Rakovina prsníka: Padanie vlasov bolí

Vlasy mi po chemoterapii vypadávali takým zvláštnym spôsobom. Najprv začali bolieť, nedá sa to vysvetliť. Pomaličky zomierali, keď vypadli, nemali korienok a boli stále tenšie a tenšie. V istej chvíli, keď som už vyzerala ako Gloch z Pána prsteňov, dala som si oholiť hlavu, spomína na obdobie liečby rakoviny prsníka publicistka Eva Bacigalová. Padanie vlasov bolí v skutočnosti aj v prenesenom význame slova.

07.05.2017 06:00
rakovina, smútok, objatie, choroba, vlasy Foto:
Odborníci odhadujú, že na Slovensku ročne pribudne 3 300 nových pacientok s rakovinou prsníka.
debata

„Každý hľadá vinníka. Väčšina žien s rakovinou prsníka mi potvrdzuje, že mali dlhodobý stres. Nerešpektujeme svoje telo, neposlúchame ho. Sme unavené, ale nezaoberáme sa tým, odrazu nemôžeme spať, častejšie sa nás chytajú infekcie a už sa to týka aj imunitného systému,“ hovorí doc. PhDr. Laura Janáčková, Csc., psychologička a sexuologička, ktorá dlhodobo pracuje s pacientkami v pokročilom štádiu rakoviny prsníka. „Až keď príde rakovina, uvedomíme si hodnotu času a hodnoty života,“ dodáva. „Platón kedysi povedal, že šťastie neprežívame, na šťastie spomíname. Mnohé naše pacientky s pokročilou rakovinou prsníka si však ten prežitok šťastia dokážu uvedomiť v danej aktuálnej chvíli. To je to pozitívne, čo môže rakovina priniesť. To, že som šťastná teraz, pretože som tu.“

Odborníci odhadujú, že na Slovensku ročne pribudne 3 300 nových pacientok s rakovinou prsníka. U 5 – 6 % novodiagnosti­kovaných prípadov sa ochorenie odhalí priamo v metastatickom štádiu. Takisto u jednej tretiny pacientok, ktorým rakovinu zistili zavčasu a podarilo sa im ju poraziť, sa po čase ochorenie vráti – tentoraz v podobe metastatického štádia. „Metastatická rakovina prsníka sa síce nedá vyliečiť, dá sa však liečiť,“ hovorí MUDr. Silvia Jurišová, klinická onkologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Ženy s takouto pokročilou rakovinou v priemere prežívajú 3 – 5 rokov. Veľa ich s touto chorobou žije dlhšie. „Život sa nekončí. Štvrté štádium rakoviny prsníka neznamená hneď koniec,“ tvrdí 55-ročná Eva z Kežmarku.

Čo sú metastázy

Metastázy sú zhubné nádory, ktoré odolali liečbe, oddelili sa od materského nádoru, ktorým sa celé ochorenie začalo, a v tele rastú ďalej, len na inom mieste. Ide o rovnaký druh rakovinových buniek ako v materskom nádore. Teda, aj keď sú metastázy na pľúcach či pečeni, stále ide o rakovinu prsníka – a nie o rakovinu pľúc či pečene. Metastázy sú nevyspytateľné, môžu sa objaviť o niekoľko mesiacov, ale aj niekoľko rokov po objavení sa materského nádoru. Ojedinele sa stáva, že ich odborníci odhalia skôr ako materský nádor. Pacientku začnú metastázy ohrozovať obzvlášť vtedy, keď začnú negatívne ovplyvňovať základné funkcie organizmu. Kľúčom k odhaleniu metastáz nie je nič iné ako pravidelné kontroly u lekára – najmä u žien, ktoré rakovinu prsníka majú alebo už boj nad ňou vyhrali.

Liečba metastatickej rakoviny prsníka

  • Hormonálna: Najčastejšie sa používa po operáciách ako zabezpečovacia liečba niektorých druhov rakoviny prsníka. Môže sa však využívať aj pri pokročilejších, teda metastatických štádiách rakoviny.
  • Chirurgická: Najstaršia a najúčinnejšia v boji s rakovinou prsníka. Väčšina žien s týmto ochorením sa jej nevyhne. Pred operáciou môže lekár odporučiť pacientke hormonálnu liečbu alebo chemoterapiu, aby sa nádor zmenšil a išiel lepšie chirurgicky odstrániť.
  • Radiačná: Ide o ožarovanie rakovinových buniek a často nastupuje po operáciách prsníka. Poznáme externé a vnútorné ožarovanie.
  • Chemoterapia: Oslabuje a zabíja rakovinové bunky, pričom najlepšie účinkuje, ak sa použije s inými typmi liečby. Môže sa podávať injekciou do žily, ale aj prehltnutím tabletky.
  • Cielená biologická liečba: Podáva sa injekčne do žily, podkožne alebo ako tabletka. Dokáže pôsobiť rôznymi cestami: zabraňuje rastu a deleniu rakovinových buniek alebo podporuje imunitu k útokom na rakovinové bunky.

