Ochrana pred kazom: Pečať na trvalé stoličky

Pečatenie stoličiek nie je náhradou čistenia zubov. Ak sa však zub dieťaťu správne zapečatí do dvoch, maximálne troch rokov od jeho prerezania do ústnej dutiny, významne klesá výskyt zubného kazu v zubných ryhách v porovnaní s nepečatenými zubmi.

17.12.2017 06:00
zub, zuby, zubár Foto:
Kazivosť chrupu je v SR pomerne vysoká. Deti a tínedžeri do 18 rokov majú nárok na dve preventívne prehliadky u stomatológa ročne.
debata

Prerezávanie stáleho chrupu, čiže trvalých zubov, trvá v detských ústach od piateho roku približne do trinásteho roku života. V tom čase má dieťa tzv. zmiešaný chrup. Mnohí rodičia nevedia, že prvými trvalými zubmi v detských ústach často nie sú predné rezáky, ale stoličky – šestky. Obyčajne ich považujú ešte za mliečne zuby.

Šestky tak patria medzi najohrozenejšie trvalé zuby, pretože sú v ústach najdlhšie, od nízkeho veku, prerežú sa ešte v čase, keď si dieťa nevie správne a dôkladne vyčistiť zuby a navyše môžu mať členitý, porózny povrch. Znamená to často hlboké ryhy, ktoré odborníci nazývajú fisúry, a v nich sa ľahko zachytáva potrava, hromadí povlak a množia sa baktérie zubného kazu. Navyše platí, že definitívna mineralizácia zubnej skloviny a dokončenie vývoja zubného koreňa nastáva v priebehu dvoch, troch rokov po vytlačení sa zuba. Aj preto je „nový zub“ v ústach citlivejší na tzv. demineralizáciu, keď sa povrch skloviny poškodí, rozpúšťa a uvoľňuje minerály. Potom už majú baktérie zubného kazu ľahkú úlohu.

Šestky sú teda zuby, ktoré sa odporúča zapečatiť ako prvé, najlepšie hneď po prerezaní, kým sa na nich nestihnú vytvoriť trhlinky v sklovine s nábehom na kaz. „Zuby však už musia byť prístupné pečateniu, čiže plne prerezané, žuvacia plocha nesmie byť prekrytá ďasnom,“ vysvetľuje stomatologička MUDr. Simona Dianišková, PhD., z Bratislavy. „Je to najmä z toho dôvodu, aby sa nevynechala nijaká ryha či jamka, ale aj preto, že inak v ústach nie je možné udržať suché pole. Sliny sa totiž nesmú dostať na plochu zuba, ktorú pečatíme, lebo u väčšiny pečatidiel to znižuje priľnavosť pečatidla k zubu. Takisto by však stoličky nemali byť prerezané príliš dlho, lebo ryhy sú už po určitom čase osídlené mikroorganizmami a hrozí, že v nejakej hlbšej ryhe ostane patologická flóra, ktorú tam zapečatíme.“ Zub s kazom sa rozhodne nesmie zapečatiť, pretože baktérie majú pod pečatidlom výborné podmienky na rozmnožovanie.

„Najdôležitejšie je však naučiť dieťa správne si čistiť zuby a jednotlivé zubné plôšky. Pečatenie totiž nie je záchrana, aj v okolí pečatidla môže pri nedostatočnej ústnej hygiene vzniknúť kaz a podobne aj v medzizubných priestoroch,“ zdôrazňuje Viera Panáková, hlavná odborníčka MZ SR pre dentálnu hygienu. Za stav zubov svojich detí do veku 13 rokov plne zodpovedajú rodičia. „Samozrejme, pečatiť zuby môžu aj dentálne hygieničky na základe indikácie od zubného lekára. Vždy však odporúčam vyšetrenie zubným lekárom, pretože fisúry na zuboch majú rôzne tvary, niektoré sú nezapečatiteľné. Miesto, kam sa nanáša pečatidlo, musí byť špeciálne vyčistené. Ja osobne používam pieskovanie, ktoré zbaví ryhu baktérií, a preferujem pečatidlá, ktoré obsahujú fluoridy.“

Mamuty mali jednu veľkú výhodu – zuby sa im počas života vymenili 6– až 8-krát, vždy, keď sa spotrebovali žliabky na zuboch (mali štyri stoličky), narástli im nové. Ľudia túto výhodu nemajú. Často sa hovorí o tom, že človek „kazivé zuby“ zdedil. Je pravda, že vznik zubného kazu môže ovplyvniť dedičný faktor, ako je rýchlosť produkcie slín, ich množstvo a zloženie schopné neutralizovať kyseliny, tvar zubov a ich postavenie, činnosť jazyka či tvárového svalstva. Za potravu, akú človek prijíma (najmä množstvo cukrov) a množstvo plaku na svojich zuboch, je však zodpovedný každý sám. Platí, že čisté zuby sa nekazia, hoci niekto ich čistením musí stráviť viac času ako iný. V roku 2015 bolo bez zubného kazu len 41 % detí do 5 rokov veku. A 15-roční tínedžeri mali priemerne takmer tri zuby pokazené, plombované alebo vytrhnuté (tzv. KPE index).

Kazivosť chrupu je v SR pomerne vysoká. Deti a tínedžeri do 18 rokov majú nárok na dve preventívne prehliadky u stomatológa ročne. „Smutné je, že 40 % detí v SR od 0 do 14 rokov nemá evidenciu u zubného lekára,“ dodáva prof. MUDr. Neda Markovská, hlavná odborníčka pre zubné lekárstvo MZ SR.

Pečatenie zubov pozostáva z týchto krokov:

  • vyčistenie zuba rotačnou kefkou a špeciálnou pastou (niekedy pieskovaním airflow)
  • nanesenie a vytvrdenie pečatidla (najmä pri kompozitnom pečatidle je veľmi dôležité suché pracovné pole), pečatidlá môžu byť biele, priesvitné aj v odtieňoch farby zubov, biele sú lepšie pre vizuálnu kontrolu, vydržia individuálne 3–5 rokov, treba ich kontrolovať
  • lokálna fluoridácia povrchu zuba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #starostlivosť o zuby #pečatenie zubov