Vysoká konzumácia kávy bola napríklad sprevádzaná nižším rizikom konkrétnych typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty, maternice, melanómu, rakoviny ústnej dutiny, leukémie, nemelanómovej rakoviny kože a rakoviny pečene.
Kávičkári, ktorí si dopriali tri šálky denne, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, koronárnej choroby srdca a infarktu. Konzumácia kávy bola tiež spojená s nižším rizikom neurologických problémov vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a depresie.
Negatívne zdravotné následky boli, naopak, zistené pri konzumácii kávy počas tehotenstva. V tomto prípade sa zdá byť pitie kávy spojené s nízkou pôrodnou váhou, predčasným pôrodom a potratmi.
U žien náchylných na lámavosť kostí káva zvyšuje riziko ďalších fraktúr, tvrdia vedci na základe najnovších výskumov.