Uteráky treba meniť ešte častejšie (ako si myslíme)

Kedy ste naposledy doma menili uteráky? Vedci varujú: Prečo bielizeň, ktorú meníme len zriedka, extrémne škodí našej pokožke?

15.10.2017 06:00
debata (9)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
uterák, žena, kúpeľňa Ilustračné foto.

Tri uteráky – správne!

Používate jeden uterák štyri-päť-šesť dní, alebo dokonca týždeň? Áno, je ich viac – jeden je určený na sprchovanie, ďalší len na tvár, tretí špeciálny na ruky. A všetky tri pôjdu zajtra do pračky… Mikrobiológ Charles Gerba z univerzity v Arizone varuje: Príliš nečasto! Podľa jeho názoru, ak meníme uterák len raz za pár dní, ohrozujeme svoje zdravie – a samozrejme, tým pádom aj peknú pleť.

Uteráky sa musia meniť každé dva dni

Uterák, predovšetkým ak je vlhký, je hotovou „čriedou“ baktérií. Príležitostí sa „chopí“ najmä Escherichia coli, známa ako E.Coli. Tá sa vyskytuje prevažne v čreve človeka alebo zvieraťa. Ak sa zárodok z gastrointes­tinálnej oblasti dostane do iných oblastí tela, môže spôsobiť infekciu.

90 percent uterákov

Mikrobiológ Gerba publikoval štúdiu, podľa ktorej je 90 percent uterákov napadnutých koliformnými baktériami a asi 14 percent z toho E.Coli. Mikrobiológ pritvrdil. Tvrdí totiž, že človek, ktorý svoj uterák mení nečasto a utrie si doň tvár, keď je vlhký, je to, akoby svoju tvár rovno „zavesil“ do záchoda. Odborník odporúča meniť uteráky každé dva dni a prať ich na 60-tke.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #črevo #infekčné choroby #koliformné baktérie