Prečo sa pri nádche cítime večer vždy horšie

Cez deň sa to už dá ako-tak zniesť, ale v noci začne nádcha znova úradovať. Otázka znie: Prečo kašeľ, upchatý nos a ostatné príznaky prechladnutia sú večer vždy horšie?

25.12.2017 06:00
chrípka, nádcha, choroba, prechladnutie, čaj,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Krátko po zobudení, ráno s chrípkou či prechladnutím vyzerá asi takto: Z nosa tečie, alebo je taký upchatý, že nemôžeme dýchať, bolia kĺby aj hlava. Také prechladnutie lezie na nervy, predovšetkým, keď sa cez deň cítime lepšie, no večer si môžeme byť istí tým, že teplota stúpne a s ňou sa zhoršia aj všetky príznaky. Prečo?

Naozaj zdraví sme až vtedy…

Súvisí to aj s telesnou teplotou človeka – tá sa počas dňa mení aj u zdravého človeka. Večer stúpa. To znamená, že meranie telesnej teploty ráno môže ukazovať len zlomok zdravotného stavu. Naozaj zdraví sme až vtedy, keď nemáme teplotu ani večer. Chrípku či prechladnutie sprevádza veľa rôznych príznakov. Jeden z nich, ktorý sa v noci zhoršuje, je kašeľ.

Spať s vyvýšeným vankúšom

Proti atakom kašľa možno niekedy zabojovať celkom jednoducho: Neležať v posteli plytko, ale vyvýšiť vrchnú časť tela. Toto pomôže aj pri upchatom nose, keďže sliznica nosa pri ležaní obzvlášť navrie.

Lež, lež, lež…

Ďalší faktor, ktorí radi podceňujeme, je dodržať pokoj na lôžku. Keď sme prechladnutí alebo máme chrípku, musíme predsa telu dopriať pokoj, ak chceme, aby sa celkom vyliečilo. Ak si však do postele vezmeme notebook a z postele vytvoríme malú kanceláriu, všetko pokazíme, energia uzdravovacieho procesu zmizne. A večer je choré telo dvojnásobne vyčerpané ako za normálnych okolností.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #nádcha #bolesť hlavy #kašeľ #upchatý nos #sliznica nosa