Mozgová mŕtvica: Odpočítavanie

Vo Francúzsku dostane pacient s cievnou mozgovou príhodou vo chvíli, keď k nemu dorazí rýchla lekárska pomoc, na krk špeciálne hodinky. Tie odrátavajú čas, v rámci ktorého by sa mal dostať do príslušného zdravotníckeho zariadenia a stihnúť všetky potrebné vyšetrenia. Trombolýzu je možné urobiť maximálne 4,5 hodiny od vzniku príznakov mŕtvice.

26.05.2017 06:00
čas, mozog, mŕtvica Foto:
Na Slovensku ročne cievna mozgová príhoda postihne 17-tisíc pacientov.
debata

Trombolýza znamená intravenózne (vnútrožilové) podanie lieku rozpúšťajúceho krvné zrazeniny. Tento liek je však možné podať len do 4,5 hodiny od prvých príznakov mozgovej príhody, pretože neskôr hrozí riziko, že pacient zakrváca do mozgu. V 1. hodine je možné úspešne vyliečiť až 90 % pacientov, v 5. hodine od rozvoja príznakov je to 40–50 % postihnutých. Aj preto odborníci odporúčajú, aby príbuzní pacienta, respektíve ľudia, ktorí sú v čase mozgovej porážky v jeho blízkosti, na lístok zapísali čas prvých príznakov. Samotný pacient po mŕtvici totiž často nemôže rozprávať ani písať, a tak ani odpovedať na otázky neurológov. Od vypuknutia prvých príznakov sa začína odpočítavanie, minúty, od ktorých závisí, nakoľko „porážka“ dotyčnému poškodí mozog.

Napriek dostupnej liečbe je v akútnom štádiu zachytených len 11 % pacientov. Mnohí Slováci totiž nepoznajú hlavné príznaky mozgovej mŕtvice, medzi ktoré patria najmä pokles ústneho kútika, porucha reči a ochrnutie jednej strany tela. „Stáva sa aj to, že pacientovi povedzme vypadne polovica zorného poľa, vidí dvojito, alebo sa cievna mozgová príhoda začne epileptickým záchvatom či bezvedomím, čo je ten horší prípad,“ konštatuje prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, CSc., neurologička z Košíc. „Treba ihneď volať 155.“

Na Slovensku ročne cievna mozgová príhoda postihne 17-tisíc pacientov. Na túto diagnózu umiera každý desiaty Slovák. Existujú dva základné druhy mozgovej príhody. Ischemická znamená nedokrvenie, čiže upchatie cievy v mozgu zrazeninou (85–90 % prípadov). Menej častá hemoragická príhoda, zakrvácanie do mozgu, má podstatne horšiu prognózu. „Príznaky oboch sú veľmi podobné, a kým pacient nepríde do nemocnice, ani my nevieme, či ide o ischemickú, alebo hemoragickú mozgovú príhodu,“ vysvetľuje neurologička.

Mnoho ľudí si myslí, že cievna mozgová príhoda sa týka len starších a seniorov. V roku 2015 bolo evidovaných 540 pacientov s cievnou mozgovou príhodou vo vekovej kategórii 20–44 rokov! „Mojou najmladšou pacientkou bolo len 18-ročné dievča,“ spomína MUDr. Vlastimil Serdahely, primár neurologického oddelenia NsP v Skalici. Aj pacientka Silvia mala menej ako 40 rokov, keď sa jej uzavrela tzv. bazilárna tepna v mozgu. Jej zachránila život trombektómia, čo je mechanické odstránenie krvnej zrazeniny. „Bez toho by nemala šancu prežiť,“ hovorí MUDr. Ivan Vulev, PhD., primár Kliniky a primár oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie NÚSCH v Bratislave.

Trombektómia je endovaskulárny zákrok, ktorý spočíva v zavedení tenkého katétra cez kožu v slabine do cievy pod rtg. kontrolou až do blízkosti trombu, čiže zrazeniny. V blízkosti zrazeniny sa z katétra vysunie špeciálny nástroj, ktorý dokáže zrazeninu obaliť a neporušenú ju vytiahnuť spolu s katétrom cez vpich v slabine von z tela. Zatiaľ čo trombolýzu treba stihnúť do 4,5 hodiny, trombektómiu treba stihnúť do 8 hodín. „Tieto dve metódy si však nijako nekonkurujú, pretože pacienti vhodní na trombolýzu nemusia byť vhodní na trombektómiu,“ vysvetľuje. Dôvod je aj časový, nie všetci pacienti stihnú prísť na trombolýzu včas a takisto trombolýza nemusí krvnú zrazeninu v mozgovej cieve rozpustiť. Momentálne na Slovensku vedia podať trombolýzu na 43 zdravotníckych pracoviskách a trombektómia sa robí na siedmich.

Zanedbať by sa nemali ani dočasné príznaky mŕtvice, ktorým sa odborne hovorí tranzitórny ischemický atak, respektíve minimŕtvica. Ide o príznaky mŕtvice, ktoré sa do 24 hodín vytratia. Sú totiž predzvesťou závažnej cievnej mozgovej príhody a stav je možné riešiť pomocou antikoagulačnej liečby (lieky znižujúce zrážavosť krvi). Päťnásobne zvýšené riziko mozgovej príhody majú najmä pacienti s fibriláciou predsiení srdca.

„Ak chceme zlepšiť vyhliadky pacienta s cievnou príhodou, musíme sa zamerať aj na jeho manažment. Od rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá musí konať v prípade, že ide o pacienta s cievnou príhodou, urgentne, až po jeho zdravotnú starostlivosť na urgentnom príjme, CT či magnetickej rezonancii, jednotke intenzívnej starostlivosti až po špecializované pracoviská intervenčnej rádiológie. Systém musíme nastaviť tak, aby bol jednotný pre všetky pracoviská na Slovensku,“ dodáva primár Serdahely. Pomôcť by tomu mala aj kampaň Čas je mozog, www.casjemozog.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cievna mozgová príhoda #mozgová mŕtvica