Otázky a odpovede: O rakovine kože

Výskyt melanómu narastá viac než výskyt ktorejkoľvek inej malignity. Objavuje sa u stále mladších jedincov a zaberá významné miesto medzi chorobami ľudí v produktívnom veku. Za posledných 35 rokov sa jeho výskyt zvýšil štvornásobne.

07.07.2017 06:00
koža, rakovina, melanom, vyšetrenie Foto:
Pacient po operácii melanómu môže naďalej žiť kvalitný život, musí len prijať určité obmedzenia.
debata

Ako vznikne rakovinový zhubný nádor?

Pre človeka s diagnózou rakovina kože, pod ktorú spadá aj malígny melanóm, je mnohokrát veľmi dôležité pochopiť čo najviac z choroby samotnej, ako vznikla, kde vznikla, prečo vznikla. Toto porozumenie dodáva pocit lepšej orientovanosti v téme, pacient sa cíti vzdelanejší a sebaistejší pri stretnutiach s lekármi a počas vyšetrení. Každá bunka nášho tela obsahuje jadro, v ktorom sa nachádza 46 chromozómov (23 párov). Chromozómy obsahujú gény – inštrukcie pre bunku. Keď sa bunka má rozmnožiť, najprv skontroluje, či je všetko v poriadku, aby sa všetky informácie preniesli správne. V prípade, keď to tak nie je, bunka za normálnych okolností odumrie. V niektorých prípadoch sa to však nestane a bunka sa rozmnoží aj s nesprávnou informáciou, nesprávnym génom. Takéto bunky nemajú správny počet chromozómov, nemajú správne inštrukcie, preto sa delia rýchlo, môžu byť väčšie, atď. jednoducho nepodliehajú žiadnej alebo podliehajú len veľmi nízkej kontrole.

Príčin, prečo sa bunka rozdelí aj s nesprávnou informáciou, môže byť niekoľko: permanentný stres, málo odpočinku a času na psychohygienu, prežívanie nedostatočnej radosti zo života, vonkajšie faktory ako fajčenie, alkohol, vyššia telesná hmotnosť, opakované spálenie pokožky, genetické faktory (dedičnosť), vystavenie sa radiácii.

Ako vzniká rakovina kože – melanóm?

Koža je naším najväčším orgánom – koža dospelého váži približne 3,6 kg a keby sme ju rozprestreli, má okolo 2 m2. Táto naša prikrývka má veľa funkcií, okrem tej reprezentatívnej. V skutočnosti by sme sa bez nej „vyparili“.

Koža je naším vodoodolným a izolačným štítom, ktorý nás chráni proti extrémnym teplotám, škodlivosti slnečného žiarenia a škodlivým chemikáliám. Tiež vylučuje antibakteriálne látky, ktoré nás chránia proti infekciám, a vyrába vitamín D, ktorý pomáha vstrebávaniu vápnika do kostí, vďaka čomu napr. vieme predísť osteoropóze. Koža tiež pôsobí ako obrovský senzor plný nervových zakončení, ktoré udržiavajú náš mozog v styku s vonkajším svetom. Zároveň nám umožňuje voľný pohyb, čím dokazuje, že je neuveriteľne všestranným orgánom.

Pokožka sa skladá z troch vrstiev. Najvrchnejšia sa nazýva pokožka alebo epidermis. Skladá sa prevažne z buniek nazývaných keratinocyty, tvorené z tvrdého proteínu keratínu (je súčasťou vlasov a nechtov). Epidermis obsahuje aj ochranné Langerhansove bunky, ktoré upozorňujú imunitný systém organizmu na prítomnosť vírusov a ďalších infekcií. Epidermis je viazaný na ďalšiu vrstvu kože známu ako zamšu alebo dermis, vďaka ktorej má koža svoju pevnosť a pružnosť. Dermis obsahuje kolagén a elastín, ktoré túto pružnosť a pevnosť zabezpečujú. Cievy tu pomáhajú regulovať telesnú teplotu tým, že zvyšujú prietok krvi v koži, aby sa teplo dostalo z tela preč, alebo, naopak, obmedzujú prietok krvi, keď je zima. Sieť nervových vlákien a receptorov nám umožňuje vnímať pocity, ako je dotyk, teplota a bolesť, a odosielajú tieto signály do mozgu.

Dermis (zamša) je domovom vlasových folikulov (vlasových zakončení) a žliaz s kanálikmi, ktoré prechádzajú hore cez kožu. Potné žľazy znižujú vnútornú teplotu potením a zároveň zbavujú telo odpadových tekutín. Apokrinné žľazy, ktoré sa vyvinú až v priebehu puberty, produkujú pot s charakteristickým zápachom. Mazové žľazy obsiahnuté v dermise vylučujú olejovitý kožný maz, ktorý zabraňuje suchej pokožke.

Tretia vrstva kože sa nazýva podkožie alebo hypodermis. Pozostáva z voľnejšieho väzivového a tukového podkožného tkaniva, pôsobí ako tlmič nárazov a tiež tepelná izolácia – chráni pred horúčavou a chladom. Umožňuje posúvanie kože a slúži aj ako zásobáreň tuku.

