Kŕčové žily - pod nôž či pod katéter?

Niekedy sú invazívnejšie spôsoby terapie kŕčových žíl nevyhnutné. Aj medzi nimi možno nájsť tie šetrnejšie - sklerotizačné či miniinvazívne zákroky - a napokon klasickú chirurgickú liečbu. Aký je medzi nimi rozdiel?

09.09.2017 06:00
nohy, kŕčové žily Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sklerotizačná liečba:

Je to miniinvazívna liečba, pri ktorej sa do žily vpravuje sklerotizačná pena. Pena poškodí vnútornú výstelku chorej časti žily, následne žilová stena zhrubne, až sa uzavrie. Týmto procesom sa chorá žila znefunkční a postupne zaniká – mení sa na neškodný väzivový pruh. Skleroterapeut pracuje s pomocou mapy žilového riečiska, ktorú získal dôkladným sonografickým vyšetrením. Ošetruje len choré časti žilového riečiska a používa roztok aethoxysklerou alebo STD vo forme peny. Sklerotizáciu vždy vykonáva pod ultrasonografickou kontrolou. Chybná aplikácia sklerotizačnej peny do žily by mohla spôsobiť odumretie kože v spádovej oblasti, hlbokú žilovú trombózu a následne pľúcnu embóliu. Všetky tieto komplikácie sú pri sonografickej kontrole prakticky vylúčené a procedúra patrí do rúk odborníka. Ide o ambulantný výkon, pacient je ihneď práceschopný.

Miniinvazívna chirurgia:

Je to metóda ošetrenia bez celkovej i spinálnej anestézy, bez rezu a stehov. Zákrok sa robí v režime jednodňovej chirurgie v chirurgickej operačnej sále. „Áno, aj tieto typy zákrokov sa robia na operačnej sále, nie ambulantne,“ zdôrazňuje angiochirurg doc. MUDr. František Žernovický. Princípom je zavedenie rádiofrekvenčného alebo laserového katétra do chorého úseku žily cez vpich, ktorý sa naviguje sonografom. Do okolia žily sa zavádza studený roztok, čo zabezpečuje bezbolestnosť operácie. Nasleduje ablácia, čiže poškodenie chorého úseku žily teplom rádiofrekvenčného či laserového lúča, pretože v oboch prípadoch ide o tzv. termálny zákrok. Okamžite po operácii pacient dostane kompresívnu pančuchu, postaví sa z operačného stola a musí sa prechádzať 30 minút. Kompresívnu pančuchu nosí minimálne týždeň. Pooperačná bolestivosť je minimálna, neostávajú jazvy. Výkon je možné robiť len na certifikovanom pracovisku.

Klasická chirurgia:

Zákrok sa robí v celkovej alebo spinálnej anestézii. Z rezu na slabine alebo pod kolenom sa obnaží ústie poškodeného žilového kmeňa. Chirurgicky sa prerušia prítoky okolitých žíl a chorý kmeň sa odpojí od hlbokého riečiska. Postupuje sa prísne podľa rozsahu poškodenia a odstráni sa len chorý úsek žily. Nikdy sa totiž nedá vylúčiť, že pacient bude potrebovať žilu na koronárny alebo iný bajpas, a bolo by tiež nelogické odstraňovať zdravú žilu. „Samozrejme, nikdy neviete, kedy budete tú žilu na nohe potrebovať, preto ak sa dá jej odstráneniu predísť, tak tomu predíďme,“ upozorňuje doc. Žernovický. Ak pacient príde za odborníkom včas, v 95 percentách je možné problém riešiť miniinvazívne. Operácii predchádza sonografické vyšetrenie, po zákroku je nutné zošitie rany. Pacient ostáva na pooperačnej izbe, po celkovej anestézii leží 3–6 hodín a postupne sa začína pohybovať. Na druhý deň odchádza väčšina pacientov domov, kompresívnu pančuchu treba nosiť tri týždne. Rizikom otvorenej operácie je nutnosť anestézie. Výhodou je priama kontrola operačného poľa zrakom a hmatom chirurga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily