Svoje lieky zapíjajte vodou. Škodiť môže aj čaj

Viete, že mnohé lieky sa neznesú s určitými nápojmi, dokonca potravinami? Takisto sa často rôzne účinné látky v liekoch či doplnkoch výživy neznesú navzájom.

24.02.2018 06:00
lieky Foto:
Problémové môžu byť nielenže kombinácie liekov navzájom, ale škodlivé až nebezpečné môžu byť ich kombinácie s potravinami, bylinami, korením či nápojmi.
debata (13)

Slovenská lekárnická komora prevádzkuje portál www.interakcieliekov.sk, kde je možné zistiť prípadné vzájomné škodlivé ovplyvňovanie liekov. Možno sa tu objednať aj na konzultáciu v niektorej z lekární zapojených do projektu.

Téma užívania liekov je veľmi široká, problémové môžu byť nielenže kombinácie liekov navzájom, ale škodlivé až nebezpečné môžu byť ich kombinácie s potravinami, bylinami, korením či nápojmi. Najjednoduchšie vyzerá byť zapitie lieku tekutinou, aj v tejto úvodnej fáze sa však veľmi často stávajú chyby. Preto je najbezpečnejšie zapíjať lieky výlučne vodou z vodovodu. Všetky ostatné nápoje sú potenciálne nevhodné.

Minerálna voda

Viaceré lieky vytvárajú s minerálmi rozpustenými v balenej vode takzvané komplexy, ktoré sa môžu v tele oveľa horšie vstrebávať. Dochádza tak k zníženiu účinku lieku, resp. sa môže stať aj úplne nevstrebateľným. Príkladom je liek na osteoporózu, čiže rednutie kostí, alendronát. Ten môže mať spoločne s minerálmi v minerálnej vode znížené vstrebávanie až o 40 – 60 %. Takisto liek na bakteriálnu infekciu ciprofloxacín, čo je antibiotikum, sa môže za prítomnosti minerálov vstrebávať až o 80 % horšie.

Mlieko

Podobným príkladom je zapíjanie liekov mliekom. Mlieko, ako je známe, je bohaté na vápnik, ktorý nájdeme aj v minerálnych vodách. Následky môžu byť preto rovnaké ako v prípade minerálnych vôd. Už spomínaná účinná látka alendronát, antibakteriálne látky ciprofloxacín, norfloxacín alebo známy levotyroxín, syntetický hormón štítnej žľazy, sa budú horšie vstrebávať a ich účinok môže byť neistý.

Kolové nápoje

Ide o nápoje obsahujúce kyselinu fosforečnú a vyhľadávané nápoje predovšetkým v prípade mladšej generácie. Kyselina fosforečná ovplyvňuje vstrebávanie a vylučovanie niektorých liekov obličkami. Napríklad liek používaný pri liečbe zápalových reumatických ochorení metotrexát sa vylučuje z organizmu podstatne horšie, ak pacient pije nápoj obsahujúci kyselinu fosforečnú, pričom sa môžu objaviť aj niektoré závažné nežiaduce účinky. Existuje však aj opačný prípad, keď nápoj vďaka obsiahnutej kyseline fosforečnej uľahčí rozpustenie lieku v žalúdku, a ten tak začne rýchlejšie pôsobiť. Takýmto príkladom je antimykotikum itrakonazol.

Ovocné šťavy a džúsy

Toto je pravdepodobne najčastejšia i najvážnejšia chyba, akej sa možno dopustiť. Jablčný mušt znižuje vstrebávanie niektorých liekov na vysoký krvný tlak, znižuje vstrebávanie niektorých liekov na arytmie alebo dokonca liekov na onkologické ochorenia! Grapefruitová šťava spomaľuje odbúravanie liekov, čím zvyšuje ich hladiny v krvi, spôsobuje hromadenie účinnej látky v organizme a následne výskyt nežiaducich účinkov. Napríklad pri lieku na zníženie hladiny cholesterolu s účinnou látkou simvastatín, ktorý užíva veľa pacientov, môže grapefruitová šťava zvýšiť jeho koncentráciu až desaťnásobne. Akoby pacient namiesto jednej tabletky prehltol naraz desať. Lieky na zníženie cholesterolu nazývané statíny môžu byť totiž škodlivé pre svaly. Ak ich pacient užíva v obvyklej dávke, je škodlivý vplyv minimálny. S vyššou dávkou však rastie toxicita. Šťava z granátových jabĺk zas zvyšuje účinok lieku na „riedenie krvi“ warfarínu. Stúpa tak riziko krvácania.

Alkohol

Mnohé lieky sa s alkoholom neznesú, pretože zastavujú jeho odbúravanie (na úrovni acetaldehydu). Alkohol sa v tele hromadí a dôjde k „predávkovaniu“, čo vyvolá prudkú reakciu spojenú s poklesom krvného tlaku a mdlobami. Popri chronicky známom disulfirame (známy antabus, ktorý sa používa aj pri liečbe chronického alkoholizmu) môže takto pôsobiť účinná látka metronidazol, kotrimoxazol, tolbutamid a rad ďalších liekov vrátane niektorých antibiotík.

Čaj

Aj v nemocnici pacienti dostávajú lieky a na zapitie majú obyčajne k dispozícii čaj. Čaj však môže ovplyvniť účinok liekov aj znásobiť ich nežiaduce účinky. Čierny čaj znižuje vstrebávanie množstva liekov. Zelený čaj zas bráni odbúravaniu niektorých liekov a zvyšuje ich koncentráciu v krvi. Čaj z ľubovníka bodkovaného alebo rooibos znižujú účinky hormonálnej antikoncepcie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #lieky #lekárne #minerálna voda #čaj #Slovenská lekárnická komora