Srdcu prospievajú vzťahy aj káva, škodí mu zlý spánok a soľ

Zdravá výživa a neprestajná fyzická aktivita pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. To všetci vieme a stačí sa tým riadiť. Sú však aj ďalšie faktory, napríklad psychosociálneho typu, ktoré majú vplyv na zdravé srdce.

28.09.2017 14:00
lekár, vyšetrenie, prehliadka, srdce Foto:
Vzdelanie nielen dáva príležitosť nájsť si lepšiu prácu, ale tiež pomáha chrániť zdravie vlastného srdca.
debata

Ukázala to štúdia, ktorú robila Aston Medical School v Birminghame. Jej autori sledovali takmer milión pacientov, ktorých rozdelili na vydaté a ženatých, na žijúcich osamote, na rozvedených a na vdovy a vdovcov.

Po prvé – je lepšie žiť v manželstve ako sám. Manželstvo môže predĺžiť život nielen osobe, ktorá už mala srdcovú príhodu, ale aj tomu, kto trpí významnými rizikovými faktormi, ako je vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a cukrovka. Pacienti, ktorých postihol infarkt a ktorí žijú v manželstve, mali o 14 % väčšiu nádej na prežitie ako pacienti žijúci osamote. Podobné to bolo aj u pacientov s rizikovými faktormi. Skutočnosť, že má človek spoločníka, zrejme nielen poskytuje psychickú podporu, ale tiež pomáha riadiť sa dôslednejšie liečebnými pokynmi.

Po druhé – ten, kto dosiahol vyššie vzdelanie, žije dlhšie. Vzdelanie nielen dáva príležitosť nájsť si lepšiu prácu, ale tiež pomáha chrániť zdravie vlastného srdca. Štúdia publikovaná na stránkach British Medical Journal ukazuje, že ten, kto skončí vysokoškolské vzdelanie, má o tretinu nižšie riziko, že ochorie na srdcové choroby ako ten, kto skončil štúdium o 3,6 roka skôr. Podľa autorov štúdie, vedcov z londýnskej univerzity UCL, Lausannskej a Oxfordskej univerzity je zrejmé, že ten, kto má predpoklady na štúdium, je menej náchylný začať fajčiť, má nižší index telesnej hmotnosti a normálnu úroveň tukov v krvi, teda má menej rizikových faktorov.

Po tretie – zlý spánok nerobí srdcu dobre. Japonská štúdia, realizovaná na takmer 13-tisíc ľuďoch, spája poruchy spánku s dvoma chorobami, a to s ischemickou kardiomyopatiou a cievnou mozgovou príhodou. „Poruchy spánku zahŕňajú problémy so zaspávaním a časté nočné budenie, ako aj to, keď spánok trvá veľmi krátko alebo veľmi dlho,“ hovorí hlavný autor štúdie Nobuo Sasaki, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera. Podľa štúdie sú poruchy spánku jedenapolkrát častejšie u tých ľudí, ktorí trpia ischemickou kardiomyopatiou. Dobrý spánok je teda prevenciou pred kardiovaskulárnymi chorobami.

Po štvrté – svoj význam má aj káva, ako ukázal výskum na 20-tisíc osobách žijúcich v Stredomorí. Tam sa pije káva viac ako v iných krajinách. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pijú najmenej štyri šálky kávy denne, majú o 64 % nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu, vrátane kardiovaskulárnych, ako tí, čo kávu nepijú. A s každou druhou šálkou kávy navyše tento priaznivý účinok silnie, zvlášť u tých osôb, ktoré prekročili vek 45 rokov. Autori výskumu nehovoria, aká je hranica v konzumácii kávy. Treba sa riadiť zdravým rozumom.

Po piate – srdce nemá rado soľ. Veľa soli je považované za jednu z hlavných príčin vysokého krvného tlaku, ischemickej kardiopatie a cievnej mozgovej príhody. Svedčí o tom fínska štúdia, ktorá sa týkala 4 630 osôb sledovaných 12 rokov. „Osoby, ktoré konzumujú viac ako 13,7 gramu soli za deň, majú dvakrát vyššie riziko zlyhania srdce ako tí, ktorí konzumujú menej ako 6,8 gramu,“ uviedla Pekka Jousilahti z fínskeho Národného ústavu zdravia v Helsinkách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča najviac päť gramov za deň. Fyziologická potreba je dva až tri gramy za deň.

Konečne univerzálnym liekom pre srdce a cievy je čokoláda, najlepšie taká, ktorá obsahuje olivový olej a červené jablko Panaia, starobylý taliansky druh podzimných jabĺk. Talianski vedci z univerzity v Pise skúmali účinky čokolády s prídavkom olivového oleja a jabĺk, predovšetkým odrody Panaia, na osobách s najmenej tromi rizikovými faktormi: fajčením, vysokým cholesterolom a tlakom. Zvlášť hodnotili vývoj aterosklerózy, ktorá je príčinou kardiovaskulárnych chorôb. Z výskumu najlepšie vyšla čokoláda s olivovým olejom.

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #vzdelanie #spánok #srdce #káva #soľ