Prevažná väčšina pacientov, až 91 % sa liečila na diabetes 2. typu, ktorý sa prejavuje najmä v staršom veku. Až 83 % tvorili diabetici vo veku 50 a viac rokov. Medziročne vzrástol počet osôb s druhým typom diabetu o 7 %, no za posledných desať rokov až o 15 %, píše sa v správe agentúry SITA.
"Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ povedal docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu.
Pre úspešnú liečbu cukrovky je pritom správne stravovanie nevyhnutné. "Jeho uplatňovanie je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ upozornil docent Martinka. Aj nevýrazné schudnutie totiž vedie k zníženiu hladín krvného cukru.
A v čom vlastne spočíva diabetická diéta. Je to v podstate racionálna strava. Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou. Môže si dopriať aj čokoládu. „Na naše edukačné stretnutia prídu často pacienti s otázkou, či je čokoláda zakázanou pochutinou pre diabetikov. Pravda je taká, že aj diabetici môžu konzumovať čokoládu v duchu regulovanej a racionálnej stravy. To znamená, že musia klásť dôraz na to koľko, akú čokoládu a kedy ju budú jesť,“ hovorí edukátorka programu Dôvera Pomáha diabetikom Jarmila Havrilová z Košíc. Čo presne a koľko má pacientka Etela Hlaváčiková z Levíc na sebe už dávno odpozorované. „Musím mať výborné glykémie aspoň tri dni a jedna kocka mi stačí. Takéto potraviny už nie sú pre mňa taký strašiak, lebo chodím na edukácie, kde sa všetko dozviem. No a keď je cukru viac? Len pohyb, pohyb a ešte raz pohyb,“ radí.
Diabetikom pomáhajú aj takzvané sacharidové jednotky. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä preto, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov. Diabetikovi počet SJ na deň a ich prerozdelenie na porcie jedla určí diabetológ. Prihliada sa pritom na vek pacienta, jeho hmotnosť, schopnosť zjesť množstvo jedla v danom čase a na glykémiu pred a po jedle.
Príklad jedálneho lístka pre pacienta podľa obsahu odporúčaných SJ a preferovaného počtu jedál
Preferencia troch denných jedál
celodenný obsah SJ | 15 SJ | 18 SJ | 21 SJ | 24 SJ | 27 SJ | 30 SJ |
---|---|---|---|---|---|---|
obsah sacharidov | 150 g | 180 g | 210 g | 240 g | 270 g | 300 g |
energetický obsah: kcal | 1500 kcal | 1700 kcal | 1900 kcal | 2300 kcal | 2500 kcal | 2700 kcal |
Raňajky | 5 SJ | 6 SJ | 7 SJ | 8 SJ | 9 SJ | 10 SJ |
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
čaj bez cukru alebo káva bez cukru | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
chlebovina | 2 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 7 SJ | 7 SJ |
tuk: rastlinné maslo | – | 10 g | 10 g | 10 g | 10 g | 10 g |
bielkovinová potravina (napr. syr) | 50 g | 50 g | 50 g | 75 g | 50 g | 50 g |
ovocie | 2 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ |
paradajka, paprika | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
Obed | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
malá porcia mäsa 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g |
šťava k mäsu (omáčka) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ |
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
ovocná príloha | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
chlebovina | 0 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ |
múčnik | – | – | – | – | – | 1 SJ |
Večera | 5 SJ | 6 SJ | 7 SJ | 8 SJ | 9 SJ | 10 SJ |
malá porcia mäsa 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g |
šťava k mäsu (omáčka) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) | 1,5 SJ | 2,5 SJ | 2,5 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ |
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
ovocná príloha | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
chlebovina | 0 SJ | 0 SJ | 1 SJ | 1,5 SJ | 1,5 SJ | 2,5 SJ |
mlieko | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Ak preferujete stravovanie 3× denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť na tri rovnaké dávky: raňajky – 9 SJ, obed – 9 SJ, večera – 9 SJ. Ak ale napríklad požadujete menej jedla na raňajky alebo ak vaša glykémia príliš stúpa, môžete z raňajok ubrať 1 až 2 SJ a pridať ich rozdelene k obedu a večeri, prípadne ako malé medzijedlá.
Preferencia viacerých denných jedál
celodenný obsah SJ | 15 SJ | 18 SJ | 21 SJ | 24 SJ | 27 SJ | 30 SJ |
---|---|---|---|---|---|---|
obsah sacharidov | 150 g | 180 g | 210 g | 240 g | 270 g | 300 g |
energetický obsah: kcal | 1500 kcal | 1700 kcal | 1900 kcal | 2300 kcal | 2500 kcal | 2700 kcal |
Raňajky | 3 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
mlieko 200 ml alebo biela káva 300 ml | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
čaj bez cukru alebo káva bez cukru | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
chlebovina | 2 SJ | 3 SJ | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ |
tuk: rastlinné maslo | – | 10 g | 10 g | 10 g | 10 g | 10 g |
bielkovinová potravina | 50 g | 50 g | 50 g | 75 g | 75 g | 100 g |
Desiata | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
ovocie | 2 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ |
chlebovina | 0 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 2 SJ |
bielkovinová potravina | – | – | – | 25 g | 25 g | 25 g |
nezapočítateľná zelenina | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
Obed | 5 SJ | 6 SJ | 7 SJ | 8 SJ | 9 SJ | 10 SJ |
polievka (podľa hustoty 0,5 až 1 SJ) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
malá porcia mäsa 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g |
šťava k mäsu (omáčka) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 3 SJ |
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
múčnik | – | – | – | – | 1 SJ | 1 SJ |
Olovrant | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
ovocná príloha | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
chlebovina | 0 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ |
bielkovinová potravina | – | – | – | 50 g | 50 g | 50 g |
Večera | 4 SJ | 4 SJ | 5 SJ | 5 SJ | 6 SJ | 6 SJ |
malá porcia mäsa 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g | 80 g |
šťava k mäsu (omáčka) | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ | 0,5 (1) SJ |
príloha (zemiaky, ryža, cestovina) | 1,5 SJ | 2,5 SJ | 2,5 SJ | 2,5 SJ | 3,5 SJ | 3,5 SJ |
nezapočítateľná zelenina (kapusta, kel, karfiol, paradajka, paprika) | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
započítateľná zelenina (mrkva, hrášok, cvikla, kukurica) | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
ovocná príloha | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
Druhá večera | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ | 3 SJ | 4 SJ |
mlieko 200 ml alebo nízkotučný jogurt | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ | 1 SJ |
chlebovina | – | 1 SJ | 1 SJ | 2 SJ | 2 SJ | 3 SJ |
rastlinný tuk | – | – | – | – | – | 7 až 10 g |
zelenina | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ | 0 SJ |
Ak preferujete stravovanie 6× denne, potom celodennú dávku sacharidov (napr. 27 SJ) treba rozdeliť takto: raňajky 6 SJ, desiata 3 SJ, obed 6 SJ, olovrant 3 SJ, večera 6 SJ, druhá večera 3 SJ. Toto rozdelenie môžete doladiť podľa glykemického ohlasu a vašich preferencií. Ak bude napríklad vaša glykémia po raňajkách príliš stúpať, ale pred obedom bude skôr nižšia, môžete pomer medzi raňajkami a desiatou upraviť v pomere 5 : 4 alebo 4 : 5 SJ.
Zdroj: Doc., MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu
Jedálny lístok pre diabetika 2. typu s nadváhou – 1 500 kcal
Diabetik s nadváhou by mal zmeniť stravovacie návyky a upraviť svoj doterajší životný štýl. Nízky energetický obsah celodennej stravy – 1 500 kcal nie je určený dlhodobo. Je odrazovým mostíkom pre racionálne stravovanie s primeranou energetickou hodnotou. Usmerňuje pri výbere potravín, odporúča pravidelné stravovanie v primeranom množstve a určuje veľkosť porcie jedla. Odporúča sa jesť pravidelne primerané porcie jedla (5 až 6 porcií za deň) a znížiť energetický príjem vhodným výberom potravín. Zo stravy treba vylúčiť rýchle sacharidy (nesladiť, nejesť múčniky a sladkosti, výrobky z jemne vymletej múky, biele pečivo, knedle). Obmedziť treba aj tuk, nejesť slaninu, bravčovú masť, mastné mäso, vnútornosti, plnotučné mlieko a mliečne výrobky s vyšším obsahom tuku, smotanu smotanové jogurty. Dodržiavať treba aj pravidelný pitný režim (piť neenergetické nápoje bez cukru a s nízkym obsahom sodíka), soliť len mierne, zvýšiť príjem zeleniny a vhodných druhov ovocia, ale aj pravidelne si kontrolovať váhu. Ideálna príprava jedla je dusením, varením, grilovaním a pečením s minimálnym množstvom tuku.
1. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), šunkový nárez so syrom (50 g – 0 SJ), reďkovka (50 g – 0 SJ)
D: 3 marhule (2 SJ)
OB: polievka zemiaková (0,5 SJ), zeleninové karbonátky (1,5 SJ), zeleninová obloha, varené zemiaky 4 polievkové lyžice (PL) (1 SJ)
OL: biely jogurt a 1 PL ovsených vločiek (1 SJ)
V: zeleninové rizoto so strúhaným tofu syrom 8 PL (4 SJ), zeleninový šalát (napr. uhorkový) (0 SJ)
V2: ovocie – malé jablko (1 SJ)
2. deň
R: biela káva bez cukru (250 ml – 1 SJ), celozrnný chlieb (50 g – 2 SJ), tvarohová nátierka s pažítkou (50 g – 0 SJ), zelenina – paradajka (100 g – 0 SJ)
D: ovocný pohár (2 SJ)
OB: polievka zeleninová s krupicovými haluškami (0,5 SJ), bravčové mäso rolované so šťavou, nezahustenou múkou (80 g – 0 SJ), 5 PL varených zemiakov s petržlenovou vňaťou (2,5 SJ), šalát mrkvový s pomarančom a citrónom (1 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: sójové kocky dusené na zelenej fazuľke (1 SJ), 4 PL ryže (90 g – 2 SJ), zeleninový šalát (kapustový šalát s paradajkami a s cibuľou) (0 SJ)
V2: 1 biely jogurt s orieškami a ovsenými vločkami (2 SJ)
3. deň
R: pohár mlieka (1 SJ), chlieb (60 g – 3 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: pomaranč (1 SJ)
OB: polievka kalerábová so závarkou (0,5 SJ), smažené obaľované plátky kuracích pŕs (80 g – 1 SJ), 5 PL zemiakovej kaše (150 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0,5 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: 6 PL cestoviny so zeleninou a hubami (135 g – 3 + 1 SJ), zeleninový šalát (kapustový) (0 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ)
4. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), 1,5 ks grahamového rožka (3 SJ), biely jogurt (1 SJ)
D: grapefruit (1 – 2 SJ)
OB: polievka krúpková (1 SJ), fazuľový guláš so sójovým mäsom (2 SJ), tmavý chlieb (25 g – 1 SJ)
OL: mlieko (1 SJ)
V: plnený kapustový list a paradajková kapusta (2 SJ), 4 PL varených zemiakov (130 g – 2 SJ)
V2: polovica väčšieho jablka (1 SJ)
5. deň
R: kakao bez cukru (1 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), sardinková nátierka (0 SJ), cibuľa (0 SJ)
D: mrkva s citrónom a paprika (1 SJ)
OB: polievka z kostí so zeleninou a s cestovinou (1 SJ), ryba po grécky na paradajkách (0,5 SJ), varené zemiaky 5 PL (2,5 SJ)
OL: 1/2 banána (1 SJ)
V: zeleninový tanier (2 SJ), 2 pečené zemiaky so šupkou (2 SJ)
V2: acidofilné mlieko (1 SJ)
6. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), krajce grahamového chleba (75 g – 3 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), 2 paradajky (0 SJ)
D: ovocie – jablko (2 SJ)
OB: polievka s krupicovými haluškami (1 SJ), bravčové pečené stehno (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), celozrnný chlieb (2,5 ks – 2,5 SJ)
OL: jogurt (1 SJ)
V: sójové kocky na hubách s hráškom (0,5 + 1 SJ), 5 PL varených zemiakov (160 g – 2,5 SJ)
V2: čerešne (1 SJ)
7. deň
R: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 50 g bryndzovej nátierky (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: ovocie – väčšie jablko (2 SJ)
OB: gulášová polievka (1 SJ), mäsové krokety (1 SJ), 4 PL zemiakov (130 g – 2 SJ), zeleninová obloha (0 SJ), uhorkový šalát
OL: mlieko (1 SJ)
V: pečená ryba obalená v múke (1 SJ), 4 PL dusenej ryže (2 SJ), kapustový šalát s hráškom (1 SJ)
V2: broskyňa (120 g – 1 SJ)
Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka
Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 300 kcal (24 SJ)
Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací režim a zdravý životný štýl. Stravovací režim je potrebné prispôsobiť liečbe antidiabetikami, ako aj inzulínovej terapii, a zároveň energetickému výdaju. Energetický obsah celodennej stravy – 24 SJ je určený pre diabetika s primeranou telesnou hmotnosťou, ale aj pre pacienta s miernou nadváhou a pri ľahkej fyzickej aktivite.
