmi tam a späť. Ďasná by nemali začať krvácať. Avšak pozor, zubná niť by mala viditeľne medzi zuby „zapadnúť“, inak medzizubný priestor nevyčistí.

Celkom tomu nerozumiem

Rozhodnutiu Američanov nerozumie ani slovenský zubár, MUDr. Tomáš Pánek z bratislavskej Zubnej praxe Piteková & Pánek. „Ak oficiálne stanovisko zrušilo odporúčanie používať zubnú niť, otázkou je, čo ponúklo ako alternatívu. Niť má svoje pevné miesto medzi pomôckami na dočisťovanie chrupu a v istých situáciách ju považujem za najvhodnejšiu. Pokiaľ viem, v USA nie je veľmi rozšírené používanie medzizubných kefiek. Ak by sa súčasťou smernice stalo odporúčanie používať medzizubné kefky, dalo by sa vynechanie zubnej nite považovať za určitý pokrok. V opačnom prípade tomu ako praktický zubný lekár celkom nerozumiem,“ povedal pre Pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #baktérie #sklovina #zubná niť #kaz #chrup #medzizubný priestor