Rakovina hrubého čreva: Čo sme komu urobili?

Túto otázku položil onkológ z Michaloviec MUDr. Radovan Barilla pri konštatovaní, že Slovensko je na prvom mieste v rámci Európskej únie vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Minulý rok sa zvýšil počet novodiagnostikovaných pacientov na 2 781 prípadov u mužov a 2 061 u žien.

25.05.2017 06:00
WC, toaleta, záchody Foto:
K príznakom rakoviny hrubého čreva a konečníka patrí zmena pravidelnosti stolice, hnačka, zápcha, veľmi tmavé sfarbenie stolice, nebolestivé krvácanie z konečníka, pocit, že sa črevo úplne nevyprázdňuje a podobne.
debata (10)

Na Slovensku je zhubný nádor kolorekta (hrubého čreva a konečníka) druhým najčastejším zhubným nádorom (na prvom mieste je rakovina kože). Úmrtnosť pacientov poklesla vďaka pokrokom v diagnostike a liečbe. Žiaľ, až štvrtina pacientov je diagnostikovaná v štádiu metastáz, kde len 10 % z nich prežíva nasledujúcich päť rokov. Najvyšší výskyt novodiagnosti­kovaných mužov i žien s metastatickým ochorením bol podľa posledných dostupných údajov v okrese Nové Zámky. Najnižší výskyt bol v prípade mužov v okrese Dunajská Streda a v prípade žien v okrese Levice.

V minulom roku mali muži v čase diagnózy priemerne 67,7 a ženy 69,5 roka. „Nie je to však ochorenie výlučne staršej populácie,“ podotýka onkológ Barilla. Postihuje mnohých pacientov ešte v aktívnom veku. „Ak ide o dedičnú formu tejto rakoviny, ktorú má 15–25 % pacientov s touto diagnózou, ochorenie môže prepuknúť omnoho skôr, už v tretej, štvrtej dekáde života,“ dodáva onkológ z Bratislavy MUDr. Štefan Pörsök. Prognóza pacienta do budúcnosti, samozrejme, závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie odhalí.

Príznaky tejto rakoviny často nebývajú výrazné ani trvalé, mnohokrát sú prerušované a pôsobia zdanlivo bezvýznamne. Človek ich často prehliadne, alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi – so zlou stravou, stresom či s hemoroidmi. Patrí sem zmena pravidelnosti stolice, hnačka, zápcha, veľmi tmavé sfarbenie stolice, nebolestivé krvácanie z konečníka, pocit, že sa črevo úplne nevyprázdňuje a podobne.

Existuje niekoľko vyšetrení, ktoré umožňujú diagnostikovať ochorenie ešte v čase, keď je pacient bez príznakov. Odhaliť sa dá dokonca už prednádorový stav – adenóm vo forme polypu, ktorý je možné odstrániť a zabrániť tak jeho premene na rakovinu. Významným spôsobom prevencie je test na skryté krvácanie v stolici, ktorý je veľmi jednoduchý a bezbolestný. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky – a to aj v prípade, že nemajú nijaké problémy. Test tvoria papierové stierky, ktorými človek nanesie malé vzorky stolice na vymedzené políčka na špeciálnych testovacích papieroch a vloží ich do obálky. Tú treba odniesť praktickému lekárovi, ktorý test vyhodnotí.

Ak je vyšetrenie pozitívne, nemusí to hneď znamenať, že človek má rakovinu. Poukazuje však na možný problém, ktorý treba prešetriť. Medzi diagnostické metódy patrí vyšetrenie konečníka prstom, kolonoskopia (umožňuje aj odber tkaniva na histologické vyšetrenie), magnetická rezonancia či rtg. vyšetrenie. Výsledok testu môžu skresliť niektoré potraviny, preto je v dňoch testovania zakázané jesť napríklad krvavničky, zverinu, tmavé mäso, listovú zeleninu (vrátane karfiolu a brokolice), reďkovky a chren. Vyvarovať sa treba aj väčšiemu množstvu tabliet s vitamínom C (viac ako 1 g denne). V čase testu je vhodné jesť inú zeleninu, strukoviny a tmavé pečivo.

Liečba kolorektálneho karcinómu je závislá od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti, prítomnosti metastáz, celkového stavu pacienta a ďalších faktorov.

Preventívne vyšetrenia v rámci zdravotného poistenia

  • testy na okultné (skryté) krvácanie do stolice u praktického lekára raz za dva roky pre pacientov starších ako 50 rokov
  • preventívna kolonoskopia raz za 10 rokov vo veku nad 50 rokov (netreba udávať žiadne ťažkosti, nahrádza pravidelné testovanie na skryté krvácanie u ľudí bez príznakov)
  • systém preventívnych vyšetrení u gastroenterológa v prípade mladých ľudí, ktorí majú preukázané riziko rodinne podmienenej rakoviny hrubého čreva a konečníka (v niektorých prípadoch by sa malo začať s prevenciou už od 25. roku života)

Desaťročnica združenia EUROPACOLON a „črevotour“

Nezávislá pacientska organizácia Europacolon Slovensko od svojho založenia v máji 2007 bojuje proti rakovine hrubého čreva a konečníka. Zakladateľmi združenia sú známe moderátorské tváre Jana Pifflová Španková a Patrik Herman. Sú známi prostredníctvom „črevotour“, keď s jedinečnou edukačnou pomôckou, obrovským nafukovacím črevom, obišli celé Slovensko.

V onkologických ústavoch v Bratislave a Košiciach vďaka nim fungujú pacientske poradne, vždy v stredu od 9. do 12. hodiny v Košiciach a v pondelok a stredu v tom istom čase v Bratislave. Pomáhajú tu vyškolení dobrovoľníci z radov expacientov. Takisto prevádzkujú bezplatnú pacientsku infolinku 0800 800 183. Pa­cientske poradne sú aj on-line na www.europacolon.sk a www.nierakovine.sk. Platforma EUROPACOLON SLOVENSKO a NIE RAKOVINE je aktívna aj na sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #črevo #onkologické ochorenia