Osýpky: Časovaná bomba vybuchla

Časovanou bombou nazýva osýpky odborník na očkovanie docent Rastislav Maďar. Až u tretiny prípadov osýpok sa podľa neho vyskytuje nejaká komplikácia.

25.04.2017 06:00
osýpky - dieťa - infekcia - Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Prvý importovaný prípad osýpok na Slovensku od roku 2012 je tu. Osýpky diagnostikovali v Košiciach u študenta z Talianska. Pravdepodobnosť komplikovaného priebehu nákazy je vyššia vo veku do 5 rokov a nad 20 rokov veku. Komplikácie zahŕňajú hnačku, ušné infekcie vedúce k poruche sluchu, kŕče, zápal pľúc, mozgu a bakteriálne komplikácie. Najväčší počet obetí v Európe je u malých detí do jedného roka veku. Podľa očkovacieho kalendára ešte nemôžu byť očkované a mala by ich chrániť kolektívna imunita, teda očkovanie minimálne 95 % detí, ktoré majú a môžu byť očkované. Rizikové skupiny sú aj osoby s oslabenou imunitou bez ohľadu na vek.

„Počty prípadov osýpok za kalendárny rok počítame v súčasnej dobe v Európe, bohužiaľ, na tisícky,“ konštatuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, lekár slovenského pôvodu, riaditeľ očkovacích centier Avenier v Ostrave, kde vypukla začiatkom apríla epidémia osýpok. "Najviac prípadov nákazy má Rumunsko, druhá najhoršia situácia je v Taliansku a výskyt ochorení hlási aj Poľsko, Nemecko, Francúzsko Švajčiarsko a Ukrajina. Predtým to bolo Belgicko a Veľká Británia. Najnovšie sa k nim zaradila aj Česká republika.“ Importovaný prípad osýpok má teraz Slovensko.

Osýpky

Charakteristika ochorenia: Osýpky sú akútne, vírusové, extrémne nákazlivé ochorenie vo forme vyrážok, ktoré postihovalo prakticky všetky deti pred zavedením očkovania.

Príznaky: Inkubačná perióda trvá približne 10 dní. Ochorenie je charakteristické tzv. prodromálnou horúčkou, zápalom očných spojiviek, nádchou, kašľom a až potom sa objavia typické sýtočervené vyrážky najskôr na tvári, šíria sa na krk, trup a trvajú približne 5 – 7 dní. Najčastejšími komplikáciami osýpok sú zápal stredného ucha, zápal pľúc a zápal mozgu (u jedného z tisíc prípadov). Subakútna sklerotická panencefalitída je degeneratívne ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré je neskorou komplikáciou vyskytujúcou sa až niekoľko rokov po prekonaní infekcie s veľmi nepriaznivou prognózou. Špecifická liečba nejestvuje.

Epidemiológia: Osýpky sú výlučne ľudské ochorenie zodpovedné v roku 2011 za odhadovaných 158-tisíc úmrtí vo svete, predovšetkým u detí mladších ako 5 rokov. Viac ako 95 % prípadov sa vyskytne v krajinách s nízkymi príjmami a zlými hygienickými podmienkami.

Očkovanie: Vakcína proti osýpkam sa očkuje v kombinácii s mumpsom a rubeolou (ako známa MMR vakcína, čo je oslabená živá vakcína chrániaca pred troma infekčnými vírusovými ochoreniami – osýpky, mumps, rubeola).

Čo znamená eradikácia ochorenia
Eradikácia znamená doslova vykorenenie nejakého ochorenia na celom svete. 1980 – Smallpox eradicated (Pravé kiahne eradikované). Túto deklaráciu s celosvetovým významom vydala Svetová zdravotnícka organizácia presne 9. decembra 1979. Je to doteraz jediné infekčné ochorenie prezývané "čierna smrť“, ktoré sa podarilo celosvetovo úplne vykynožiť.

