Katarakta: Svet nemusí byť zakalený a sivý

Operácia sivého zákalu, tzv. katarakty, je najčastejším zákrokom, ktorý sa vo všeobecnosti vykonáva na ľudskom tele.

23.02.2018 06:00
oftalmológ, očný lekár, oko, zrak, vyšetrenie Foto:
Konzervatívna liečba sivého zákalu, čiže liečba liekmi, nejestvuje.
debata

Dnes sa tento výkon robí ambulantne cez 1,8 mm rez, pričom oko sa znecitlivie kvapkami a nie je potrebné ho ani šiť. V bratislavskej klinike očnej mikrochirurgie VENI-VIDI chirurgovia vykonávajú operácie sivého zákalu aj s pomocou femtosekundového lasera. Je to vhodné najmä pre pacientov, ktorí majú strach z ostrých operačných nástrojov. Zhovárame sa s oftalmológom MUDr. Ivom Ďurkovičom.

Čo je to sivý zákal?

Normálna zdravá šošovka je priehľadná. Sivý zákal nazývaný aj katarakta je vlastne zakaľovanie, zmena priehľadnosti šošovky v oku. Ide o ochorenie, ktoré postihuje zväčša starších ľudí, súvisí teda najmä s pribúdajúcim vekom, ale aj s vrodenými chybami a užívaním niektorých druhov liekov. Skalená šošovka bráni prechodu svetla.

Prečo vzniká na oku „beľmo“?

Šošovka je súčasťou živého organizmu a aj v nej prebiehajú metabolické procesy. Chýbanie ciev v šošovke, ktoré by mohli odvádzať splodiny látkovej premeny, má za následok ich usadzovanie. Preto sa šošovka so zvyšujúcim sa vekom začína zakaľovať. To obmedzí prienik svetla. Sivý zákal v počiatočných štádiách nie je viditeľný voľným okom. Zmení sa to až v neskoršom štádiu ochorenia, a to pri tzv. bielom sivom zákale. Na zreničke je už viditeľný biely fľak. V minulosti bol tento stav označovaný slovom beľmo. Oko je však už v takomto prípade prakticky slepé.

Aké sú príznaky sivého zákalu?

Je to zahmlené videnie, zvýšená citlivosť na oslnenie, zmena vo vnímaní farieb (nie sú sýte, ale najmä zmena vo vnímaní odtieňov bielej), strata kontrastu medzi podkladom a písmom, zhoršenie videnia do diaľky, pričom videnie do blízka sa môže prechodne zlepšiť (pacient odrazu číta bez okuliarov), niekedy sa zlepšuje videnie za šera. Treba zdôrazniť, že oko je nebolestivé. Sivý zákal postupuje pomaly. Preto si mnohí zhoršovanie svojho videnia neuvedomujú. Zanedbaný sivý zákal však kladie vyššie nároky na operatéra a aj samotný zákrok trvá dlhšie.

Existujú okrem veku aj nejaké iné rizikové faktory pre vznik katarakty?

Pravdepodobnosť vzniku zvyšuje rodinný výskyt, čiže genetická predispozícia, užívanie kortikoidov (vtedy vzniká tzv. steroidný zákal) a úraz oka (po ňom môže vzniknúť traumatický zákal). V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o elektromagne­tickom a tepelnom žiarení, ktoré patria medzi významné spúšťače ochorenia. Dnes sa odborníci stretávajú s čoraz mladšími pacientmi so sivým zákalom (v minulosti to bol vek 65+). Dôvodom je najmä zvýšená koncentrácia žiarenia, ktorá nás ovplyvňuje. Za skorší nástup teda môže súčasná doba aj životný štýl, pretože nároky na náš zrak sú omnoho vyššie ako v minulosti.

Je možné sivý zákal liečiť konzervatívne?

Konzervatívna liečba sivého zákalu, čiže liečba liekmi, nejestvuje. Dnes sa sivý zákal odstráni s pomocou ultrazvukovej sondy (alebo šetrnejším femtosekundovým laserom), ktorá jadro šošovky rozdrví. Následne sa odsajú skalené čiastočky, čiže vnútrajšok šošovky. Pôvodné puzdro, obal šošovky, však zostáva. Potom sa vloží do puzdra vlastnej šošovky šošovka umelá. Najnovším trendom je operácia „všetko v jednom“. Znamená to odstrániť zároveň so sivým zákalom všetky dioptrické chyby implantovaním šošoviek, ktoré zároveň riešia krátkozrakosť či ďalekozrakosť. Pacient tak po operácii sivého zákalu nepotrebuje okuliare na čítanie alebo do diaľky. Oko je funkčné už na druhý deň po zákroku. K stabilizácii videnia však dochádza 2–4 týždne po operácii.

Aká je v súčasnosti najšetrnejšia operačná možnosť?

Je to operácia sivého zákalu femtosekundovým laserom bez rezu. Vykonáva sa v lokálnej anestézii (kvapky do oka) a celý zákrok trvá len niekoľko desiatok sekúnd. Je výhodný najmä pre pacientov, ktorí majú obavy z použitia ostrých nástrojov. Tento laser prostredníctvom nízkej energie a veľmi krátkych pulzov dosahuje výborné výsledky bez poškodenia okolitého tkaniva a zbytočného mechanického stresu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #sivý zákal