Ako starnú naše kĺby a ako im pomôcť stravou

Ak strava neobsahuje dostatok antioxidantov (selénu, zinku, vitamínov A, C, E) a bielkovín, najmä kolagénu, ktorý je základnou stavebnou látkou kostí, chrupaviek, kĺbového puzdra, väzov a šliach, potom môže dochádzať k horšej prognóze ochorenia.

21.01.2018 06:00
Vitamín A, jedlo, zdravá strava Foto:
Potraviny s obsahom nenasýtených mastných kyselín, akými sú napríklad losos, makrela alebo sardinky, účinkujú proti zápalovým ochoreniam kĺbov.
debata

Čo by mal obsahovať jedálniček

  • Vitamín A môžete doplniť konzumáciou pečene, mrkvy, marhúľ, manga, sladkých zemiakov a ananásového melónu. Všetky tieto potraviny sú zdrojmi betakaroténu.
  • Bohatým zdrojom vitamínu C sú červené a žlté papriky, kivi, pomaranče, kel kučeravý, kapusta, šípky a čierne ríbezle.
  • Vitamín E sa nachádza v avokáde, orechoch, slnečnicových semenách a olivovom oleji.
  • Selén nájdete vo všetkých druhoch rýb, mäse, celozrnnom pečive, obilninách, vajciach a pivovarských kvasniciach.
  • Kolagén je najlepšie dodávať vo forme kolagénnych peptidov, ktorých by malo byť v dennej dávke 3– až 10-tisíc mg.
  • Potrava ľudí, ktorých často trápia zápalové ochorenia kĺbov, by mala navyše ešte obsahovať potraviny s obsahom nenasýtených mastných kyselín, pretože účinkujú proti zápalom (losos, makrela, sardinky, pstruh a podobne).

Ako starnú naše kĺby

25 až 30 rokov veku: Kĺby sú obvykle v relatívne neporušenom stave, ak sú viditeľné nejaké ťažkosti, bývajú záležitosťou vrcholových športovcov, prípadne aj tých, ktorí šport prevádzkujú rekreačne. Kosť je v tejto fáze ľudského života tvrdá, bez okrajových výrastkov, chrupavka hladká s pravidelnou štruktúrou. Kĺb je plne pohyblivý.

Okolo 40 rokov veku: V tomto období prichádzajú prvé príznaky poškodenia. Na kostiach možno zaznamenať okrajové výrastky, znižuje sa regenerácia chrupavky, dochádza k jej úbytku, objavujú sa praskliny. Kĺb postupne stráca svoju mechanicko-elastickú funkciu, dostavuje sa pocit rannej stuhnutosti, pridružujú sa bolesti a zhoršuje sa pohyblivosť.

50 až 60 rokov veku: V tomto období života a neskôr sa už zvyčajne stupňujú ťažkosti a množia prejavy pokročilej artrózy. Najčastejšie sú postihnuté nosné kĺby (kolená a bedrá). Na kostiach bývajú početné okrajové výrastky, dochádza k obnaženiu kosti pod chrupavkou.

Chrupavka postupne ubúda, až úplne zmizne. Typická je zdurená výstelka kĺbu, opuchy, strata mechanicko-elastickej funkcie, silná bolestivosť, ktorá mierou zodpovedajúcou postihnutiu znižuje aj pohyblivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #kĺby #zdravie a prevencia