Očami lekára: Opaľovanie skôr pomáha, ako škodí

Na jedného človeka, ktorý zomrie na rakovinu kože, pripadne tridsať ďalších, ktorí zomrú na nedostatok vitamínu D. Švédsky lekár tvrdí, že opaľovanie je zdravé.

22.08.2017 06:00
pláž, opaľovanie sa, slnko, pár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Lekár a vedec, Bertil Marklund, prišiel skoro o svojich rodičov. To bol dôvod, prečo sa zaoberal otázkou, čo pomôže predĺžiť život. Vo svojej knihe „10 tipov ako si predĺžiť život o 10 rokov“ okrem iného tiež opisuje, aký vplyv má na naše zdravie slnko. Priklonil sa k názoru, že radšej sa slniť, ako neslniť. „Opaľovanie je skôr zdravé ako nebezpečné,“ píše v knihe. Dodáva však, že treba byť na pozore a rakovine kože nedať žiadnu šancu.

Prečo je slnko také dôležité?

Hneď, ako sa ocitneme na slnku, vystavujeme sa ultrafialovému žiareniu, ktoré sa skladá aj z UVA a UVB žiarenia. UVB žiarenie tvorí vitamín D, keď naše bunky kože prichádzajú do priameho styku so slnečným žiarením. Toto je tiež dôvod, prečo veľa ľudí v zime trápi nedostatok déčka. A práve tento nedostatok spôsobuje riziko rakoviny a mnohých iných ochorení.

Čo „dokáže“ vitamín D?

Vitamín D je dobrý pre nervový systém a tvorbu kostí, pretože pôsobí proti osteoporóze. Okrem toho, že reguluje hormonálny systém a zlepšuje absorpciu minerálov a iných dôležitých látok, aktivuje a posilňuje aj imunitný systém a tlmí zápaly. Týmto spôsobom nás chráni pred celým radom ochorení, predovšetkým pred rôznymi druhmi rakoviny, roztrúsenou sklerózou, cukrovkou, reumatickými ochoreniami, depresiami, psoriázou, osteoporózou, infekciami, demenciou a trombózou.

Je teda slnenie zdravé?

Doktor Marklund radí: „V našich zemepisných šírkach musíme dbať na to, aby sme sa vitamínom D zásobili. Preto by sme sa mali v letných mesiacoch denne opaľovať.“ To však neznamená, že musíme ležať na pláži v bikinách. Stačí, keď sme vonku v tričku, pracujeme v záhrade alebo sa prechádzame. 15–20 minút bez opaľovacieho krému postačuje. Pozor, keď chceme ostať vonku dlhšie, musíme sa natrieť, aby sme zabránili spáleniu pokožky. Dôležitý tip: Bezprostredne po slnení by sme sa nemali hneď sprchovať či použiť mydlo, ktoré vitamín rozpustný v tuku z pokožky znova zmyje.

Opaľovací krém je stále dôležitý

Asi poznáte úslovie, ktoré hovorí o tom, že koža má pamäť. Zvlášť spáleniny od slnka, ktoré sme prežili v detstve, zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože v neskoršom veku. Ak sa chcete na slnku zdržiavať dlhšie ako 15–20 minút, musíte vždy použiť opaľovací krém a chrániť sa aj vhodným oblečením. To platí aj pre zimu. Veľmi zraniteľné sú osoby s nasledujúcimi charakteristikami: blond a červené vlasy, pehy, veľa materských znamienok, rakovina kože v rodine.

„Ťahať“ vitamín D z jedla

Vitamín D, ktorý sa vytvára pri opaľovaní, vydrží aj niekoľko jesenných týždňov, potom sa jeho hladina postupne znižuje. Odporúča sa preto od začiatku jesene do začiatku jari vitamín D užívať. Nachádza sa tiež v mastných rybách (losos, sleď, makrela, úhor), vajíčkach a mlieku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #vitamín D #opaľovanie #pehy #mastné ryby