Bicykel, činky a hemoroidy. Čo ich spája?

Pohyb je jedným z najdôležitejších bodov prevencie hemoroidov. Neplatí to však pre každý šport. Cyklistika a silové cvičenia pravdepodobnosť vzniku hemoroidov zvyšujú.

23.07.2017 06:00
cyklistika, bicykel, bicyklovanie, šport,... Foto:
Vášniví cyklisti bez ohľadu na pohlavie patria do skupiny ľudí, ktorí sú náchylnejší mať problémy s hemoroidmi.
debata (2)

V prípade hemoroidov majú odborníci, bohužiaľ, jasno v tom, že vášniví cyklisti bez ohľadu na pohlavie patria do skupiny ľudí, ktorí sú náchylnejší mať problémy s hemoroidmi. Dôvodom je tlak vyvíjaný na citlivé partie – mechanický tlak na okolie konečníka spôsobuje spomalenie prúdenia krvi a zníženú dávku kyslíka tkanivám. To poškodzuje žilové steny. Zapájanie brušného svalstva pri šliapaní do pedálov navyše zvyšuje vnútrobrušný tlak, a tým aj tlak vnútri ciev. U tých, ktorí majú genetický predpoklad mať menejcenné žilové steny, dochádza k ich vydúvaniu.

„Podobne je to aj pri silových cvičeniach vo fitnes či pri kulturistike,“ dodáva MUDr. Allen Dimov, odborník na hemoroidy zo Súkromného chirurgického centra v Bratislave. "Vnútrobrušný tlak sa zvyšuje a hemoroidy sa vytláčajú.“ Podobný problém majú aj profesie, kde sa manipuluje s ťažkými predmetmi – vykladači tovaru v supermarketoch, pracovníci v skladoch, nosiči nábytku a podobne.

Hemoroidy pri silových cvičeniach zhoršuje aj nesprávna technika dvíhania. Pri cvičení je potrebné dýchať pravidelne, pri zdvíhaní nádych, pri spúšťaní činiek výdych. Zadržiavanie dychu na niekoľko sekúnd „zlatej žile“ neprospieva.

Hemoroidy sú vlastne chorobne rozšírené žily v oblasti konečníka. Podľa toho, či sa vytvárajú vonku alebo vnútri, sa im hovorí aj vonkajšie alebo vnútorné hemoroidy. Často sú však kombinované. V hĺbke asi 5 – 7 cm od análneho otvoru máme totiž spleť ciev, ktoré slúžia ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Ide o hemoroidálny cievny pletenec. Tzv. hemoroidálne tkanivo (spomínané cievy, spojivové tkanivo a svaly) slúži v podobe ohybného uzáveru ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Keď sa cievy na ňom uzlovito rozšíria, hovoríme o hemoroidoch. Anatómia análneho otvoru je u mužov a žien prakticky rovnaká.

Medzi prvé prejavy hemoroidov patrí svrbenie, pálenie a pocit plnosti. Neliečené hemoroidy sa postupne zhoršujú. Potrebné je upraviť výživu, ktorá by mala obsahovať veľké množstvo vlákniny, piť dostatok tekutín, vyhýbať sa dlhému státiu aj sedeniu, vyprážaným a prisáľaným jedlám, dbať o zvýšenú análnu hygienu. Prvé dve vývojové štádiá hemoroidov sa liečia len konzervatívne. Na trhu je množstvo voľnopredajných prípravkov i liekov na lekársky predpis, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie i zloženie stolice, majú pozitívny vplyv na žilový tonus, čiže spevňujú a chránia cievne steny, pôsobia proti svrbeniu, mokvaniu, zmierňujú bolestivosť. Sú vo forme mastí, gélov a čapíkov, ale aj ako celková liečba v podobe tabliet. Doplnkovou liečbou sú rôzne čaje a sedacie kúpele.

Možno pre vás vďaka nemu bude zas úľavou posadiť sa. Na záchod, stoličku – aj na sedadlo bicykla.

Iné ochorenia konečníka

Hemoroidy nie sú jediným ochorením konečníka. Patrí sem napríklad:

  • Trhlina (fisúra) análneho kanála: Ide o pozdĺžny defekt análneho kanála, k vzniku ktorého vedie nielen tuhá stolica, ale aj hnačka následkom nadmerného užívania preháňadiel. Vyskytuje sa aj pri chronických zápalových ochoreniach hrubého čreva a konečníka. Zatiaľ čo hemoroid je rozšírená kŕčová žila, pri fisúre ide o narušenie celistvosti kože.
  • Análny absces a fistula: Často sa vyskytujú pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde. Súvisia so zápalom žliazok uložených okolo análneho kanála. Absces je skôr prejavom akútneho ochorenia s teplotami, zdurením, bolesťami, fistula je chronický problém, pri ktorom z kanálikov vyteká hnis.
  • Análny ekzém: Môže sa vyskytovať spoločne s hemoroidmi, ale aj samostatne. Dôvodom môže byť prehnaná hygiena, používanie rôznych parfumovaných prípravkov či vlhčených vreckoviek (kontaktný alergický ekzém), nevhodný materiál spodnej bielizne a podobne. Za svrbením konečníka sa môže skrývať aj mykotické alebo parazitárne ochorenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #cvičenie #hemoroidy #posilňovanie #činky #MUDr. Allen Dimov