Šesť možných dôvodov, prečo sa zvykne ohlásiť únava

Toto sú pravé dôvody (okrem nedostatku spánku), ktoré sa môžu skrývať za pretrvávajúcou únavou.

30.10.2017 06:00
stres, depresia, smútok, únava, okuliare,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Plný žalúdok

Únava môže byť spôsobená aj nevyváženou stravou. Raňajky vynechané, obed mastný a ťažký obed, fast food a sladkosti… Hladina glukózy rýchlo stúpa, ale potom náhle „chrčí“ v suteréne. Stačí tak málo a únava je na svete. Lepšou voľbou sú teplé raňajky, ľahký obed alebo malý, zdravý olovrant, ktorý dodá telu energiu.

Málo denného svetla

Denné svetlo je spúšťačom hormónov, ako je sérotonín. Čím viac ho „tankujeme“, tým viac budeme fit a spokojnejší. Funguje to aj pri zatiahnutej oblohe – UV žiarenie preniká aj cez najhrubšie mraky. Dôvodom dlhodobej únavy môže byť aj to, že päty vyťahujete z domu čoraz zriedkavejšie. Čas na čerstvý vzduch si treba nájsť kedykoľvek, ak sa nedá inak, tak napríklad počas obednej prestávky, na ceste domov a podobne.

Príliš málo pohybu

Únave môžete utiecť, ak začnete napríklad behať. Pohyb a šport stimulujú krvný obeh a tým automaticky aj metabolizmus a hormonálnu aktivitu. Ak sa cítite stále unavení, mali by ste aspoň trikrát týždenne športovať a do každodenného života zaradiť toľko pohybu, ako je to len možné.

Pocit nešťastia

Áno, aj duša ovplyvňuje našu únavu. Kto je šťastný, nie je unavený. Smútok a depresie nás otupujú, vyčerpávajú a unavujú. V prípade, že vylúčite všetky dôvody únavy, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc a pracovať na opätovnom získaní energie.

Zmätený rytmus

Nášmu telu sa páči rutina. Uvíta, ak odchádzame do postele stále v tom istom čase, a tiež v rovnakom čase vstávame. Ak tento stereotyp narušíme, ozve sa únava. Dokonca aj v prípade, ak je spánok kvalitný.

Príliš málo tekutín

Naše telo pozostáva prevažne z vody. Ak je rovnováha tekutín nevyvážená, ako prvá dá o sebe vedieť únava. Je typickým príznakom tohto deficitu. Pravidelný prísun tekutín je nevyhnutný pre všetkých, ktorí únavu cítiť nechcú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #slnko #pohyb #pitný režim #únava #glukóza