1. deň
R: čaj s citrónom (0 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), 50 g salámovej nátierky so syrom ( 0 SJ), 10 g rastlinného tuku (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: jablko (1 SJ), jogurt (1 SJ), 2 PL vločiek (1 SJ)
OB: polievka zeleninová s cestovinou (0,5 SJ), bravčové mäso pečené s cesnakom (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), 4 ks zemiaková knedľa (180 g – 4 SJ)
OL: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
V: zbojnícka roláda (0,5 SJ), 7 PL varených zemiakov (225 g – 3,5 SJ), cviklový šalát (1 SJ)
V2: pomaranč (1 SJ), chlieb (2 SJ), 7 g rastlinný tuk (0 SJ), paprika (0 SJ)
2. deň
R: mlieko (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), paradajka (0 SJ)
D: 2 malé kivi (2 SJ), 50 g chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zeleninová obloha (0 SJ)
OB: polievka šošovicová (1 SJ), hovädzie mäso na paradajkách (1 SJ), 135 g makarónov (3 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), topený syr (0 SJ), paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), múčnik dia (1 SJ)
V2: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 50 g tmavý chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), 25 g šunky (0 SJ), paprika (0 SJ)
3. deň
R: kakao bez cukru (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syra, 40 g salámy, zelenina (0 SJ)
D: väčšie jablko (2 SJ), 20 g chleba (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
OB: polievka krémová so závarkou (1 SJ), dusené mäso na červenej paprike (0,5 SJ), mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)
OL: pomaranč (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ), čaj (0 SJ)
V: huby na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ)
V2: celozrnný chlieb (1 SJ), jogurt (1 SJ), jablko (1 SJ)
4. deň
R: biela káva bez cukru (1 SJ), 100 g celozrnného chleba (4 SJ), 50 g topeného syra (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: 90 g sliviek (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), 25 g salámového nárezu (0 SJ), paprika (0 SJ)
OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské bravčové stehno (1 SJ), 135 g viedenskej knedle (3 SJ)
OL: 40 g chlieb (2 SJ), 200 ml mlieka (1 SJ)
V: bravčové mäso a dusený kel (1 SJ), 200 g varených zemiakov (3 SJ), pomaranč (1 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), 50 g celozrnného chleba (2 SJ), syrové chuťovky (0 SJ)
5. deň
R: čaj (0 SJ), 100 g celozrnného chleba (4 SJ), 70 g párkov (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
D: 2 malé mandarínky (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
OB: polievka paradajková so závarkou (0,5 SJ), pečené mäso – moravský vrabec (0,5 SJ), 4 PL (90 g) dusenej ryže (2 SJ), mrkvový šalát s jablkom (2 SJ)
OL: 2 košíčky plnené syrovou a salámovou plnkou (2 SJ), 2 malé kivi (1 SJ)
V: guláš (1 SJ), 100 g knedle (4 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), rastlinné maslo (0 SJ), paradajka (0 SJ)
6. deň
R: biela káva bez cukru (1 SJ), 80 g celozrnného chleba (4 SJ), 50 g tvarohovej nátierky (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
D: grapefruit (2 SJ), 1 ks ryžového chleba (1 SJ)
OB: polievka zemiaková (1 SJ), rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: 40 g chlieb so salámovým nárezom (2 SJ), paradajka (0 SJ), malé jablko (1 SJ)
V: filé na ražni (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), zeleninová obloha (1 SJ), keks dia (1 SJ)
V2: 40 g chleba (2 SJ), jogurt biely (1 SJ)
7. deň
R: 200 ml mlieka (1 SJ), grahamové pečivo (4 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), reďkovka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: tmavý chlieb s rastlinným tukom (1 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
OB: polievka so zeleným hráškom a závarkou (0,5 SJ), vyprážané tofu (1 SJ), 225 g zemiakový šalát (3 SJ)
OL: 2 obložené chlebíčky (2 SJ), jablko (1 SJ)
V: kuracie mäso na paradajkách a červenej paprike (0,5 SJ), 135 g cestovín (3 SJ), strúhaná mrkva s citrónom a jablkom (1,5 SJ)
V2: 200 ml kyslého mlieka (1 SJ), 2 tenké krajčeky chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka
Jedálny lístok s obsahom 2 700 kcal (11 300 kJ) a 30 SJ
1. deň
