Probiotiká: Nech sa to v črevách hemží

Zdravotné účinky kyslého mlieka sa spomínajú už v biblickom Starom zákone. Už ruský vedec a nositeľ Nobelovej ceny Iľja Mečnikov vyslovil začiatkom minulého storočia hypotézu, že obyvatelia Kaukazu majú vďaka pravidelnému pitiu kumysu a kefíru v čreve laktobacily, preto sa dožívajú takého dlhého veku. V súčasnosti sú už prospešné účinky probiotických baktérií dokázané na vedeckej úrovni.

18.03.2018 06:00
debata (5)
Dobré (vľavo) a zlé baktérie v ľudských črevách.
baktéria, baktérie, črevo, črevá Dobré (vľavo) a zlé baktérie v ľudských črevách.

Probiotické mikroorganizmy optimalizujú bariérovú funkciu črevnej sliznice. V podstate posilňujú imunologickú bariéru čreva. Dlhodobé užívanie telu vlastných baktérií má priaznivé účinky na zdravotný stav organizmu. "Vedeckými štúdiami je dokázané pozitívne pôsobenie určitých kmeňov pri poruchách trávenia, na podporu imunity a tiež na zlepšenie vaginálneho zdravia žien,“ vysvetľuje hepatologička MUDr. Edita Kadlubiaková, PhD.

Užívanie niektorých liekov, najmä antibiotík, vedie k významnej zmene zloženia črevnej flóry. Preto je spoločne s antibiotickou liečbou potrebné súčasne užívať aj probiotiká ako prevenciu hnačiek a brušného diskomfortu spôsobených porušením normálneho zloženia bakteriálnej črevnej flóry pri liečbe anitibiotikami. Ako presne prípravky užívať, vysvetľuje MUDr. Kadlubiaková: „Treba dodržať istý interval – optimálne je užívať probiotikum 2–4 hodiny po užití antibiotika. V užívaní je vhodné pokračovať ešte aspoň dva-tri týždne po skončení antibiotickej liečby.“

Čoraz viac vedeckých dôkazov potvrdzuje pozitívne účinky vybraných laktobacilov a bifidobaktérií. Používajú sa na výrobu fermentovaných, čiže kvasených potravín. Patria sem predovšetkým jogurty, kefír, acidofilné mlieko. U týchto produktov však nie je definovaný počet ani konkrétny kmeň živých baktérií. Oproti tomu výživové doplnky tento počet presne stanovujú a garantujú – kvalitné probiotiká dokonca garantujú množstvo živých baktérií až do konca exspirácie. Takisto uvádzajú presný rod, druh a kmeň obsiahnutých baktérií. Špeciálna technológa by mala zaručiť, že baktérie budú odolné počas výroby, spracovania, skladovania, prechodu cez tráviaci trakt, aby sa dostali do čreva neporušené a životaschopné.

„Odporúčam vyberať prípravky, ktoré garantujú obsah živých baktérií do konca doby exspirácie. Mali by obsahovať aj prebiotickú vlákninu, ktorá umožňuje rast a množenie baktérií. Dôležitá je správna kombinácia použitých kmeňov s dôrazom na štúdiami preukázané účinky,“ tvrdí odborníčka. Produkty, ktoré obsahujú probiotiká aj prebiotiká, nazývame symbiotiká.

Čo sú…

  • Probiotiká – živé mikroorganizmy, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok na naše zdravie. Medzi najznámejšie patria laktobacily a bifidobaktérie.
  • Prebiotiká – rozpustné či nerozpustné nestráviteľné zložky potravy, ktoré probiotiká vyživujú a umožňujú im v čreve rozmnožiť sa, rastové faktory probiotík, napr. inulín, fruktooligosacha­ridy, galaktooligosacha­ridy.
  • Symbiotiká – kombinácia probiotík s prebiotikami, najčastejšie sa s nimi stretneme vo funkčných potravinách a vo výživových doplnkoch.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #probiotiká #baktérie #črevná flóra #hepatológ