Desať jednoduchých tipov pre dlhší život

Chcete si predĺžiť život asi o desať rokov? S týmito jednoduchými tipmi je to skutočne možné.

15.08.2017 06:00
šediny, šedivé vlasy, starnutie, stres, muž,... Foto:
Priveľa stresu? Zostarnete rýchlo.
debata (2)

Doktor Bertil Marklund je lekár a vedec. Pracuje ako profesor všeobecného lekárstva vo švédskom Göteborgu. Vzhľadom k tomu, že jeho rodičia zomreli pomerne mladí, zaoberal sa detailne otázkou, ako predĺžiť dĺžku života. Vo svojej 40-ročnej kariére pracoval s tisíckami pacientov a prišiel na to, aký veľký vplyv má životný štýl (a nielen genetický materiál) na náš proces starnutia.

Vyvinul desať tipov, ktoré nám predĺžia život asi o desať rokov. Vo svojej knihe popisuje, ako predísť ochoreniam a spomaliť biologické starnutie. Poznáte napríklad nový trend pracovať postojačky a vyhnúť sa tým srdcovým chorobám? Alebo vedeli ste, že optimisti žijú dlhšie a viac ľudí zomrie na nedostatok vitamínu D ako na rakovinu kože? Alebo že konzumácia alkoholu s mierou podporuje zdravie? Každopádne, faktom je, že nezdravý životný štýl vedie k zvýšenému riziku ochorení, čím znížuje životnosť. Dobrou správou je, že všetky nasledujúce tipy môžeme hravo integrovať do každodenného života.

Pohyb omladzuje

Bez ohľadu na vek a telesnú kondíciu, pohyb omladzuje. Fyzická aktivita má pozitívny vplyv na celé telo, vrátane srdca a ciev, imunitného systému, svalov, kostí a duševného zdravia. Vďaka pohybu sa opravujú bunky a tvoria nové cievy, zlepšuje prekrvenie, zvyšuje sa srdcová kapacita a znižujú sa stresové hormóny, čo vedie k zníženiu zápalov a posilneniu imunitného systému.

Čas na regeneráciu

Je vedecky potvrdené, že menej stresu pre zdravie obrovským prínosom. Uvoľnite si ramená a uvedomte si, že v živote nejde len o prežitie, ale aj o „žitie“.

Spánok posilňuje

Kto chce ostať zdravý, musí pravidelne dobre spávať. Nočný spánok prispieva k celkovému dobrému pocitu, ovplyvňuje výkonnosť na nasledujúci deň. Po kvalitnom spánku sme oddýchnutí, ľahšie sa sústredíme a „páli nám to“. Vďaka spánku môžeme znížiť riziko rôznych ochorení.

Opaľovanie – ale s mierou

Na jedného človeka, ktorý zomrel na rakovinu kože, pripadá tridsať ďalších, ktorí zomreli na nedostatok vitamínu D. Platí to však len v prípade, že sa opaľujeme rozumne a úpalu nedáme žiadnu šancu. Riziko, že sa neskôr v živote rozvinie malígny melanóm, je vyššie, keď sme v detstve mali úpal. Pri vystavovaní slnečným lúčom musíme byť veľmi opatrní. A ešte opatrnejší, ak máme blond či červené vlasy, pehy, veľa materských znamienok alebo v rodine rakovinu kože.

Jedzte zdravo

Sú potraviny, ktoré posilňujú náš dôležitý imunitný systém, ktorý nás chráni pred zápalmi alebo dokonca lieči. Patria sem potraviny s antioxidantmi, s omega-3 a omega-6 esenciálnymi mastnými kyselinami, potraviny s nízkym glykemickým indexom, vlákninou a probiotiká.

Pite správne

Tým, že prijímame dostatočné množstvo tekutín, zabezpečujeme zdravé životné prostredie v celom našom tele. V opačnom prípade musí telo fungovať vo „vysušenom stave“, čo môže byť dôvodom mnohých príznakov a ochorení. V prípade, že denne vypijeme odporúčané množstvo tekutín – 1,5 litra, lepšie si ustrážime svoj zdravotný stav.

Udržiavajte si svoju váhu

Obezita môže z mnohých dôvodov urýchliť starnutie organizmu. Z dôvodu nadváhy a obezity sa napríklad zvyšujú zápaly. Rizikovými faktormi obezity sú aj vysoký krvný tlak, cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia. Ale aj rakovina sa vyskytuje u obéznych ľudí častejšie.

Dbajte na orálne zdravie

V istej štúdii sa zistilo, že miera úmrtnosti u ľudí so zápalmi ďasien a paradentózou bola až o 20 až 50 percent vyššia, ako u ľudí, ktorí tieto ochorenia nemali. Dôvodom bolo, že oveľa častejšie trpeli srdcovo-cievnymi ochoreniami a mŕtvicou.

Zostaňte optimisticky naladení

V ďalšej štúdií skúmali nielen stav srdca a ciev, ale aj mieru optimizmu. Zúčastnilo sa jej 5 tisíc dobrovoľníkov. Výsledky ukázali, že osoby s pozitívnym prístupom k životu mali dvakrát zdravšie srdce ako negativisti. Optimisti tiež mali krajšiu hladinu cukru v krvi a hladinu lipidov.

Potrebujeme jeden druhého

Je dôležité pestovať dobré vzťahy v rodine a na pracovisku, mať okruh priateľov. Dôležitá je však kvalita, nie počet priateľov a stretnutí. Dobrý vzťah k niektorým ľuďom je oveľa viac ako veľa vzťahov horšej kvality.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #obezita #spánok #srdce #dlhovekosť #optimizmus