Podľa docenta Maďara sa v rokoch 1993 až 2007 podarilo počet prípadov osýpok v Európe znížiť o 90%. "Narastajúci počet rodičov neočkujúcich svoje deti alebo zbytočne odkladajúcich vakcináciu však v mnohých oblastiach narušili efekt kolektívnej imunity a európska populácia sa voči nákaze stala vnímavejšou. Minulý rok sa v Británii osýpky šírili dokonca na hudobných festivaloch. Pritom v septembri 2016 deklaroval elimináciu osýpok celý americký kontinent. Im sa vysokú preočkovanosť podarilo udržať a už sa boja len prípadov zavlečených z cudziny – vrátane Európanov,“ pokračuje odborník na očkovanie. „V Európe preočkovanosť klesá a súčasne ňou prechádzajú statisíce emigrantov s nejasnou históriou očkovania. Budúcnosť teda môže byť omnoho horšia.“

Na Slovensku sa proti osýpkam očkuje živou MMR vakcínou (trojkombinácia osýpky, mumps, rubeola), pričom základné očkovanie sa štandardne robí vo veku 15. mesiacov, preočkovanie je v 11. roku života. "Je napríklad veľký rozdiel vo veku aplikácie druhej dávky medzi Českou a Slovenskou republikou. V Česku je odstup ako v bývalom Československu rovnaký od roku 1982 – druhá dávka sa aplikuje za 6–10 mesiacov. Na Slovensku až omnoho neskôr,“ vysvetľuje doc. Maďar. Očkovanie chráni najmä v období, keď sú následky ochorenia najhoršie. Jeho účinok postupne vekom slabne. Dospelí si môžu dať protilátky vyšetriť z krvi a zistiť tak svoju odolnosť a vnímavosť voči infekcii – alebo sa rovno nechať očkovať. Osoby, ktoré osýpky prekonali, majú imunitu po celý zvyšok života.

Zaujímavosti o osýpkach

  • Ako prvý presne opísal osýpky perzský lekár, biológ a fyzik Rhazes (zomrel v roku 925) na základe vlastnej skúsenosti. Tento lekár si ako jeden z prvých uvedomil, že horúčka môže byť obranným mechanizmom proti chorobe. Prisudzuje sa mu rad lekárskych objavov vrátane odlíšenia pravých kiahní od osýpok či objavenie rady nových zlúčenín ako petrolej či kyselina sírová. Jeho kniha Continens Liber (jedna z jeho dvesto rozpráv) mu získala slávu, ale urazil vykladača koránu, ktorý sa potom dožadoval, aby autora bili jeho vlastnou knihou po hlave, kým jedna z nich nepovolí. Lekárova hlava povolila prvá.
  • Nositeľ Nobelovej ceny za medicínu John Franklin Enders (vyhodené slovo spolupracoval) vytvoril Výbor ozbrojených síl na osýpky a mumps v USA, keď USA vstúpilo do II. svetovej vojny. Obe tieto ochorenia sa totiž epidemicky vyskytovali medzi mladými vojenskými nováčikmi. Po vojne Enders spolupracoval s výskumníkmi Wellerom a Robinsom v detskej nemocnici v Bostone. V roku 1954 zobrali výtery z hrdla a krvné vzorky 11-ročného chlapca z Bostonu Davida Edmonstona, ktorý bol postihnutý osýpkami. Zasadili tieto vzorky do kultúr ľudských tkanív a prvýkrát izolovali vírus. V roku 1960 Edmonstonove živé vakcíny proti vírusom boli pripravené na testovanie a v roku 1963 získali licenciu. Do roku 1974 len v USA zachránili 2 400 životov.
  • Vakcinácia proti osýpkam sa v ČSSR začala v roku začala v roku 1969, keď sa očkovali deti narodené v predchádzajúcom roku. Až do roku 1975 sa očkovalo jednou dávkou, pre posilnenie imunity sa následne začalo s aplikáciou dvoch dávok

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #osýpky #MUDr. Rastislav Maďar