Nebezpečenstvo číha medzi prstami. Pozor na pleseň!

Vôbec sa nejedná len o kozmetický problém. Plesne na nohách si vyžadujú lekárske ošetrenie.

23.05.2017 06:00
nohy, päty, chodidlá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skrýva sa za nimi nákazlivá choroba, ktorá sa sama od seba nevylieči a navyše, napadnúť môže aj nechty. V prípade, že to zájde takto ďaleko, zbaviť sa ich nebude také jednoduché.

Trápi 20–30 percent populácie

Mykóza na nohách patrí k najčastejším plesňovým ochoreniam kože a v Európe trápi až 20–30 percent populácie. Ochorenie spôsobujú vláknité huby, ktoré útočia na vlasy a nechty a usádzajú sa hlavne medzi prstami.

Cukrovkári, pozor!

Hlavná sezóna kožných plesní sa práve začína! Riziko vzniká pri športe, wellness pobyte alebo vo fitnescentre po návšteve sprchy. A síce všade tam, kde chodíme bosí. Aj ak nosíme príliš tesné topánky, v ktorých sa potíme, vytvárame ideálne podmienky pre infekciu. Plesňami trpia obzvlášť chronicky chorí, napríklad diabetici, ale aj tí, čo majú medzery medzi prstami veľmi úzke.

Príznaky

Pleseň na nohách sprevádza spravidla pálenie, svrbenie, začervenanie, prípadne aj pľuzgieriky v postihnutej oblasti. Rast a množenie plesní potláča účinná antimykotická liečba. Lekára treba navštíviť v prípade, že nepomáha a postihnuté sú veľké plochy kože, zápal je silný, prípadne sa objaví aj hnis.

Preventívne opatrenia

Pozor na chodidlá
Nezabúdajte na chodidlá, venujte im dostatočnú pozornosť a dobre sa o ne starajte – baktérie budú mať menšiu šancu. Toto odporúčanie platí predovšetkým pre diabetikov.

Nohy do sucha
Obúvajte si len suché topánky, vyhýbajte sa nekvalitným. Po sprchovaní si dôkladne vysušte prsty na nohách, ak máte sklony k plesniam, pomôcť si môžete aj fénom.

Ľanové a funkčné
Uprednostnite sandále pred pevnými topánkami. Dobré vetranie zaistia a vzniku vlhkosti zabránia aj ľanové či funkčné topánky.

Ponožky na každý deň
Ponožky si vymieňajte denne! Perte ich pri teplote 60 stupňov. Uprednostňujte výrobky z bavlny, vlny alebo hodvábu.

Dezinfikujte
Tenisky a ostatné športové topánky dezinfikujte špeciálnym sprejom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #cukrovka #nechty #infekčné choroby #prsty #hnis #kožná pleseň