Psoriatická artritída: Svoju bolesť pretancovala

Ako súvisí kožné ochorenie psoriáza s kĺbmi? Pani Terézia by o tom mohla rozprávať. Má za sebou 26 ortopedických operácií. Postihnutie kĺbov nemusí mať úroveň postihnutia kože. Ľahký psoriatik môže mať ťažko postihnuté kĺby a, naopak, pacienti so psoriázou nemusia nevyhnutne trpieť aj psoriatickou artritídou.

26.11.2016 06:00
tanec, staroba, dôchodca, šediny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Svrbenie, bolesť kože, šupiny, praskajúce krvácajúce ložiská citlivé na akýkoľvek pohyb – to je autoimunitné kožné ochorenie psoriáza. Psoriatická artritída je zas chronické zápalové reumatické ochorenie, ktoré má rôzne prejavy na kĺboch a takisto veľmi rôznorodý priebeh. „Psoriáza aj psoriatická artritída majú veľmi negatívny dosah na kvalitu života. Na tieto ochorenia sa síce nezomiera, pacienti však veľmi trpia,“ hovorí MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., prednosta Dermatovenero­logickej kliniky FNsP v Banskej Bystrici.

Na Slovensku má psoriatickú artritídu 22 % psoriatikov. U väčšiny pacientov sa najprv vyskytlo ochorenie psoriáza, až neskôr prepukla psoriatická artritída. Interval medzi vznikom ochorenia na koži a neskôr prejavoch na kĺboch je niekedy až 20 rokov. „U oboch diagnóz je príčina vzniku neznáma, pacienti však majú dedičnú dispozíciu a neskôr sa spustí kaskáda imunitných dejov, vďaka ktorým sa ochorenie začne prejavovať,“ vysvetľuje MUDr. Helena Raffayová, PhD., z Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Úlohu teda zohráva genetika a spúšťacie faktory, skutočnú a jednoznačnú príčinu však zatiaľ nikto neidentifikoval. Práve preto lekári psoriázu ani psoriatickú artritídu zatiaľ nevedia vyliečiť, liečia sa len prejavy ochorení. Psoriatickú artritídu liečia reumatológovia, ale len 14 % psoriatikov navštevuje pravidelne aj reumatológiu.

Pani Terézia pocítila prvé problémy s kĺbmi už ako dieťa. Nevedela sa vystrieť pri bežnom predklone. Často bývala chorá a mávala angíny a aj napriek vybratiu krčných mandlí mala zvýšené zápalové parametre známe pod skratkou ASLO. Počas štúdií na strednej škole jej stanovili diagnózu reumatoidná artritída. O psoriáze nič netušila. Kožné ochorenie sa u nej v nezávažnej forme prejavilo až po štyridsiatke a o dva roky nato sa dozvedela, že skutočnou príčinou jej kĺbových problémov nie je reumatoidná, ale psoriatická artritída.

Napriek vtedy dostupnej liečbe sa problémy s kĺbmi zhoršovali, deformity pokročili natoľko, že musela absolvovať rôzne korekčné operácie. Od 46. narodenín sa ocitla v invalidnom dôchodku, chodí už len s barlami. Rozhodla sa spolupracovať pri vzniku pacientskej organizácie, ktorá pomáha ľuďom so psoriázou a s pridruženými problémami. Jej ochorenie sa dnes hodnotí ako psoriatická artritída IV. štádia s poruchou funkcie viacerých kĺbov, ale s poklesom zápalovej aktivity. Pomáha jej biologická liečba. „S manželom tancujeme, je nielen mojím životným, ale už päťdesiat rokov aj tanečným partnerom,“ hovorí šťastná stará mama piatich vnúčat. „Ja som vždy všetku svoju bolesť pretancovala.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #kĺby #pokožka #artritída