7 mýtov o syndróme dráždivého čreva

, 05.02.2018 06:00
brucho, čerevá, žalúdok, trávenie
Syndróm dráždivého čreva (skratkou IBS - Irritable bowel syndrome). Autor:

Črevná chrípka, skazené alebo príliš tučné jedlo, nervozita pred stretnutím. Všetci sme to už zažili, bolesti brucha nás väčšinou úplne vykoľaja.

Až 15 % ľudí ale trápia tieto príznaky dlhodobo. Za svoje príznaky sa často hanbia a nehovoria o nich. Nevedia, že pre ich komplikácie existuje názov a je nutné dlhodobé riešenie. Môže ísť totiž o syndróm dráždivého čreva (skratkou IBS – Irritable bowel syndrome), ktorého liečbu by namiesto liekov na akútne zažívacie problémy mali dlhodobo doplniť probiotiká a ďalšie látky vhodné pre starostlivosť o črevá – pri IBS sprevádzaného hnačkou probiotické kvasinky, pri zápchovej forme IBS vláknina a pri IBS s nafukovaním tráviace enzýmy.

Mýtus:

O „tom“ sa nehovorí. Predsa nebudem niekomu rozprávať, ako sedím ráno na záchode.

Fakt:

Len tretina pacientov rieši komplikácie so svojím lekárom. Mnoho chorých tají svoje komplikácie aj pred svojou rodinou a priateľmi. Strach z toho, že „budú obťažovať okolie“, prináša stres a ten príznaky ďalej zhoršuje. V tomto prípade platí príslovie „povedaná starosť, polovičná starosť“.

Mýtus:

Syndróm dráždivého čreva je len nejaký pseudovýmysel. Mnoho ľudí je presvedčených, že časté bolesti brucha, hnačky, zápchy a nafukovanie sú bežné a zároveň drobné zdravotné problémy, za ktoré si dotyčný môže sám, alebo sú len výhovorkou.

Fakt:

IBS trápi 15 % z nás, približne 65 % z toho sú ženy. Diagnózu určuje gastroenterológ na základe vylúčenia vážnych narušení tráviaceho ústrojenstva a početnosti a povahy príznakov. Alarmujúci je tiež fakt, že skúsenosti s týmto zdravotným problémom má 6 až 14 % detí a dospievajúcich.

Mýtus:

Syndróm dráždivého čreva sa týka iba tých, ktorí jedia zle. Pokiaľ niekto je tučné alebo sladké, nemôže sa diviť, že ho potom bolí brucho.

Fakt:

Syndróm dráždivého čreva často postihuje aj tých, ktorí sú aktívni a žijú zdravo. Príčinou IBS môže byť nielen jedálny lístok, ale napríklad stres narušujúci rovnováhu mikroflóry. Kvôli vysokej koncentrácii neurónov v tráviacich orgánoch je často používaný termín „druhý“, alebo tiež „črevný“ mozog. Ten je zodpovedný za strach, úzkosť aj intuíciu. Aj keď príznaky môžeme najskôr pociťovať len pred stresovou situáciou (míting, skúška, nepríjemná situácia), rýchlo nás začnú trápiť aj niekoľkokrát týždenne bez konkrétneho dôvodu. Medzi ďalšie príčiny patrí nevyliečená infekcia tráviaceho traktu či fyziologické dôvody, ako sú dlhšie črevo alebo väčšia citlivosť na bolesť.

Mýtus:

Stačí, pokiaľ budem riešiť akútne problémy – preháňadlá pomôžu na zápchu a živočíšne uhlie na hnačku. Pokiaľ mi niečo je, tak si vezmem tabletku. Nie je čo riešiť.

Fakt:

Zameranie sa na príznaky choroby nie je správnym riešením. Dôležité je pátrať po príčinách a zamerať sa na dlhodobú liečbu s cieľom udržovať mikroflóru čriev v rovnováhe. Syndróm dráždivého čreva je chronické ochorenie a jeho príznaky sa môžu kedykoľvek vrátiť. Našťastie je však možné jeho prejavy zmierniť a znížiť ich intenzitu. To, ktoré potraviny je vhodné dlhodobo obmedziť, sa pritom u jednotlivých pacientov líši podľa príznakov.

Mýtus:

Jediné, čo dlhodobo pomôže, je prísna diéta. Rožok a čaj všetko vyriešia.

Fakt:

Diéta je súčasťou liečby IBS. Potrebný je však aj dostatočný pohyb, obmedzenie stresu a vhodné je tiež doplnenie probiotík. Spomínaná diéta sa líši podľa konkrétnych prejavov choroby. V prípade bolestí brucha sprevádzanými hnačkami ide o obmedzenie mlieka a mliečnych výrobkov, perlivých nápojov, ovocia, z ktorého nás preháňa (napr. slivky), zeleniny, z ktorej nás nafukuje (napr. karfiol), korenia a tučných jedál. Odborníci odporúčajú dlhodobú liečbu klasickými probiotikami doplniť o probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii. Probiotiká môžu nielen obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry, ale potláčajú aj črevné infekcie, podporujú trávenie a normalizujú pohyby čriev.

Bolesti brucha a zápcha sú príznaky, pri ktorých sa diéta zameriava na obmedzenie bieleho pečiva, ryže, sladkostí, alkoholu, kávy a perlivých nápojov. Probiotiká je vhodné doplniť dostatkom vlákniny nielen v rámci jedálneho lístka, ale aj doplnkami stravy.

Pri bolestiach brucha sprevádzanými nafukovaním je vhodné obmedziť zeleninu, z ktorej nás nafukuje, strukoviny, cibuľu, mliečne výrobky, ale napr. aj jablká. Odporúčané sú, naopak, uhorky, mäta, špargľa, baklažán, banány alebo ananás. Probiotiká je vhodné doplniť tráviacimi enzýmami, ktoré znižujú nafukovanie, plynatosť, kŕče a bolesti v bruchu.

Mýtus:

IBS nie je závažné ochorenie a nie je nutné ho riešiť. Hnačku každý prežije.

Fakt:

IBS síce nespôsobuje trvalé fyzické poškodenie tráviaceho traktu, nezvyšuje napr. nebezpečenstvo rakoviny alebo zápalu, ale významne ovplyvňuje osobný a profesijný život. Chorí často prestávajú športovať, spoločensky žiť. Zdravotné komplikácie zvyšujú pocit napätia a stresu, čo vedie k cyklickému zhoršovaniu príznakov. Následkom môže byť aj nutnosť riešiť situáciu konzultáciou u psychológa či psychiatra.

Mýtus:

Ľudia s IBS nemôžu športovať.

Fakt:

Pohyb je súčasťou zdravého životného štýlu všetkých, len je nutné prihliadať na aktuálny zdravotný stav. Pre pacientov trpiacich IBS sú vhodné preťahovacie cvičenia, joga, chôdza, beh alebo jazda na bicykli. Vhodné je zaradiť pohyb do denného režimu dlhodobo (aspoň pol hodiny 3× týždenne), pričom pri zhoršení príznakov je možné fyzickú aktivitu vypustiť, prípadne zvoliť vhodnejšiu alternatívu vnútri (doma alebo v telocvični).

Viac informácií na: www.cojeIBS.sk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zápcha #syndróm dráždivého čreva #nafukovanie #hnačka #bolesť brucha
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk