Štúdia: Kofeín narúša biologické hodiny

Káva patrí k obľúbeným "životabudičom" aj u nás, na Slovensku. Pijeme ju radi nielen ráno, ale aj poobede. Najnovšia štúdia však upozorňuje na to, že kofeín môže narušiť bilologické hodiny, a to dosť zásadne.

13.07.2017 06:00
káva, kofeín Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Štúdia

Predpoklad, že kofeín môže vyviesť biologické hodiny z rovnováhy, existuje už dlhšie. No až teraz zacielil pozornosť na túto problematiku bunkový biológ, John O'Neill, spolu so svojím tímom, ôsmimi ďalšími vedcami z Veľkej Británie a USA.

Káva môže narušiť biologickú rovnováhu

V jednej viactýždňovej štúdii podávali dobrovoľníkom tri hodiny pred spaním kofeínovú kapsulu. Množstvo kofeínu v nej zodpovedalo dvom šálkam espressa. Ďalšia časť dobrovoľníkov dostávala len placebo. Následne sa v slinách meral obsah melatonínu – spánkového hormónu, aby vedci zistili, kedy sa telo prepne do normálneho nočného režimu.

Výsledok

Výsledok vedcov poukazuje na to, že telo po podanej kofeínovej dávke potrebuje okolo 40 minút dlhšie, kým sa „vloží“ do nočnej fázy – ak dobrovoľníci navyše sedeli pri jasnom svetle, táto fáza sa oneskorila až o cca. 80 minút. „Biologické hodiny bili kofeínovým dobrovoľníkom výrazne pomalšie, ako tým v druhej skupine. Nazývame to "fázové oneskorenie,“ vysvetlil riaditeľ spánkového laboratória na univerzite v Colorade, Kenneth Wright. Kofeín má teda významný vplyv na vnútorné hodiny, preto, ak chceme v noci nerušene spať, večer by sme už kávu piť nemali.

S kofeínom proti pásmovej chorobe

Výsledky štúdie môžu uľahčiť tzv. jetlag, ktorý je spôsobený dlhým letom. Cielené pitie kávy by totiž malo pomôcť pri tom, aby sa vnútorné hodiny rýchlejšie prispôsobili zmenenému časovému pásmu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #biologické hodiny #Melatonín #Placebo #jetlag