Užitočné tipy pre správny kúpeľ pri prechladnutí

Cítite sa malátne a slabo, a chcete prechladnutie poraziť? Doprajte si relaxačný a liečivý kúpeľ.

13.03.2018 06:00
Kúpeľom potešíte dušu, telo by ste mali chrániť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri chladných teplotách je náš imunitný systém obzvlášť zraniteľný. Patogény si to vychutnávajú. Preto sa častokrát stane, že ochorie celé oddelenie v práci, polovica školskej triedy alebo všetky deti v škôlke. Pretože keď zistíte, že ste sa nakazili, väčšinou už je neskoro.

A aj keď signály nie sú vždy také jasné, alebo nie vždy nakoniec vedú k prechladnutiu, možno už na začiatku proti nim zabojovať. Napríklad relaxačným kúpeľom. Žiaľ, nie je to univerzálny tip, pretože nie všetci máme doma vaňu. Kto ju však má, môže horúcim kúpeľom tieto príznaky zmierniť.

Ako na to:

O tomto „antinádchovom“ kúpeli rozmýšľajte v týchto prípadoch: Keď vás začne škriabať v hrdle, tečie vám z nosa a(lebo) vás trápi mierny kašeľ. Teplo stimuluje imunitný systém. Horúci kúpeľ môže zmierniť prechladnutie.

Aká teplá má byť voda?
Podľa odborníkov by teplota vody mala mať od 32–38 stupňov. Samozrejme, nemusíte merať teplomerom, dbajte však o to, aby bol kúpeľ taký horúci, ako je len možné, pretože s vlažnou vodou sa rovnaký efekt docieliť nedá. Vo vani môžete pobudnúť 10–20 minút.

Ktoré bylinky a prísady pomáhajú zmierniť utrpenie?
Ideálne sú éterické oleje! Horúcou parou môžete vdychovať oleje a pokožka ich pohlcuje. Tymián, borovica a eukalyptus upokojujú dýchacie cesty. V drogérii je veľký výber produktov do kúpeľa, ktoré možno použiť na liečbu širokého spektra príznakov. Pozor! Éterické oleje nie sú vhodné pre deti do šesť rokov.

A čo potom?
Vyjsť z vane pomaly je veľmi dôležité, pretože horúca voda môže vyviesť z rovnováhy krvný obeh. A hneď do postele! Dávajte pozor na to, aby ste rýchlo nevychladli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #imunitný systém #kúpeľ #kašeľ #éterické oleje