„Ochorela som po tom, čo som si už myslela, že všetko bude v poriadku. V tom roku mi umrel manžel, stavali sme dom. Mám zdravotnícke vzdelanie, a keď som si nahmatala hrčku, vedela som, čo to asi bude obsahovať. Od nahmatania hrčky k chirurgickému odstráneniu prsníka som sa však dopracovala až o dva mesiace, čo je veľmi dlhá doba, lebo môj typ nádoru bol agresívny. Čakacie lehoty sú príliš dlhé,“ adresuje výčitku zdravotníckemu systému pacientka Danka. „Ešte pred operáciou sa zistilo, že už mám metastázy v pečeni.“

„Prvé, čo táto diagnóza vyvoláva, je strašný strach zo smrti a umierania,“ pokračuje psychologička Janáčková. „A tu je veľká úloha psychológa, ktorý musí vedieť zmierňovať napätie. U pacientky, ktorej vypadajú vlasy aj riasy, klesá sebavedomie a odráža sa to aj na jej partnerských vzťahoch. Najmä ak bolo dovtedy toto sebavedomie spojené s atraktivitou. Taká žena sa mení aj hormonálne, v závislosti od typu rakoviny sa nasadzuje aj hormonálna liečba. Rakovina je ochorenie celej rodiny a zasiahne každého jej člena, preto sa nemôžeme tváriť, že ženu liečime na chrípku. V tejto oblasti sú často tabuizované najmä partnerské vzťahy. V dobre fungujúcich partnerstvách funguje niečo, čo som nazvala skratkou KULT. K ako komunikácia, U ako úcta, L ako láska aj v zmysle sexu a T ako tolerancia. Do roku 2006 bol sex a onkologické ochorenia úplné tabu. Dnes na našich stretnutiach ženy bežne hovoria o intímnych vzťahoch. O tom, že počas chemoterapie či hormonálnej liečby na sex nemajú chuť, v období, keď im padajú vlasy, niektoré neznesú ani len dotyk. Prvá a najdôležitejšia vec je však otvoriť túto tému s partnerom.“

Na jeseň roku 2013 vzniklo OZ Amazonky. Amazonky sú ženy, ktoré sa začali sústreďovať okolo blogov, ktoré píše Eva Bacigalová. Táto publicistka a novinárka je autorkou už dvoch kníh na tému rakoviny prsníka: „Rok Amazonky“, kde opísala svoj onkologický príbeh s istou dávkou morbídneho humoru. Druhá sa volá Onkokamarátky, voľné pokračovanie, ktoré vzniklo, keď sa do občianskeho združenia začali hlásiť ďalšie ženy, ktoré bojovali rovnako. „Vždy som si myslela, že keď žijem zdravo, nefajčím, nepijem a nemám nadváhu, rakovina sa ma netýka. A odrazu úder rovno medzi oči, zobrali mi celý prsník, symbol ženstva. Keď mi onkológ povedal, že počas onkoliečby mi bude zle, pýtala som sa, dobre, ale ako zle? Takéto otázky si navzájom môžu zodpovedať len ženy, ktoré to prežívajú.“

Problém rakoviny prsníka sa u nás skôr či neskôr týka nemálo žien. Aj ony chcú žiť kvalitný život, ktorého súčasťou sú aj intímne vzťahy a sex. Často zvládajú omnoho viac, ako si dokážeme predstaviť. Viac na www.ozamazonky.sk.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
rakovina prsníka, prsia Ilustračné foto.
Rizikové faktory rakoviny prsníka
Vnútorné rizikové faktory Vonkajšie rizikové faktory
žena bezdetnosť alebo deti vo vyššom veku
vek (viac ako 65 rokov) nedávne užívanie hormonálnej antikoncepcie
genetické faktory hormonálna terapia po menopauze
rodinná história ak má deti a nedojčí ich
biela rasa nadmerné pitie alkoholu (viac ako 2 poháriky denne)
husté prsné tkanivo nadváha, obezita
skorá menštruácia (pred 12 rokom) nedostatok pohybovej aktivity
neskorá menopauza (po 55. roku) spôsob stravovania
predchádzajúce ožarovanie hrude životné prostredie
Zdroj: inovacie.aifp.sk

Pochod proti rakovine prsníka

Približne každá dvadsiata žena na Slovensku, ktorá sa dožije 80 rokov, má predpoklad, že ochorie na rakovinu prsníka. Celosvetovým symbolom boja proti tejto rakovine a nádeje na vyliečenie je ružová stužka. Včasné zachytenie ochorenia zvyšuje šancu na vyliečenie až o 90 %. „Pritom na mamografiu chodí len asi 23 % žien,“ tvrdí MUDr. Vladimír Bella, PhD., z mamologického oddelenia Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave (OÚSA). Samovyšetrenie, ultrazvuk a mamografia sú najefektívnejšími spôsobmi, ako odhaliť možnú rakovinu prsníka včas. „Na silikónovej makete v našej ambulancii často zisťujeme, že mnoho žien ani to samovyšetrenie nerobí správne,“ konštatuje vedúca sestra mamologického oddelenia OÚSA Erika Zámečníková. Správny postup pri samovyšetrení prsníkov možno nájsť na www.zdraveprsia.sk. Pri vyšetrení prsníkov pohľadom v stoji pred zrkadlom si treba všímať zmeny na prsníkoch v polohách: ruky voľne spustené pozdĺž tela, ruky za hlavou, ruky v bok, ruky v predklone, keď visia voľne spustené.

V sobotu 17. júna 2017 sa v Bratislave uskutoční už 9. ročník Avon pochodu proti rakovine prsníka, pričom štartovať sa bude z Bratislavského hradu cez historické centrum hlavného mesta a naspäť. Trasa nebude bezbariérová, ale ani náročná, bude mať cca 3 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #rakovina prsníka #Eva Bacigalová #metastáza #onkologické ochorenia