Farba kože závisí od melanínu, pigmentu, ktorý sa tvorí v epiderme a chráni nás proti slnečnému potenciálne rakovinu spôsobujúcemu ultrafialovému (UV = ultraviolet) žiareniu. Melanín sa tvorí vďaka bunkám zvaných melanocyty. Ľudia tmavej pleti produkujú viac častíc melanínu a aj tmavšej farby. Ľudia s najtmavšou pleťou sú usídlení v tropických oblastiach. Svetlá pleť je typická pre ľudí zo severných zemepisných šírok, kde sú slnečné lúče relatívne slabé. Tu výhody tmavej pleti prevažujú nad potrebou tvorby vitamínu D posilňujúceho kosti. Ľudia svetlej pleti sú však náchylnejší na vznik rakoviny kože ako ľudia tmavej pleti, nakoľko ich toľko nechráni pigment.

Melanóm je kožný nádor, ktorý vzniká z melanocytu. Zmena (transformácia) melanocytu na melanóm je postupná a prebieha vo viacerých krokoch. Je dôsledkom súhry genetických faktorov, vystavovaniu sa UV žiareniu (spálenia kože slnkom) a zmien v mikroprostredí.

Prečo je rakovina kože taká nebezpečná?

Keď sa začne poškodená (rakovinová) bunka množiť, spojí sa do útvaru = tumoru. Vznikne zhluk poškodených rakovinových buniek, ktoré sa nekontrolovateľne množia. Tieto bunky chcú prežiť. Na to potrebujú kyslík a živiny, ktoré im poskytne krv z cievy. Nakoľko koža obsahuje vo svojich spodných vrstvách množstvo ciev, poškodené bunky sa k nim rýchlo dostanú a takto sa rozšíria do iných častí tela, kde metastázujú, teda vytvoria svoje „bratské“ tumory.

To, že je opaľovanie v soláriu nebezpečné, je mýtus alebo fakt?

Solárium je nebezpečné. Ľudia navštevujúci solárium pravidelne, majú 2,5– až 3-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu kože v porovnaní s ľuďmi, ktorí tieto zariadenia nevyužívajú. Dokonca Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) preradila zdroje solárií z kategórie „pravdepodobne spôsobujúce rakovinu“ do kategórie „spôsobujúce rakovinu“. Dôvodom je, že trubice solárií vyžarujú veľmi intenzívne žiarenie (najmä UVB), ktoré môže byť dokonca silnejšie ako slnečné žiarenie na pravé poludnie, čím sa poškodzuje DNA buniek.

Nedávno mi vyoperovali malígny melanóm v 1. štádiu. Treba sa vyhýbať slnku? Musím sa vzdať vonkajších aktivít ako turistika a bicykel?

Pacient, ktorý podstúpil operáciu pre melanóm, musí dodržiavať určité opatrenia. Odporúčame plánovať voľnočasové a športové aktivity v skorších ranných a popoludňajších hodinách, vyhýbať sa pobytu na slnku medzi 11. až 15. hodinou. Počas pobytu pri vode, pri niektorých športoch, keď koža nie je chránená textilom, je nutné používať prípravky s vysokým ochranným faktorom SPF (sun protection factor). Rozhodovanie sa o tom, aký ochranný faktor je vhodný, závisí od zemepisnej šírky, od dennej doby, ročného obdobia, nadmorskej výšky, oblačnosti, fyzickej aktivity a od fototypu.

U pacientov po operácii melanómu sa odporúča používať fotoprotektíva so spektrom ochrany proti UVB aj UVA žiareniu. UVA ochrana by mala zodpovedať minimálne jednej tretine SPF, prípravok je vtedy označený symbolom UVA v krúžku, čo znamená, že prípravok spĺňa prísne kritériá ochrany pred UVA žiarením. Najvhodnejšie sú krémy s ochranným faktorom, ktoré sú ponúkané v lekárňach.

Prípravky je nutné natrieť 30 minút pred pobytom na slnku, aplikáciu opakovať každé dve hodiny, v prípade športovej aktivity, spotenia, kúpania je nutné prípravok natrieť hneď. Pobyt vo vode znižuje účinnosť ochranných faktorov, preto sa odporúča používať vodoodolné prípravky.

Oblečenie je vynikajúci spôsob fotoprevencie. Aj v našich športových obchodoch sú k dispozícii rôzne športové odevy (košele, tričká, nohavice, klobúky), ktoré sú zhotovené zo špeciálnych tkanín s obsahom SPF a aktívnych fotoprotektívnych zložiek pre vysoký stupeň UV ochrany (označenie SPF 50+ na visačkách). Tmavé farby absorbujú lepšie ako svetlé, syntetické košele chránia lepšie ako bavlnené. Slnečné okuliare sú tiež dôležitou súčasťou ochrany proti slnečnému žiareniu a musia byť vybavené UV filtrom podľa európskych štandardov.

Pacient po operácii melanómu môže naďalej žiť kvalitný život, musí len prijať určité obmedzenia. Plánovať svoje dovolenky a hobby aktivity tak, aby mu priniesli osoh v zmysle príjemného oddychu, zregenerovania organizmu a zlepšenia psychickej pohody, lebo to je v prípade prekonaného onkologického ochorenia veľmi dôležité. Súčasne však nezabúdať správať sa k svojej koži zodpovedne. V dnešnej dobe, keď je na trhu dostupných veľa kvalitných ochranných prípravkov, to už nie je problém.

Zdroj: rakovinakoze.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #kožné znamienka