Nenaparujte sa, radšej inhalujte

Pri upchatom nose často siahame po kvapkách do nosa, pri kašli po presladených sirupoch. Väčšina kvapiek do nosa (tzv. dekongestív) je však návyková, navyše riešia len aktuálny opuch sliznice, nádchu nevyliečia. Pri nádche a respiračných ochoreniach možno siahnuť aj po sprejoch s obsahom morskej soli či minerálnej vody, ktoré zvlhčujú a čistia sliznicu. Takisto môže pomôcť inhalovanie.

01.02.2018 06:00
dýchanie, inhalácia, nádcha, prechladnutie Foto:
Bežné tlakové kompresorové inhalátory poskytujú už mnoho rokov spoľahlivú pomoc pri liečbe väčšiny respiračných ochorení.
debata (1)

Treba odlíšiť inhalovanie od naparovania. Naparovanie nad hrncom s horúcou vodu či bylinkovým odvarom si staršia generácia veľmi dobre pamätá. Nebezpečné je to najmä v prípade detí, ktoré sa môžu ľahko obariť. Vdychovať výpary z byliniek navyše nie je vhodné pre peľových alergikov (tí by mali používať len soľný roztok). Takéto naparovanie môže paradoxne vysušiť sliznicu, pretože para je horúca a človek ju má tendenciu vdychovať ústami, v nose ho páli. Čiastočky horúcej pary sú navyše príliš veľké, aby prenikli do spodných častí dýchacích ciest.

Bežné tlakové kompresorové inhalátory poskytujú už mnoho rokov spoľahlivú pomoc pri liečbe väčšiny respiračných ochorení. Je to vďaka rozprašovaniu roztoku s obsahom liečivej látky do formy jemného aerosólu. Ten rýchlo prenikne hlboko do dýchacích ciest a poskytne rýchlu úľavu. Inhalátor pomocou tlaku vzduchu vytvára jemnú hmlovinu izbovej teploty. Rozptýlené častice sú z fyzikálneho hľadiska menšie ako čiastočky horúcej pary, čiže majú správnu veľkosť na to, aby sa pri vdychovaní dostali až k pľúcnym alveolám. Preniknú tak nielen cez horné, ale aj stredné a dolné dýchacie cesty.

Pri vdychovaní sa zvlhčujú sliznice a v dýchacích cestách sa znižuje tvorba hlienu. Ten sa stáva redším, ľahšie sa vykašliava, hltan a ústna dutina sa čistia. Vďaka transportu liečivých látok priamo na miesto potreby sa zvyšuje obranyschopnosť. Inhalovanie má lokálny antiseptický účinok a pôsobí uvoľňujúco. A čo je najlepšie, človek sa zaobíde bez mnohých medikamentov, ktoré by inak musel použiť – ako pri každej nádche, chrípke či prechladnutí – na uvoľnenie dutín. Do inhalátora stačí naliať len malé množstvo liečivej minerálnej vody (Sulinka, Vincentka).

Druhy inhalátorov

  • Kompresorový: Na domáce použitie najlepšie poslúži kompresorový inhalátor, ktorý pomocou tlaku vzduchu premieňa liečivý roztok (najčastejšie minerálnu vodu) na jemný aerosól – hmlovinu izbovej teploty.
  • Ultrazvukový: V ultrazvukovom inhalátore sa roztok s obsahom liečivej látky rozprašuje do formy aerosólu ultrazvukom (prípadne ďalej cez nanometrickú mriežku). Ultrazvukové inhalátory sú veľmi tiché, sú však určené prevažne na inhaláciu liekových foriem (Ambrobene, Ventolin), a teda vhodné skôr na špeciálne medicínske použitie. Sú to profesionálne zdravotnícke pomôcky, aké nájdeme napríklad na špecializovaných oddeleniach nemocníc, v kúpeľoch a podobne.

Pri kúpe inhalátora si treba všímať najmä:

  • nebulizačný výkon – od 0,2 do 0,7 ml/min, pri vyššom výkone stačí kratší čas inhalovania
  • veľkosť produkovaných častíc – od najmenších (3¤µm MMAD) po najväčšie (10¤µm MMAD), väčšie častice ostávajú v horných dýchacích cestách, menšie putujú hlbšie do pľúc
  • príslušenstvo – napr. zabudovanú odsávačku hlienov, pribalené hračky na motiváciu detí…
  • ďalšie funkcie – napr. možnosť nastavenia veľkosti častíc podľa výkonu – presné zacielenie na tú časť dýchacích ciest, ktorú treba preliečiť. Niektoré prístroje ponúkajú na výber z troch úrovní – podľa toho, či ide o horné, stredné, či dolné dýchacie cesty
  • záručný a pozáručný servis – je rozdiel, či si inhalátor kúpite cez e-shop, alebo cez autorizované zastúpenie zdravotnej techniky, ktoré slúži ako servisné stredisko

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #nádcha #kašeľ #sliznica #morská soľ #inhalácia