Tabu pri hemoroidoch: Nevyseďte si zlatú žilu

Hemoroidy sú chorobne rozšírené žily v oblasti konečníka. Ľudovo sa im hovorí aj zlatá žila, je to však „poklad, o ktorý nikto nestojí“. Aký majú na ne vplyv naše "záchodové zvyky", análna hygiena a análny sex?

30.06.2017 06:00
hemoroidy, toaleta, potreba, stolica, záchod Foto:
Na základe prieskumu viac ako polovica Slovákov strávi na toalete viac ako 15 minút. Slováci si najčastejšie na toalete čítajú.
debata (10)

V hĺbke asi 5 – 7 cm od análneho otvoru máme spleť ciev, ktoré slúžia ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Ide o hemoroidálny cievny pletenec. Slúži v podobe ohybného uzáveru ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Keď sa cievy na ňom uzlovito rozšíria, hovoríme o hemoroidoch.

Jednoznačná príčina vzniku hemoroidov nie je známa. Predpokladá sa, že hlavným dôvodom je zvýšený tlak na žily konečníka a ako dominantná príčina vrodená porucha spojivového tkaniva. Svoju úlohu však zohráva aj životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu, nedostatku tekutín, čo vedie k zápche a nepravidelnému vyprázdňovaniu. „Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice a odkladanie vyprázdňovania na neskôr či dlhé sedenie na toalete, ktoré tiež vedie k nadmernému tlaku na žily konečníka,“ zdôrazňuje MUDr. Allen Dimov zo Súkromného chirurgického centra v Bratislave.

Záchodové zvyky

Ako?
Najprirodzenejším spôsobom vykonávania veľkej potreby je drep. Európania sú však zvyknutí na záchode sedieť a turecké toalety v nich aj v zahraničí vzbudzujú nevôľu. Podľa prieskumu je pre 95 % Slovákov pri použití toalety dôležité práve pohodlie. Na základe tohto prieskumu viac ako polovica Slovákov strávi na toalete viac ako 15 minút. Slováci si najčastejšie na toalete čítajú. V poslednom čase sa medzi bežné aktivity na toalete začalo zaraďovať aj používanie inteligentných vynálezov dnešnej doby, ako sú mobily, tablety, internet a podobne.

Ako dlho?
Dlhé vysedávanie na toalete však nie je zdravé. Sedenie na záchode spojené s tlačením totiž nadmerne vytláča pletence ciev v okolí konečníka a zvyšuje sa riziko vzniku aj zhoršenia hemoroidov. Sedenie na záchodovej doske je síce pohodlné, lenže vonkajší análny zvierač ostáva podvedome otvorený príliš dlho. Na „veľkú“ by sme tak mali chodiť len vtedy, keď je to naozaj potrebné, netlačiť nasilu a nemali by sme tým stráviť viac ako 5 minút.

Ako často?
Ak človek nemá tráviace problémy, pravidelná stolica nemusí byť nevyhnutne každý deň. V skutočnosti sa denná frekvencia stolice týka menej ako polovice ľudí. Vyprázdňovanie sa zvyčajne pohybuje medzi frekvenciou jeden- až trikrát za deň až po trikrát týždenne. V tomto ohľade sú dôležité vytvorené návyky a všímať si treba najmä evidentnú zmenu vo frekvencii vyprázdňovania.

Análna hygiena

Z hľadiska prevencie vzniku zápalu v okolí konečníka v prípade hemoroidov, ktoré sa v nejakom štádiu vyskytujú až u 70 % populácie, je nesmierne dôležité dodržiavanie dostatočnej hygieny po veľkej potrebe. Zatiaľ čo v mnohých ázijských a arabských krajinách je úplnou samozrejmosťou tzv. záchodová sprcha, u nás je táto možnosť (ak nie je k dispozícii bidet) skôr výnimkou.

K dispozícii sú finančne náročnejšie toalety s integrovanou sprchou, lacnejšou možnosťou je zabudovanie podstatne lacnejšej tzv. záchodovej sprchy (iné názvy – ručná bidetová sprška, WC sprcha). Možnosťou je aj vlhký toaletný papier (pozor na prísady, ktoré môžu spôsobiť v okolí konečníka ekzém), resp. vlhké dojčenské utierky, posledná možnosť je namočiť si toaletný papier. „Kupovať treba neparfumovaný mäkký biely toaletný papier, ktorý nepoškriabe ani nepodráždi.“

Análny sex

Dosiaľ sa nepodarilo nijako preukázať fakt, že by análny sex viedol k hemoroidom. Análny sex ich teda nevyvoláva, ak ich však už človek má, môže dráždenie ciev pri análnom sexe zhoršiť stav. Pri dodržaní všetkých hygienických zásad a zvýšenej lubrikácii (s použitím lubrikačných prostriedkov) možno análny sex praktizovať aj v prípade hemoroidov, nesmie však ísť o akútny stav. V prípade zhoršenia (príznaky v podobe krvácania, svrbenia, štípania a podobne) treba s obnovením análneho sexu vyčkať a hemoroidy liečiť.

Ovplyvniteľné a neovplyvniteľné príčiny hemoroidov

Ovplyvniteľné:

  • strava chudobná na vlákninu
  • nedostatok tekutín (chronická dehydratácia)
  • sedavý spôsob života a nedostatok pohybu (vedie k zníženej pohyblivosti čriev)
  • dlhé státie a sedenie
  • dlhé sedenie na toalete a tlačenie na stolicu
  • obezita
  • nedostatočná análna hygiena

Neovplyvniteľné:

  • vyšší vek (nad 50 rokov)
  • genetické predpoklady (vrodená porucha spojivového tkaniva)
  • tlak na žily počas tehotenstva

Ochorenia (ovplyvniteľné správnou liečbou)

  • infekcie konečníka
  • ochorenia pečene, chronický kašeľ, vysoký krvný tlak
  • chronická zápcha (môže, nemusí byť spôsobená životným štýlom, ale aj inými ochoreniami)
  • zväčšená prostata u mužov (močia proti odporu – zvýšený vnútrobrušný tlak)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #konečník #análny sex #žily