Bozkávanie počas prechladnutia. Zakázané či povolené?

Takže už aj vy ste sa stali obeťou obdobia, kedy na každom kroku zúri chrípka a prechladnutie? Upchatý nos, škriabanie v hrdle a kašeľ trápia aj vás, hoci ste sa tomu zubami-nechtami bránili? Vitajte v klube.

10.02.2017 06:00
bozk, vzťah, intimity Foto:
Bozk na Valentína môže byť aj letmý.
debata (1)

O mýtoch, ktoré sa spájajú s prechladnutím pre rakúske noviny Kleine Zeitung porozprával infektológ z Lekárskej univerzity v Grazi, Harald Kessler.

Bozkávanie je zakázané

Obzvlášť veľké nebezpečenstvo nakazenia hrozí v prípade, keď si niekto v našej prítomnosti kýchne. Ale aj „intenzívne“ bozkávanie prináša veľké riziko. „Čím bližšie ste pri nakazenom, tým skôr sa nakazíte,“ varuje Harald Kessler. Je to teda jasné, treba si držať odstup.

Nádchu spôsobuje chlad

„Neplatí to,“ potvrdil Kessler. Aby sme ochoreli, potrebujeme choroboplodné zárodky, v tomto prípade studené vírusy. Avšak chlad to vírusom len uľahčuje – v zime totiž dlhšie prežijú a aj ľudia majú k sebe „bližšie“ (povedzme v mestskej hromadnej doprave).

Očkovanie je len pre starých ľudí

Očkovanie proti chrípke – potrebujú ho len starí ľudia? Podľa Kesslera ide opäť o mýtus. Očkovanie proti chrípke odporúča aj ľuďom, ktorí trpia chronickými chorobami alebo majú oslabený imunitný systém. Ale pozor! Chráni len pred chrípkou, nie pred prechladnutím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #nádcha #zima #očkovanie #bozkávanie #kýchanie #studené vírusy