Ako najkvalitnejšie prežiť deň bez potenia?

Všetci milujeme leto, ale spájajú sa s ním aj nepríjemnosti - a k tým najväčším patrí rozhodne potenie. S týmito tipmi bude znesiteľnejšie.

20.06.2017 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
podpazušie, holenie Ilustračné foto.

Po čom siahnuť?

Medzi antiperspirantom a deodorantom je rozdiel, hoci sa tieto slová používajú ako synonymá. Líšia sa však podstatnou funkčnou zložkou. Ak obsahuje deodorant hliník, označuje sa ako antitranspirant. Redukuje potenie, kým deodorant len neutralizuje zápachy. Antitranspirant sa odporúča predovšetkým tým, čo sa extrémne potia a chcú toto potenie obmedziť. Faktom je, že po antitranspirante je pokožka suchšia ako po deodorante. Mnohí uprednostňujú čo najprirodzenejší spôsob, a teda počas horúcich dní deodorant bez hliníkových solí pre neutralizovanie zápachu. Ak je však potenie nadmerné, je nevyhnutné siahnuť už ráno po antiperspirante.

Na suchú pokožku

Aby pôsobil deodorant spoľahlivo, pokožka musí byť úplne suchá. Preto je lepšie nenanášať ho bezprostredne po sprchovaní. Aby sme sa vyhli nežiadúcim fľakom na oblečení, musíme po aplikácii chvíľu počkať, kým vyschne.

Pot je v skutočnosti bez zápachu

… nepríjemný zápach vzniká až vtedy, keď sa dostane pokožka do kontaktu s baktériami. Ak už teda tento zápach vznikol, je lepšie pokožku vyčistiť čistou handričkou od bakteriálneho potu a až potom naniesť deodorant.

Oholené podpazušie

Podpazušie poskytuje ideálnu živnú pôdu pre baktérie, ktoré spôsobujú zápach. Holenie môže pomôcť k zníženiu týchto nepríjemných telesných pachov.

Až po holení

Po holení je naša pokožka veľmi citlivá. Aby sme sa vyhli páleniu alebo nepríjemnému podráždeniu, neodporúča sa bezprostredne po holení nanášať ani antiperspirant, ani deodorant s alkoholom. V ideálnom prípade treba podpazušie holiť večer a antiperspirant či deodorant nanášať až na druhý deň ráno.

Pre použitie deosprejov platí

Pred použitím ich poriadne pretrepte a striekajte zo vzdialenosti 15 centimetrov. Deodorant nanášajte priamo na pokožku, ak sa chcete vyhnúť fľakom na oblečení. Takto prežijete v zdraví tie najhorúcejšie letné dni…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #zápach #hliník #baktérie #potenie #antiperspirant #deodorant