Vianoce bez nadúvania. Ako na to?

Vianočná hus, majonézový šalát, kapustnica so smotanou, opekance s makom, slávny koláč "štedrák" a iné pochutinky - štedrovečerná strava väčšiny z nás je mastná a vysokokalorická, príliš sladká a hlavne - je toho na tanieroch a všade navôkol veľa!

21.12.2016 06:00
svokra, Vianoce, štedrá večera Foto:
Prajeme šťastné, veselé a hlavne bezbolestné Vianoce.
debata (1)

Niet divu, že naše črevo na ten prísun kalórií patrične zareaguje. Výsledkom sú bolesti brucha a pocit plnosti. Vitajte v klube a pekné Vianoce! Najhoršie na tom je, že väčšinou tieto pocity pretrvávajú aj po vianočnej hostine a znepríjemnia aj nasledujúce dni. Ponúkame zopár tipov a trikov, ako im predísť.

Vyhýbajte sa…

Potravinám, ktoré sú notoricky známe tým, že nadúvajú. Do tejto kategórie patrí kapusta a cibuľa. Pozor na sýtené sladené nápoje.

Recept na zmiernenie

Fenikel, aníz alebo rascový čaj zmierňujú nadúvanie aj bolesti brucha. Tlaku v hornej časti brucha a pažravosti sa možno vyhnúť, ak do jedla zamiešate trochu rasce. Toto korenie robí jedlá stráviteľnejšími.

Zrýchlite trávenie

Artičoky sú bohaté na horké látky, stimulujúce pečeň a žlčník. Trávenie sa vďaka nim zrýchli.

Čo pomáha pri pálení záhy?

Pre žalúdok znamená bohatá nádielka na tanieri stres. Kým to všetko strávi, trvá to často aj niekoľko hodín. Z mastných jedál sa žalúdok vyprázdňuje pomaly a zvierač medzi pažerákom a žalúdkom vykonáva ťažkú prácu. Spätné vtekanie žalúdočnej kyseliny do pažeráka spôsobuje tzv. pálenie záhy.

Tipy, ako sa mu vyhnúť:

Napite sa
Pred jedlom sa napite vody z vodovodu alebo minerálnej vody bez bubliniek. Tieto tekutiny rozriedia žalúdočné kyseliny.

Pozor na mastné a údené
Obmedzujte mastné, korenené a údené potraviny.

Aspoň tri hodiny
Pred spaním tri hodiny nič nejedzte.

Vyvýšte hlavu
Priložte si pod hlavu ešte jeden vankúš, alebo použite aspoň uterák, žalúdočné kyseliny budú mať stúpanie nahor sťažené.

Káva & alkohol
Alkohol a kávu konzumujte len v malých množstvách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #Vianoce #rasca #bolesť brucha #črevo #pálenie záhy #nadúvanie