Katarakta: Nehľaďte na svet cez sivú

Skôr či neskôr postihne toto vekom podmienené ochorenie každého. Podľa známeho očného lekára je dôležité rozlišovať medzi tým, či je sivý zákal prítomný, ale ešte neovplyvňuje zrakovú ostrosť, alebo už má na ňu značný vplyv. Za jeho skorší nástup však môže aj súčasná doba a životný štýl.

18.08.2017 06:00
oko, zrak, zákal, Foto:
Sivý zákal v počiatočných štádiách nie je viditeľný voľným okom.
debata

Elektromagnetické a tepelné žiarenie patria medzi výrazné spúšťače ochorenia. „V minulosti sme pacientov na sivý zákal operovali vo veku šesťdesiatpäť plus. Dnes sa stretávame s prítomnosťou sivého zákalu u ľudí neraz mladších aj o desať či viac rokov. Dôvodom je najmä zvýšená koncentrácia žiarenia, ktoré nás ovplyvňuje,“ hovorí známy oftalmológ MUDr. František Veselý.

Beľmo na oku

Za bežných okolností je šošovka, nachádzajúca sa vo vnútri oka, priehľadná. Vďaka tejto vlastnosti cez ňu môže prechádzať svetlo a následne sa lámať v mieste najostrejšieho videnia. „Treba si uvedomiť, že šošovka je súčasťou živého organizmu a aj v nej prebiehajú metabolické procesy. Absencia ciev v šošovke, ktoré by mohli odvádzať splodiny látkovej premeny, má za následok ich usadzovanie. Šošovka sa tak začína zakaľovať. To následne obmedzí prienik svetla,“ opisuje vznik ochorenia primár Veselý.

Príznaky sivého zákalu

  • zahmlené videnie
  • zmena vo vnímaní farieb (nie sú sýte)
  • zhoršenie videnia do diaľky, pričom videnie do blízka sa prechodne môže zlepšiť (pacient odrazu číta bez okuliarov)
  • niekedy sa zlepšuje videnie za šera
  • oko je nebolestivé

Rizikové faktory pre vznik katarakty

vek, rodinný výskyt, užívanie kortikoidov (steroidný zákal), úraz oka (traumatický zákal)

Sivý zákal v počiatočných štádiách nie je viditeľný voľným okom. Zmení sa to až v neskoršom štádiu ochorenia, a to pri tzv. bielom sivom zákale. Na zreničke je viditeľný biely fľak. V minulosti bol tento stav označovaný slovom beľmo. Oko je už v takomto prípade prakticky slepé. Pred niekoľkými rokmi sa k operácii sivého zákalu pristúpilo až vtedy, keď už bol zrelý. Dnes je situácia iná. „Nároky na náš zrak sú oveľa vyššie, ako to bolo v minulosti. Precízne videnie je nevyhnutné pre naše každodenné činnosti. Z toho dôvodu pristupujeme k operácii sivého zákalu už pri prvých prejavoch diskomfortu. Závisí od rozhodnutia pacienta,“ hovorí primár František Veselý z Očnej kliniky VESELY v Bratislave.

Prevencia, prevencia, prevencia

Nepodceňovať pravidelnú prehliadku u očného lekára sa oplatí. Absolvovať by sme ju mali aspoň raz ročne. Práve vďaka tomu sa dá prítomnosť sivého zákalu podchytiť veľmi skoro. „V opačnom prípade treba spozornieť, najmä ak človek zaeviduje zmenu vnímania odtieňov bielej farby. Alebo ak sa strácajú rozdiely medzi farbami či kontrast medzi podkladom a písmom. Najhoršie na sivom zákale je to, že postupuje pomaly. Preto si mnohí z nás jeho progres neuvedomujú,“ upozorňuje primár Veselý. Viacerí prichádzajú na operáciu pomerne neskoro, pretože si na belavo a do modra zahmlené videnie postupne zvykli. Zanedbaný sivý zákal však kladie vyššie nároky na operatéra a aj samotný zákrok trvá dlhšie.

Jedinou možnosťou, ako sa dá sivý zákal efektívne odstrániť, je operácia. Operačný zákrok je v súčasnosti bezpečný, a najmä bezbolestný, a to vďaka využitiu femtosekundového lasera. Zrakovú ostrosť prinavrátia implantáty očnej šošovky a pacient po dvoch hodinách odchádza do domáceho liečenia, pričom si po dobu dvoch týždňov do oka aplikuje špeciálne kvapky. Oko je však plne funkčné už na druhý deň po zákroku. A vidí, že bez sivého zákalu je svet naozaj farebnejší.

Čo je to sivý zákal

Sivý zákal, čiže katarakta, je vlastne zakaľovanie, zmena priehľadnosti šošovky v oku. Šošovka je dvojvypuklý útvar, prechádza ňou obraz toho, čo vidíme, na sietnicu. Umožňuje nám zaostrenie tohto obrazu, presné videnie do blízka aj do diaľky. Normálna, zdravá šošovka je priehľadná, skalená šošovka však bráni prechodu svetla. Sivý zákal postihuje zväčša starších ľudí, súvisí teda najmä s pribúdajúcim vekom. Zákal však môže spôsobiť aj liečba závažných ochorení pomocou kortikosteroidov, jestvuje aj traumatický zákal, čiže po úraze. Všetky sú dobre operovateľné.

Na rozdiel od glaukómu konzervatívna terapia sivého zákalu, čiže liečba liekmi, nejestvuje. Šošovku si musíme predstaviť ako dvojvypuklý útvar. Dnes sa odstráni malá časť jej predného puzdra a operatér zasunie dovnútra ultrazvukovú sondu, ktorá rozdrví jadro šošovky. Potom cez tento otvor vákuom vysaje skalené čiastočky, čiže vnútrajšok šošovky. Pôvodné puzdro, steny šošovky, však zostáva. Následne do puzdra vlastnej šošovky zasunie šošovku umelú. Operácia katarakty je nielen najčastejšie uskutočňovaná očná operácia, ale najčastejší typ zákroku na ľudskom tele vôbec. Ako sa zlepšujú operačné techniky, skracuje sa aj doba zákrokov, zmenšuje sa operačná rana a zvyšuje sa kvalita implantovaných vnútroočných šošoviek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #sivý zákal #zraková ostrosť #MUDr. František Veselý