Varixy: Aby nohy preŽILY

Chronické žilové ochorenie je zápalové ochorenie žíl, ktoré sa bez správnej liečby zhoršuje a postupuje do vyšších, závažnejších štádií. V poslednom období dokonca rastie počet mladých ľudí so žilovými problémami. Spôsobujú kŕčové žily najväčšie problémy v lete? Súvisia s hemoroidmi? Zhoršuje ich prekladanie nohy cez nohu? Čo je mýtus a čo fakt?

31.08.2017 06:00
nohy, žily, dovolenka, mólo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Kŕčové žily sú vždy viditeľné.

Mýtus! Viditeľné znaky ochorenia na nohách vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Už prvotné príznaky v podobe pocitu ťažkých nôh, napätia, tŕpnutia v nich, kŕčov v lýtkach či opuchov môžu signalizovať začínajúce sa chronické žilové ochorenie.

Po operácii kŕčových žíl sa už ochorenie nevráti.

Mýtus! Nijaký operatér nedá po zákroku na kŕčových žilách doživotnú záruku. Chronické žilové ochorenie je celoživotné postupujúce zápalové ochorenie. Pacient s viditeľnými ťažkosťami ho už obyčajne má v rozvinutom štádiu. Nie je možné ho teda úplne vyliečiť, ale je možné udržať ho v štádiu, v akom bolo diagnostikované a spomaliť jeho vývoj. Operáciou sa síce odstránia existujúce kŕčové žily, nie však zápalový proces, takže v prípade nedodržiavania odporúčanej životosprávy sa ochorenie môže naďalej zhoršovať.

Topánky na vysokom podpätku a celkovo nevhodná obuv môže spôsobiť zhoršenie žilového ochorenia nôh.

Fakt! Nosenie lodičiek na vysokých podpätkoch, ale aj nosenie obuvi bez podpätkov je jedným z rizikových faktorov rozvoja chronického žilového ochorenia. Ideálna je obuv s 2–4 centimetre vysokým podpätkom, keď napätie lýtkovej svalovej pumpy poskytuje dostatočný tlak na podporu návratu krvi v žilách smerom k srdcu. Vysoké lodičky sú vhodné na príležitostné nosenie, nie však každodenné ani celodenné.

Ak viditeľné kŕčové žily nebolia, ide o estetický problém a zo zdravotného hľadiska nie je potrebné s nimi nič robiť.

Mýtus! Mnohí pacienti s viditeľnými kŕčovými žilami nemusia mať nijaké ťažkosti. Predovšetkým muži, ktorých netrápi estetická stránka, pretože ukryjú nohy do nohavíc, problém neriešia. Ide však o vážne, pokračujúce chronické ochorenie, ktoré sa môže skomplikovať tromboflebitídou (zápal povrchových žíl s krvnou zrazeninou), flebotrombózou (postihuje hlboké žily) či vredom predkolenia. Pacient s kŕčovými žilami by mal navštíviť lekára, hoci nemá subjektívne ťažkosti. Lekár zistí rozsah ochorenia a nasadí vhodnú liečbu.

Prekladanie nohy cez nohu zhoršuje stav kŕčových žíl.

Fakt! Dlhé státie, sedenie, nosenie tesného šatstva, prekladanie nohy cez nohu, to všetko môže napomôcť rozvoju už existujúceho chronického žilového ochorenia, urýchliť jeho vývoj, zhoršiť príznaky. Ak chceme predísť vzniku chronického žilového ochorenia, nemali by sme dobrovoľne ubližovať svojim nohám. Všetky uvedené činnosti totiž patria medzi ovplyvniteľné rizikové faktory.

Pacient s kŕčovými žilami má aj hemoroidy.

Mýtus! To, že niekto trpí kŕčovými žilami, neznamená automaticky, že musí mať nevyhnutne aj hemoroidy. Je však pravdou, že obe tieto diagnózy patria do kategórie chronických žilových ochorení, pretože hemoroidy sú vlastne niečo ako „kŕčové žily konečníka“. Obe sú multifaktoriálne a okrem vrodenej nedostatočnosti žilovej steny sú ich najčastejšími príčinami nesprávne stravovacie návyky, sedavý spôsob života, obezita, vyšší vek, stav v oboch prípadoch zhoršuje aj tehotenstvo. Treba ich podchytiť v počiatočnom štádiu, aby sa predišlo rozvoju komplikácií. V oboch prípadoch sa uplatňuje úprava životného štýlu, dostatok pohybu, hygiena, lokálna liečba, venofarmaká. Chirurgická liečba prichádza na rad, ak režimové opatrenia a konzervatívna liečba nepomáhajú.

Kŕčové žily stačí liečiť v lete, keď robia najväčšie problémy.

Mýtus! Dôležitá je komplexná, dlhodobá a pravidelná liečba, pretože ochorenie postupuje. Rozhodne nestačí riešiť ich len v období horúčav, keď robia najväčšie problémy. Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa takisto neužívajú lieky len občas, keď tlak náhle vystúpi. Je potrebná pravidelná liečba, iba tak je možné dosiahnuť pozitívne účinky a stabilizáciu stavu. V lete navyše mnohí pacienti odmietajú kompresívne pančuchy, pretože im je v nich teplo, v závislosti od umiestnenia kŕčových žíl je vhodné porozhliadnuť sa po kompresívnych podkolienkach či stehenných pančuchách a určite nezabudnúť na kompresiu a cvičenie nohami počas dlhých letov lietadlom!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #chronické žilové ochorenie