R: biela káva bez cukru (1 SJ), 125 g celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: pomaranč (1 SJ), 90 g sliviek (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 30 g šunkový nárez (0 SJ), zelenina (0 SJ)
OB: polievka gulášová (1 SJ), chlieb (1 SJ), bavorský roštenka plnená zemiakom (1 SJ), 130 g (6 PL) ryže (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: banán (2 SJ), jogurt (1 SJ), ovsené vločky (1 SJ)
V: vysmážané tofu (1 SJ), 300 g zemiakový šalát s jogurtom (4 SJ), 3 chuťovky (1 SJ)
V2: 50 g celozrnný chlieb s rastlinný tukom (2 SJ), paradajka (0 SJ), jablko (2 SJ)
2. deň
R: čaj s citrónom (0 SJ), 2 biele rožky (6 SJ), salámový nárez (0 SJ) so zeleninovou prílohou (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)
OB: polievka fazuľová nakyslo (1 SJ), zbojnícka roláda (0,5 SJ), 225 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), diakeks (1 SJ)
OL: grapefruit (2 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ) s bryndzovou nátierkou (0 SJ), paprika (0 SJ)
V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), mrkvový šalát (0 SJ), diamúčnik (1 SJ)
V2: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
3. deň
R: kakao bez cukru (1 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)
D: väčšie jablko (2 SJ), 40 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
OB: polievka šošovicová (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), hovädzie na srbský spôsob (1 SJ), 135 g makaróny (3 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), syr topený (0 SJ), paprika (0 SJ), dve väčšie kivi (2 SJ)
V: pečené filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ), diakeks (1 SJ)
V2: biely jogurt (1 SJ), chlieb (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)
4. deň
R: mlieko (1 SJ), 2,5 ks grahamového pečiva (5 SJ), 50 g strúhaného tofu (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
D: celozrnný chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
OB: polievka krúpková so zeleninou (1 SJ), hamburské mäso (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
OL: grahamový rožok (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), červená paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
V: šampiňóny na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ), kakaová diaoblátka (1 SJ)
V2: celozrnný chlieb (1 SJ), 2 syrové chuťovky (0 SJ), čaj s citrónom (0 SJ), jablko (2 SJ)
5. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
D: grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), pomaranč (1 SJ), 1 väčšie kivi (1 SJ)
OB: polievka hrášková s ryžou (1 SJ), pečená karbonátka (1 SJ), zemiaková kaša (3 SJ), mrkvový šalát (1 SJ)
OL: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), mandarínky (1 SJ)
V: zapečené rybie filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ), zeleninová príloha (1 SJ), diakeks (1 SJ)
V2: 40 g chlieb (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)
6. deň
R: 200 ml mlieko (1 SJ), 100 g chlieb (5 SJ), tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
D: grapefruit (2 SJ), trvanlivý chlieb (1 SJ) a ryžový chlieb (1 SJ)
OB: polievka zeleninová s hráškom (1 SJ), pečené mäso (0,5 SJ), 7 PL ryže (3,5 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ)
OL: ovocný pohár (2 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
V: dusené sójové kocky na paprike (0,5 SJ), tekvicový prívarok (1,5 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ)
V2: 1,5 grahamový rožok (3 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), pomaranč (1 SJ)
7. deň
R: biela káva (1 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g šľahaná bryndza (0 SJ), cibuľka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
D: grahamový rožok (2 SJ), 30 g malá porcia šunky (0 SJ), zelenina (0 SJ), jablko (1 SJ), 10 jahôd (1 SJ)
OB: polievka zemiaková s mäsom (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), 8 PL rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
OL: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
V: bravčové mäso dusené s kelom (1 SJ), 26 g zemiakov (4 SJ), jablko (1 SJ)
V2: 2 ks ryžového chleba (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), malé kivi (1 SJ)
Vysvetlivky: R – raňajky, D – desiata, OB – obed, OL – olovrant, V – večera, V2 – druhá večera, SJ – sacharidová jednotka